Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άσκηση δύσκολης ισορροπίας από την FED, ανέβασε το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης

Στην αύξηση των επιτοκίων της κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης προχώρησε σήμερα η

Federal Reserve

, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών και επενδυτών, επιλέγοντας να κινηθεί προσεκτικά εν μέσω των ανησυχιών για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο που έχουν πυροδοτήσει οι πρόσφατοι τραπεζικοί κλυδωνισμοί σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Η FED θέσπισε την Τετάρτη αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων – εκφράζοντας επιφυλακτικότητα σχετικά με την πρόσφατη τραπεζική κρίση.

Μαζί με την ένατη αύξηση από τον Μάρτιο του 2022, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που καθορίζει τα επιτόκια σημείωσε ότι οι μελλοντικές αυξήσεις δεν είναι εξασφαλισμένες και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα εισερχόμενα δεδομένα.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) προχώρησε, ειδικότερα, σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 4,75%-5,00%, με τις ενημερωμένες προβλέψεις της Επιτροπής να δείχνουν ότι 10 από τους 18 υπεύθυνους χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να αναμένουν μια ακόμη αύξηση κατά 25 μονάδες βάση έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ήτοι στο επίπεδο που σηματοδοτούσαν οι προβλέψεις του Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η σημερινή δήλωση πολιτικής της FOMC διαφοροποιείται από την προηγούμενη, στον απόηχο των πρόσφατων καταρρεύσεων της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank, καθώς έχει πλέον αφαιρεθεί η αναφορά ότι οι «συνεχιζόμενες αυξήσεις» στα επιτόκια θα είναι οι κατάλληλες, όπως σε όλες τις ανακοινώσεις της Επιτροπής από τις 16 Μαρτίου 2022, οπότε ξεκίνησε ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων, και μετά.

Αντίθετα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς στην ανακοίνωσή της αναφέρει απλώς ότι «μπορεί να είναι σκόπιμη κάποια πρόσθετη πολυτική σύσφιξης», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,2%, ίσως στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, δίνοντας ωστόσο ένα πρώτο σήμα για τερματισμό των αυξήσεων.

Σημειώνεται ότι πριν από τη χρεοκοπία της SVB, οι επενδυτές ανέμεναν ότι η Fed θα αύξανε το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, αλλά στη συνέχεια οι προσδοκίες είναι ότι η αύξηση θα περιορισθεί σε 25 μονάδες. Το επιτόκιο της Fed ανέρχεται σήμερα στο 4,5% έως 4,75%.

Ανοδος στις αποδόσεις των ομολόγων

Οι τιμές των ομολόγων υποχώρησαν, νωρίτερα, ελαφρώς με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αποδόσεις σε όλες τις διάρκειες.

Στην ευρωζώνη η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε καθησυχαστική αναφέροντας ότι διαφαίνονται πιέσεις στις τράπεζες, ωστόσο είναι πιθανόν αυτές να εξελιχθούν σε τραπεζική κρίση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane δήλωσε ότι η αναταραχή αυτή μπορεί να αποδειχθεί ως «μη γεγονός» για τη νομισματική πολιτική.

Στη δευτερογενή αγορά, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 82 εκατ. ευρω εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 4,24% από 4,19% χθες έναντι 2,32% του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,92% από 2,09% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρω έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0794 δολ. από το επίπεδο των 1,0758 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1.0787 δολ.

Ειδήσεις σήμερα:

Το TikTok δεν μοιράστηκε ποτέ δεδομένα των ΗΠΑ με την Κίνα, λέει ο CEO της δημοφιλούς εφαρμογήςΤο ΝΑΤΟ προειδοποιεί τον Πούτιν: Βίντεο με μαχητικά που συνοδεύουν βομβαρδιστικά B-52Δύο αλλοδαποί κακοποιούσαν σεξουαλικά 13χρονη στη Λακωνία – Γέννησε το παιδί του βιαστή της

Related posts

Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Κόκκινη κάρτα» σε Unilever και P&G για τις τιμές των απορρυπαντικών

admin

Σταϊκούρας: Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα διατεθεί για την περαιτέρω στήριξη των πολιτών

admin

Μπάφετ, Μάνγκερ, Ακμαν: Αλλάζουν τα χαρτοφυλάκιά τους – Πού επενδύουν, τι σορτάρουν και τι αφήνουν

admin

ΟΠΕΚΑ: Στις 29 Ιανουαρίου καταβάλλονται 12 επιδόματα

admin

Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά – Δίκες εξπρές για χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις

admin

Πατέλης για Credit Suisse: Απολύτως ασφαλείς οι ελληνικές τράπεζες και οι καταθέσεις

admin

Ενίσχυση 534 ευρώ σε επαγγελματίες του Πολιτισμού, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς

admin

Τσιτσιπάς vs Φέντερερ στη μάχη των… ζυμαρικών

admin

Alpha Bank: Διοχέτευση πόρων άνω των 8 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία την προσεχή τριετία

admin