Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άγριο ξεπούλημα στη Wall Street – Σαρωτικό sell-off σε όλους τους κλάδους

Tο τριών εβδομάδων sell-off στη

Wall Street

 όχι μόνο δεν ανεκόπη, αλλά διευρύνθηκε περαιτέρω καθώς οι φόβοι ύφεσης της οικονομίας έφεραν βαριές απώλειες σε όλους τους δείκτες. Μάλιστα, για τον

Nasdaq

ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς οι τεχνολογικές μετοχές δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις.


Στο ταμπλό, ο

Dow JonesNasdaq

«βούλιαξε» σε ποσοστό 4% κατρακυλώντας στις 17.468 μονάδες.







Αναλόγως και στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις διολίσθησαν σημαντικά με την απόδοση του 10ετούς να χάνει κοντά στις δέκα μονάδες βάσης, στο 4,219% και του 2ετούς να προσγειώνεται στο 3,9%.


Η πιθανότητα επιβράδυνσης, αν όχι και ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την ανεκτική διάθεση που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση απέναντι στην προοπτική αυτή προβλημάτισε τους επενδυτές.


Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, σε δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο δεν αρνήθηκε την πιθανότητα ύφεσης της οικονομίας, όμως αντιμετώπισε με ψυχραιμία την πιθανότητα αυτή υιοθετώντας την άποψη πως θα είναι το πιθανό κόστος της απαραίτητης μετάβασης της οικονομίας, με βάση τις αλλαγές που έχει δρομολογήσει σε όλα τα επίπεδα: στην εμπορική πολιτική, την μετανάστευση και την αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού.


Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, ενώ η αγορά κατρακυλούσε ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ισχυριστεί πως «δεν παρακολουθεί καν το χρηματιστήριο»!


Την ίδια θέση είχε υποστηρίξει και ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, σε δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή, όταν υποστήριξε πως η οικονομία πιθανώς να επιβραδυνθεί όσο βρίσκεται σε μια φάση «απεξάρτησης» από τις υψηλές δημόσιες δαπάνες.


Δεν είναι τυχαίο πως διεθνείς αναλυτές και οίκοι πήραν… αμπάριζα και ξεκίνησαν τις επί τα χείρω αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων τους για την πορεία της οικονομίας. Τελευταία στη λίστα η Goldman Sachs με τον Γιαν Χάτζιους να κατεβάζει δραστικά την εκτίμηση του για το αμερικανικό ΑΕΠ φέτος από το 2,4% μόλις στο 1,7%.


«Μεταβήκαμε από μια περίοδο θετικού αισθήματος και προοπτικών πολύ υψηλής ανάπτυξης σε μια αναθεώρηση για νέα ρίσκα που βρίσκονται μπροστά μας» σχολίασε ο Ντριου Πετίτ της Citigroup.


Αντιστοίχως, ο Νταν Βαντρόμπσκι της Janney Montgomery Scott επεσήμανε πως υπολογίζοντας παράλληλα τις πιθανές γεωπολιτικές αστάθειες και τα ερωτηματικά για τον πληθωρισμό έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο υψηλής μεταβλητότητας σε παγκόσμιο μακροοικοονομικό επίπεδο. Κάτι που θα συνεχίσει να πιέζει τις αμερικανικές μετοχές.










Related posts

ΔΕΗ: «Παγώνει» την επιβάρυνση των καταναλωτών από το έκτακτο τέλος ΑΠΕ

admin

Wall Street: Ξεφουσκώνει το μετεκλογικό ράλι – Ήπιες διακυμάνσεις και μεικτά πρόσημα στους δείκτες

admin

Ανθεκτικότητα συστήματος και διεθνείς διασυνδέσεις στις προτεραιότητες του ΔΠΑ 2023-2032

admin

Άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2021

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Τελειώνει ο χρόνος και έρχεται η… διπλή δόση

admin

Ρεκόρ ανόδου 200% στην χονδρική τιμή του ρεύματος μέσα σε μία εβδομάδα

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι πρέπει να σπεύσουν να τις υποβάλουν έως αύριο, παρά την παράταση

admin

«Καλάθι των Νονών»: Την Τετάρτη η πρεμιέρα

admin

Φόροι: Τι και πότε πρέπει να πληρώσουμε – Οι λύσεις και οι ευκολίες που έχουν οι φορολογούμενοι

admin