Image default
ΚΟΣΜΟΣ

OPEC+: Συμφωνία για μείωση των περικοπών στην παραγωγή το 2021, αλλά με πιο αργό ρυθμό

Το ευρύτερο καρτέλ του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και των εταίρων τους εκτός οργανισμού, γνωστό ως OPEC , κατέληξε τελικώς σε συμφωνία  για μείωση των περικοπών στην παραγωγή αργού εντός του 2021, αλλά με ρυθμό πιο αργό του αρχικώς προβλεπομένου, σε μια προσπάθεια να επιτρέψουν στην αγορά να “απορροφήσει” ομαλότερα την επιπλέον παραγωγή “μαύρου χρυσού”.

Η ομάδα των 23 χωρών θα προσθέσει 500.000 βαρέλια αργού την ημέρα στην παγκόσμια παραγωγή από τον Ιανουάριο, δηλαδή το ένα τέταρτο της ποσότητας που αναμενόταν, με βάση τον προηγούμενο σχεδιασμό, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg.

Οι αρμόδιοι υπουργοί των κρατών – μελών του OPEC θα διαπραγματευτούν στη συνέχεια το πότε θα προχωρήσουν στις υπόλοιπες προβλεπόμενες αυξήσεις στην παραγωγή, πρόσθεσε η πηγή του Bloomberg.

Η πιο αργή μείωση των περικοπών βρίσκεται πίσω από εκείνο που ανέμεναν αγορές και αναλυτές, δηλαδή μία τρίμηνη πλήρη αναστολή της σχεδιαζόμενης αύξησης της πετρελαϊκής παραγωγής. Ωστόσο, ο συμβιβασμός προστατεύει την ενότητα του OPEC , ο οποίος αντιμετώπιζε το φάσμα μιας διάλυσης, κυρίως λόγω της φιλονικίας μεταξύ δύο κομβικής σημασίας μελών του, της άτυπης ηγέτιδας Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Με βάση την αναθεωρημένη συμφωνία, το α’ τρίμηνο του 2021 η παραγωγή πετρελαίου θα υπολείπεται ελαφρώς της ζήτησης, σε αντίθεση με το τι θα συνέβαινε αν εφαρμοζόταν το αρχικό σχέδιο χαλάρωσης των περικοπών.

“Κατανοούμε ότι όλα τα μάτια είναι στραμμένα επάνω μας”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, στην τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη του καρτέλ. “Είμαι εντελώς σίγουρος ότι θα λάβουμε μια καλά θεμελιωμένη, ισορροπημένη απόφαση”, πρόσθεσε.

Την άνοιξη, ο OPEC είχε αποφασίσει την μείωση της συνολικής παραγωγής των μελών του κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ τον Αύγουστο επέστρεψε 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στην παραγωγή. Αρχικώς το σχέδιο προέβλεπε επιστροφή άλλων 2 εκατ. ημερησίως από τις αρχές Ιανουαρίου 2021.

Related posts

Γερμανία: Κατά 1.630 αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού

banksnews

Μέρκελ: Δεν εγγυώμαι ότι θα υπάρξει συμφωνία – Παραμένουν οι διαφορές για Ταμείο Ανάκαμψης και προϋπολογισμό

banksnews

Λαγκάρντ: Ενθαρρυντικές οι εξελίξεις από τα εμβόλια αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

banksnews

Αίγυπτος: Διαδικτυακή η διδασκαλία στα σχολεία από 2 Ιανουαρίου, λόγω φόβων εξάπλωσης του κορονοϊού

banksnews

Σύνοδος Κορυφής: Τα 4 επίμαχα θέματα που “φρενάρουν” τη συμφωνία

banksnews

ΗΠΑ: Πρώην υφυπουργός καταγγέλλει ότι του ζητήθηκε να αποσιωπήσει πληροφορίες για ρωσική ανάμιξη στις εκλογές

banksnews

Rentokil: Ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων αναμένονται τα ΕΒΙΤΑ

banksnews

Παλαιστινιακά Εδάφη: Διαδηλώσεις στη Γάζα και άλλες πόλεις κατά του σχεδίου προσάρτησης

banksnews

Alibaba: Σε συζητήσεις για επένδυση 3 δισ. δολαρίων στην Grab

banksnews