Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου: Να κηρυχθούν τρομοκράτες οι Γκρίζοι Λύκοι

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσθέσει τους Γκρίζους Λύκους, τη διαβόητη ακροδεξιά οργάνωση της Τουρκίας, στον κατάλογο των τρομοκρατών της. 

Στην έκθεση που εκπόνησε ο Νάτσο Σάντσες Αμόρ, εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, το κοινοβούλιο της ΕΕ εξέφρασε ανησυχίες για τη ρατσιστική και ακροδεξιά ομάδα, η οποία ανέφερε ότι επεκτείνεται σε ανησυχητικά επίπεδα όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε χώρες της ΕΕ. 

Τονίζοντας ότι η ομάδα συνδέεται με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), τον κυβερνητικό εταίρο συμμαχίας, η έκθεση ζήτησε την έναρξη έρευνας για την απαγόρευση των δραστηριοτήτων της στην ΕΕ. 

Οι Γκρίζοι Λύκοι αποτελούν απειλή για όλες τις ομάδες που αντιλαμβάνονται ως αντίπαλό τους, άτομα κυρίως κουρδικής, αρμενικής και ελληνικής καταγωγής, ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι δραστηριότητες της ομάδας πρέπει να παρακολουθούνται στενά. 

Η οργάνωση θεωρείται ως η ένοπλη πτέρυγα του MHP, με ηγέτη τον Ντεβλέτ Μπαχτελί, και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και του 1980, διέπραξε πράξεις βίας στους δρόμους της Τουρκίας, όταν τα μέλη της συγκρούστηκαν συχνά με πολιτικούς και θρησκευτικούς αντιπάλους αντιπάλους.  Αποκορύφωμα ήταν η σφαγή στη Σεβάστεια, όπου έκαψαν ζωντανούς Αλεβίτες, όταν πυρπόλησαν ξενοδοχείο. Για δεκαετίες, οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν καθιερωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργώντας δίκτυα χιλιάδων ανθρώπων και αναπτύσσοντας ισχυρή επιρροή στις διάφορες τουρκικές κοινότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Γαλλία, τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, απαγόρευσε επίσημα την ομάδα για υποκίνηση διακρίσεων και μίσους και συμμετοχή σε βίαιες ενέργειες. Η απόφασή του ελήφθη όταν μέλη της ομάδας αφαίρεσαν ένα μνημείο γενοκτονίας των Αρμενίων και διοργάνωσαν πορείες για “κυνήγι Αρμενίων” στη χώρα. Πρόσφατα επιτέθηκαν εναντίον Κούρδων.

Όπως έγινε γνωστό πριν μερικές εβδομάδες, οι Γκρίζοι Λύκοι έφτασαν να είναι η μεγαλύτερη ακροδεξιά εξτρεμιστική ομάδα της Γερμανίας. Σύμφωνα με έκθεση, μεταδίδουν συστηματικά τις ρατσιστικές απόψεις τους σε όλη τη Γερμανία με περισσότερα από 18.000 μέλη.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξέτασαν επίσης το ενδεχόμενο απαγόρευσης της ομάδας

Μιλώντας για την έκθεση που είναι πιθανό να αποδυναμώσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της ΕΕ, ο Αμόρ είπε ότι είναι πιο δύσκολη ποτέ η κατάσταση στην Τουρκία. “Αυτή είναι η πιο δύσκολη κοινοβουλευτική έκθεση για την κατάσταση στη χώρα και αντικατοπτρίζει τη σοβαρή και συνεχιζόμενη οπισθοδρόμηση στους τομείς του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια”, δήλωσε ο Άμορ. “Η έκθεση στέλνει σαφή μηνύματα τόσο στην Τουρκία όσο και στα άλλα θεσμικά όργανα και στα κράτη μέλη της ΕΕ: ​​Χωρίς επείγουσα πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Τουρκία, δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας”.

Η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), η μεγαλύτερη στο Σώμα, δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία πρέπει να “ανασταλούν επίσημα εάν η τρέχουσα αρνητική τάση δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια”.

Πέτρος Κράνιας

Διαβάστε ακόμα: 

* Πράκτορας της ΜΙΤ ομολογεί: Είχα εντολές να σκοτώσω Κούρδο και να βυθίσω στο χάος τη Βιέννη

* Αραβικά ΜΜΕ: Η Τουρκία έχει πάνω από 8.000 κατασκόπους στη Γερμανία – Η δράση των Τούρκων ιμάμηδων

* Ολλανδική κοινοβουλευτική έρευνα: Τουρκικό Ισλάμ και Μουσουλμανική Αδελφότητα εξαπλώνονται μέσω τζαμιών

Related posts

Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Σι θα εξετάσουν την πιθανότητα έναρξης συνομιλιιών για τον έλεγχο των εξοπλισμών

banksnews

General Motors: Κέρδη έναντι ζημιών στο β΄ τρίμηνο

banksnews

Πούτιν: Οι αμερικανικές απειλές θυμίζουν τα μοιραία σφάλματα της Σοβιετικής Ένωσης

banksnews

Τι εξηγεί την εμμονή του Ερντογάν με τον Οσμάν Καβαλά

banksnews

Η Moderna θα παραδώσει 1 δισ. δόσεις του εμβολίου της σε φτωχές χώρες το 2022

banksnews

Συρία: Ο Μπασάρ αλ Άσαντ αναθέτει στον πρωθυπουργό Άρνους τον σχηματισμό νέου υπουργικού συμβουλίου

banksnews

Βοσνία: Βήμα αποχώρησης έκανε η συνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας

banksnews

Αυστρία: Ξεπέρασαν τις 50.000 τα ηλεκτροκίνητα – μόλις 1% των συνολικών αυτοκινήτων

banksnews

Ιταλία: Οι αρχές ανακοίνωσαν 51 θανάτους και 6.764 νέα κρούσματα εξαιτίας της Covid-19

banksnews