Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

SEE Gaming: Μήνυση ομολογιούχων κατά Αλέξανδρου Φουρλή

Σε μηνυτήρια αναφορά ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών με την οποία του ζητούν να προβεί στις απαιτούμενες κατά νόμο ενέργειες και να ερευνήσει τις τυχόν ποινικές ευθύνες του Αλέξανδρου Φουρλή για την λήψη από την SEE Gaming ποσού 1,47 εκατ. ευρώ, προχώρησαν πρόσφατα οι ομολογιούχοι της εταιρείας.

Η όλη ιστορία ξεκίνησε το 2018 όταν η SEE Gaming που δραστηριοποιείτο στο χώρο των τυχερών παιγνίων και είχε ως βασικό μέτοχο, πρόεδρο και CEO τον Αλέξανδρο Φουρλή εξέδωσε εταιρικό ομόλογο 2,5 εκατ. ευρώ. Αυτό ήταν πενταετούς διάρκειας και επιτοκίου 6%, το οποίο ήταν διαπραγματεύσιμο στη Νέα Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Στόχος ήταν, τα χρήματα των ομολογιούχων να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της SEE Gaming και συγκεκριμένα για τον πολλαπλασιασμό των καταστημάτων τυχερών παιγνιομηχανών (VLTs) που θα λειτουργούσαν σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ.

Ο βασικός μέτοχος της SEE Gaming, Αλέξανδρος Φουρλής, είχε παράσχει προσωπικές εγγυήσεις για την αποπληρωμή των οφειλών της εκδότριας εταιρείας, οι οποίες απορρέουν από το ομολογιακό δάνειο, ευθυνόμενος ως πρωτοφειλέτης.

Στη συνέχεια ωστόσο, μόνο αρνητικές εκπλήξεις περίμεναν τους ομολογιούχους (θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές) της εταιρείας. Έτσι, μεταξύ άλλων:

  • Τον Ιούλιο του 2020 η εταιρεία δεν κατέβαλε το «κουπόνι» ως όφειλε, κάτι άλλωστε που δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις -όπως υποστηρίζουν οι ομολογιούχοι- του βασικού μετόχου.
  • Η παραπάνω εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της διαπραγμάτευσης του ομολόγου στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.
  • Η SEE Gaming δεν έχει δημοσιεύσει -ως όφειλε- λογιστικές καταστάσεις για την χρήση 2019 (και φυσικά για το πρώτο μισό του 2020), με την τελευταία έκδοση οικονομικών αποτελεσμάτων να είναι αυτή της 30ης Ιουνίου του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την οποία τα ίδια κεφάλαιά της ήταν αρνητικά κατά 1,4 εκατ. ευρώ.
  • Η εταιρεία αντί να αναπτυχθεί όπως σχεδίαζε μέσα από την επέκταση του δικτύου της, σήμερα δεν λειτουργεί ούτε ένα από τα καταστήματά της.

«Ουδέποτε κατέστη σαφές στους ομολογιούχους το πώς αξιοποιήθηκαν τα κεφάλαιά τους, δεδομένου ότι από τα 36 καταστήματα παιγνιομηχανών για τα οποία χορηγήθηκε η χρηματοδότηση, τελικά διατηρήθηκαν μόνο τέσσερα, το σύνολο των οποίων είναι εδώ και μήνες κλειστό», αναφέρεται χαρακτηριστικά -.

Αυτό ωστόσο που προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση των ομολογιούχων ήταν η παρατήρηση του ορκωτού ελεγκτή στις λογιστικές καταστάσεις της 30ης Ιουνίου του 2019 ότι ο Αλέξανδρος Φουρλής είχε λάβει από την εταιρεία το ποσό του 1,47 εκατ. ευρώ, το οποίο θα επέστρεφε στο τέλος του 2019 (οι ομολογιούχοι δεν κλήθηκαν ποτέ να εγκρίνουν μια τέτοια απόφαση, ενώ την όλη εξέλιξη την πληροφορήθηκαν εκ των υστέρων, μέσα από την ανάγνωση των λογιστικών καταστάσεων).

Μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι ο Αλέξανδρος Φουρλής έχει καταβάλει το ποσό αυτό στην εταιρεία, καθώς δεν έχουν εκδοθεί λογιστικές καταστάσεις και ούτε υπάρχει έγκριση αυτών από ορκωτό ελεγκτή.

Η επόμενη κίνηση των ομολογιούχων ήταν να συγκαλέσουν στις 25 Αυγούστου γενική συνέλευση, στα πλαίσια της οποίας αποφάσισαν να καταγγείλουν το ομολογιακό δάνειο και να ζητήσουν την άμεση αποπληρωμή τους, πράγμα που φυσικά δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Επίσης, οι ομολογιούχοι προσέφυγαν πρόσφατα δικαστικά έναντι του ίδιου του κ. Α. Φουρλή, προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του τελευταίου σχετικά με το ποσό του 1,47 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτού, οι ομολογιούχοι ζητούν από τον Εισαγγελέα να ερευνήσει τις ευθύνες και των λοιπών φυσικών προσώπων, που είχαν λόγω της θέσης τους στην SEE Gaming -σύμφωνα με το νόμο και τις εσωτερικές αποφάσεις της εταιρίας- τη νομική υποχρέωση να διασφαλίσουν και να καταστήσουν δυνατή την επιστροφή του ποσού αυτού, αφενός ζητώντας από τον κ. Αλέξανδρο Φουρλή την παροχή εμπράγματης ή άλλη ασφάλειας προς εξασφάλιση της εισπράξεως των χρημάτων και αφετέρου διεκδικώντας έμπρακτα, ήτοι μέσω της δικαστικής οδού, την επιστροφή τους, εν τούτοις δεν προέβησαν σε καμία απολύτως ενέργεια.

Related posts

ΟΛΠ: Πράσινο φως στο πρόγραμμα ανταμοιβής προσωπικού από τη ΓΣ

banksnews

Χρυσή διάκριση για το «Drive On» της Interamerican στην Οδική Βοήθεια

banksnews

Νέο ρεκόρ επιβατών το 2019 για την Aegean

banksnews

Leave a Comment