Image default
TOP STORIES

To QΕ του Ντράγκι δημιουργεί προβλήματα στις μετοχές

DraghiΤο πρόγραμμα ώθησης του Μάριο Ντράγκι δεν έχει ακριβώς πετύχει να απελευθερώσει το επιθυμητό κλίμα στην Ευρώπη. Ιδού τα στοιχεία: ύστερα από έξι μήνες, το 96% των επιχειρήσεων του δείκτη Euro Stoxx 50 έχουν στην πραγματικότητα γίνει πιο φτηνές σε σχέση με τα έσοδα.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να γεμίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα με ρευστό αγοράζοντας ομόλογα υποτίθεται ότι θα πυροδοτούσε την ίδια γιορτή ανάληψης κινδύνου που ξεκίνησε στις ΗΠΑ πριν από έξι χρόνια. Στην πραγματικότητα, έχει συμβεί το αντίθετο, με αποκορύφωμα την απώλεια 526 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετοχικής αξίας τον περασμένο μήνα.

Η αποτυχία της ευρωπαϊκής ποσοτικής χαλάρωσης να βελτιώσει το αίσθημα προς τις μετοχές είναι ένα ανησυχητικό σημάδι, καθώς οι αγορές από τη Σαγκάη ως τη Νέα Υόρκη αντιμετωπίζουν το χειρότερό τους ξεπούλημα από το 2011. Αντί να ξεχωρίσει την Ευρώπη ας ασφαλές καταφύγιο, το πρόγραμμα του Ντράγκι έχει περιθωριοποιηθεί στο χρηματιστήριο από γεγονότα όπως το πιστωτικό αδιέξοδο της Ελλάδας. Ο Euro Stoxx 50 έχασε 9,2% τον Αύγουστο, εν μέσω ανησυχιών πως η οικονομία της Κίνας θα καταβάλλει την παγκόσμια ανάπτυξη. Ανέκαμψε κατά 1,2% τη Δευτέρα, ύστερα από εβδομαδιαία πτώση.

«Οι άνθρωποι γίνονται πολύ ανήσυχοι όταν αισθάνονται πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια πολιτικής διαθέσιμα» είπε ο Graham Secker, επικεφαλής στρατηγικής ευρωπαϊκών μετοχών στη Morgan Stanley. «Η εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι πολύ χαμηλή αυτή τη στιγμή, και όλοι θέλουν να αποφύγουν το ρίσκο. Δε βλέπουν ποιος θα έρθει να τους σώσει.»

Κρίνοντας από τα οικονομικά στοιχεία, η Ευρώπη σημειώνει πρόοδο. Η ανεργία στην περιοχή έπεσε αναπάντεχα, ενώ η γερμανική βιομηχανία επεκτάθηκε με ταχύτερο ρυθμό. Οι οικονομολόγοι υπολογίζουν πως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ευρώπης θα αυξηθεί κατά 1,5% φέτος, το περισσότερο από το 2011. Και οι αναλυτές συνεχίζουν να προβλέπουν αύξηση κερδών για τις επιχειρήσεις στη νομισματική ένωση ύψους 12% φέτος.

(2)

Τα στοιχεία δε βοηθούν πολύ τις μετοχές. Στην τελευταία απώλεια, αποτιμήσεις στο Euro Stoxx 50 υποχώρησαν σε 12,4 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη, σε σχέση με 15,3 στο ξεκίνημα του προγράμματος του Ντράγκι τον Μάρτιο. Παρασυρμένος από τους εξαγωγείς και τις τιμές των αγαθών, ο δείκτης έχασε 13% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες – σχεδόν το διπλάσιο από τον δείκτη Standard & Poor’s 500, όπου τα ποσοστά τιμής-εσόδων είναι περίπου 19% υψηλότερα.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης – οι εταιρείες που έχουν επωφεληθεί περισσότερο από την υποτίμηση του ευρώ – είδαν τις αποτιμήσεις να μειώνονται κατά 34% από το περσινό ζενίθ. Μία παρόμοια πτώση παρατηρήθηκε και στις αποτιμήσεις των ενεργειακών μετοχών, και ο δείκτης χημικών μετοχών έγινε κατά 22% φτηνότερος. Οι γαλλικές Vinci SA και Vivendi SA ξεχωρίζουν ως οι δύο μοναδικές εταιρείες του Euro Stoxx 50 που συναλλάσσονται σε υψηλότερα πολλαπλάσια από τότε.

Ενώ οι ΗΠΑ ακολουθούν τους περισσότερους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών το 2015, το πείραμά τους με την ποσοτική χαλάρωση βοήθησε τον S&P 500 να σημειώσει εννέα συνεχόμενα τρίμηνα κερδών, το μεγαλύτερο σερί από το 1998. Στο ρεκόρ του Μαΐου, ο δείκτης είχε εκτοξευθεί κατά σχεδόν το τριπλάσιο από το ναδίρ του 2009.

Όταν το κίνητρο μεταφέρθηκε στην Ευρώπη, οι μετοχικοί επενδυτές ακολούθησαν. Οι μετοχές της περιοχής απήλαυσαν το καλύτερο ξεκίνημα έτους σε σχεδόν δύο δεκαετίες, με τα χρήματα να εισρέουν στα ευρωπαϊκά μετοχικά ταμεία σε ρυθμό-ρεκόρ. Ωστόσο, αφ’ ότου ο Euro Stoxx 50 έφτασε το ανώτερο σημείο των τελευταίων επτά σχεδόν ετών τον Απρίλιο, οι κρίσεις από την Ελλάδα και την Κίνα μετρίασαν την αισιοδοξία και έριξαν τον Euro Stoxx 50  κατά 17% από το ανώτερο σημείο του.

«Είναι η Ευρώπη η περιοχή που κολλάει το κρύωμα όλων των άλλων;» είπε ο David Hussey, επικεφαλής ευρωπαϊκών μετοχών στη Manulife Asset Management στο Λονδίνο. «Η οικονομική ανάκαμψη και επαναφορά των επιχειρηματικών κερδών που έχουν δει οι ΗΠΑ τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει προκύψει στην Ευρώπη. Πάντα επηρεάζεται τρομερά από τα διεθνή γεγονότα.»

Η Morgan Stanley είναι από αυτούς που λένε στους επενδυτές να αγοράσουν κατά την πτώση. Ο Secker προβλέπει πως οι τιμές των μετοχών θα ισορροπήσουν με τα έσοδα μόλις επανέλθει η εμπιστοσύνη, και όχι το αντίθετο. Η τράπεζα συνιστά την επένδυση σε μετοχές όπως η Deutsche Post AG και της κατασκευάστριας εξοπλισμού ημιαγωγών ASML Holding NV, μετά την πτώση 22% των αποτιμήσεών τους από πρόσφατα ανώτερα σημεία.

«Είναι πολύ περίεργο – δεν υπάρχει τίποτα στον οικονομικό ή τον ορίζοντα των εσόδων που να φαίνεται κακό για την Ευρώπη» είπε ο Teis Knuthsen, επικεφαλής επενδύσεων στο τμήμα ιδιωτικών τραπεζών της Saxo Bank A/S στη Δανία. «Το ξεπούλημα δεν ήταν οικονομικό στρες, ήταν χρηματοπιστωτικό στρες. Τώρα, πολλές καλές εταιρείες φαίνονται υπερβολικά φτηνές, εάν αναλογιστούμε πως δεν έχουν αλλάξει πολλά από θεμελιώδη άποψη.»

Ο κίνδυνος είναι πως θα παραμείνουν φτηνές, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια, παρά τη δήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πως η προοπτική της παγκόσμιας επέκτασης είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που είχε προβλέψει πριν από δύο περίπου μήνες. Οι επενδυτές δίνουν πιθανότητα 30% τα επιτόκια να αυξηθούν αυτόν τον μήνα.

«Η Κίνα απειλεί να επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη σε μια στιγμή που η Fed ετοιμάζεται να περιοριστεί» είπε ο Luca Paolini, επικεφαλής στρατηγικής της Pictet Asset Management στο Λονδίνο. «Αυτό δεν είναι καθόλου καλό περιβάλλον. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να συντηρήσει μόνη της την ανάκαμψη, και τα θεμελιώδη στοιχεία έχουν σίγουρα επιδεινωθεί. Τα ευρωπαϊκά έσοδα δεν είναι ασφαλή.»

Related posts

Τι πέτυχαν και που υστερούν οι τράπεζες το H1

banksnews

Έντονη πτωτική εβδομάδα για τις τράπεζες (-15%)

banksnews

Βρετανία προς επιχειρήσεις: Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε το μέλλον σας μετά το Brexit

banksnews

Leave a Comment