Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιγμα καταστημάτων: Έτσι θα λειτουργήσει από Δευτέρα η αγορά

Το λιανεμπόριο μπαίνει ξανά στην «πρίζα» απ’ την ερχόμενη Δευτέρα μετά την σημερινή απόφαση της κυβέρνησης. Εξαιρουμένων των «κόκκινων» περιοχών του επιδημιολογικού χάρτη, όπου

οι εμπορικές επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν

με τη μέθοδο του

click away

, σε όλη την υπόλοιπη χώρα τα καταστήματα θα ανοίξουν τις πόρτες τους για να υποδέχονται κανονικά πελάτες.

Η επαναλειτουργία αφορά το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων καθώς επίσης τα εμπορικά κέντρα (malls), εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα (outlets).

Αναλυτικά βάσει των ΚΑΔ που παρουσιάστηκαν θα επιτραπεί η λειτουργία των εξής εμπορικών καταστημάτων:

47.19 Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα.47.41 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα.47.42 Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.47.43 Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα47.51 Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα47.52 Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα47.53 Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα. 45.54 Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα. 45.54 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα.47.59 Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα.47.61 Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα.47.62.63 Λιανικό εμπόριο χαρτικών ειδών.47.63 Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα.47.64 Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.47.65 Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα.47.71 Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα.47.72 Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα.47.75 Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.47.76 Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα.47.77 Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα.47.78 Άλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από λιανικό εμπόριο υλικών καθαρισμού.47.79 Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα.47.82 Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.47.89 Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές.47.99 Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών.77.29 Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης.77.21 Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών.96.09.19.08 Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων.

Οι βασικοί όροι λειτουργίας

Η λειτουργία του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται πλέον κανονικά με μόνο περιορισμό την συνάθροιση εντός του καταστήματος ή του mall κατά αναλογία 1 άτομο ανά 25 τμ. Παράλληλα οι καταναλωτές θα έχουν χρονικό περιθώριο δύο ωρών για τα ψώνια τους απ’ τη στιγμή που θα στείλουν με SMS στο 13033 τον κωδικό 2 λαμβάνοντας την έγκριση ή θα συντάξουν το έντυπο μετακίνησης. Δύο κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται απ’ όλους στο πλαίσιο μίας «συμφωνίας ευθύνης», όπως τη χαρακτήρισε ο υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, προκειμένου να μην χρειαστεί να ξανακλείσει το εμπόριο. Οι παραβάτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πρόστιμο 300 ευρώ ενώ στην περίπτωση των επιχειρήσεων που παραβαίνουν τους κανόνες θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις με προσωρινή αναστολή δραστηριότητας.

Κομμωτήρια & κέντρα αισθητικής


Μαζί με το λιανικό εμπόριο από Δευτέρα στις όχι επικίνδυνες επιδημιολογικά περιοχές («πράσινες») θα μπορούν να λειτουργούν αποκλειστικά με ραντεβού:

-Κομμωτήρια και κουρεία

-Κέντρα αισθητικής

-Διαιτολογικά κέντρα (με εξαίρεση την άσκηση) και γενικά οι υπηρεσίες διαιτολογίας

-Κέντρα ευεξίας, προσωπικής υγεινής και φροντίδας σώματος

Τα ραντεβού

θα πρέπει να καταγράφονται σε ημερήσια λίστα

την οποία θα συντάσσουν οι υπεύθυνοι των καταστημάτων με την έναρξη λειτουργίας τους.

Παράλληλα η χρήση μάσκας για υπαλλήλους και πελάτες είναι υποχρεωτική ενώ σε όλα τα παραπάνω καταστήματα (πλην κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογικών κέντρων) πρέπει να μπουν

διαχωριστικά plexiglass

μεταξύ των πελατών.

Το ωράριο λειτουργίας τους μπορεί να ξεκινά απ’ τις 7 το πρωί και υποχρεωτικά να ολοκληρώνεται στις 8 το βράδυ.

Αναλυτικά βάσει των ΚΑΔ που παρουσιάστηκαν θα επιτραπεί η λειτουργία:

96.02 Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής

96.04.10.01 Υπηρεσίες Διαιτολογίας.

96.04.10.02 Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων με εξαίρεση την άσκηση.

96.04.10.06 Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος.

Από Δευτέρα όμως επανέρχονται σε λειτουργία και τα ΚΤΕΟ (με ΚΑΔ 71.20.14 Υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών) αποκλειστικά με ραντεβού. Μάσκα, γάντια μίας χρήσεως και αντισηπτικό είναι υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους.

Δείτε εδώ πώς θα γίνει η επανεκκίνηση του λιανεμπορίουΕιδήσεις σήμερα549 οι νεκροί τις πρώτες 14 μέρες του Ιανουαρίου – Παραμένει «εύθραυστη» η Αττική

«Fort Capitol» η Ουάσινγκτον για την ορκωμοσία Μπάιντεν: 21.000 στρατιώτες στους δρόμους

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για πυρκαγιά σε ισόγειο στην Αθήνα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο banksnews-.gr

Related posts

Joern Taubert: Αντιπρόεδρος της Amazon Γερμανίας ο νέος CEO της Public – Media Markt

banksnews

Σταϊκούρας κατά Τσακαλώτου: «Αντί να ζητήσετε συγγνώμη για τα capital controls, ζητάτε και τα ρέστα»

banksnews

ΑΑΔΕ: Με αυτό το email ενημερώνονται οι φορολογούμενοι για συμψηφισμούς χρεών με επιστροφές

banksnews

Πετρέλαιο θέρμανσης: Μέχρι και τις 31 Μαΐου η διάθεσή του, με μειωμένο συντελεστή

banksnews

Κορωνοϊός – Δώρο Πάσχα: Οδηγίες για την χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης

banksnews

Wall Street: Οριακές μεταβολές λόγω… ασάφειας Τραμπ

banksnews

Ηπιες ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο -Η αγορά υπερβαίνει τα επίπεδα των 860 μονάδων

banksnews

Υπουργείο Οικονομικών: Αλλάζει η διανομή των ακινήτων υπέρ του Δημοσίου στο «Ελληνικό»

banksnews

Ανακάμπτει το Χρηματιστήριο -Με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές

banksnews