Image default
TOP STORIES

Kαίριο πλήγμα από τον κορωνοϊό oι ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι πιθανό να δεχτούν ένα καίριο πλήγμα από την πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με έκθεση Ευρωπαίων αξιωματούχων που αποστάλθηκε στις κυβερνήσεις.

Όπως υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων, η οικονομική επιβράδυνση δημιουργεί πιέσεις στους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με το Reuters, τα υπομνήματα και η ανάλυση της έκθεσης παρέχουν μια από τις πρώτες ολοκληρωμένες, και πανευρωπαϊκές αξιολογήσεις για τις τράπεζες στην Ευρώπη, την ώρα που χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία εξετάζουν τι θα μπορούσε να γίνει για να στηριχθούν οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες,.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, έχοντας βρεθεί στο επίκεντρο της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από περίπου μια δεκαετία, αγωνίζονται από τότε για να ανακάμψουν, ενώ στο σήμερα αντιμετωπίζουν μια οικονομική ύφεση που θα μπορούσε να τους προκαλέσει ζημιές, αλλά ταυτόχρονα, θα μπορούσαν να υπάρξουν και προσπάθειες από τις κυβερνήσεις να δανείσουν τις τράπεζες.

Στην αξιολόγηση που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπεραίνουν ότι υπάρχει «κίνδυνος για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ».

Η αποφυγή σοβαρών και διαρκών προβλημάτων…μπορεί να απαιτήσει πρόσθετες και σημαντικές προσπάθειες».

Στο έγγραφο, επισημαίνουν επιπλέον τον αντίκτυπο που θα έχουν οι τράπεζες από τα απλήρωτα δάνεια και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης εν μέσω αναταραχών στην αγορά και υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών.

Έτσι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, αν και τώρα οι τράπεζες είναι ισχυρότερες από ότι στο παρελθόν, παραμένουν ευάλωτες.

Σε μια επιστολή που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως απάντηση στην αξιολόγησή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι όλες οι μεγάλες τράπεζες στο μπλοκ είναι φερέγγυες. Βέβαια, στην απάντηση της ΕΚΤ υπήρχε και μία λίστα που απεικόνιζε ότι ορισμένες τράπεζες χωρών ήταν πιο προστατευμένες από άλλες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ οι τράπεζες της Ισπανίας είχαν τα μικρότερα αποθεματικά κεφαλαίου στο συνάλλαγμα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε οικονομική ύφεση, χειρότερα ακόμη και από την Ιταλία.

Η Ολλανδία και το Βέλγιο ήταν πολύ ισχυρότερες -στην κορυφή της λίστας.

«Εν τέλει, το σοκ του κορωνοϊού θα επηρεάσει εξίσου και τις τράπεζες.

Οι τράπεζες έχουν πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα τώρα από ό, τι στο παρελθόν, αλλά αυτό δεν θα τις εμποδίσει από το να επηρεαστούν», δήλωσε σχετικά ο Lars Feld, πρόεδρος του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης.

Το συγκεκριμένο συμβούλιο, βρίσκεται σε στενή επαφή με την καγκελαρία, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Οικονομίας για την χάραξη της πολιτικής, προειδοποιώντας την κυβέρνηση της Γερμανίας σε μια έκθεση 101 σελίδων στα τέλη Μαρτίου ότι μια οικονομική ύφεση θα μπορούσε να επηρεάσει τις τράπεζες.

Σε μια πρόσφατη πρόταση της Γαλλίας σχετικά με ένα ταμείο ανάκαμψης για την ενίσχυση της οικονομίας της Ευρώπης, οι ευρωπαϊοι αξιωματούχοι σχολίασαν επίσης ότι το ταμείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη συγχρηματοδότηση ενός «προγράμματος τύπου TARP για την εξαγορά στοιχείων ενεργητικού μεγάλου ρίσκου από τις τράπεζες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό».

Στο πλαίσιο του προγράμματος TARP της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η αμερικανική κυβέρνηση χορήγησε περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια στις τράπεζες της, μια κίνηση που πολλοί λένε ότι βοήθησε τις ΗΠΑ να ανακάμψουν ξεπερνώντας την Ευρώπη.

Ορισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι εξετάζουν την ιδέα της «επιθετικής» ανακεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Το υπουργείο Οικονομίας της χώρας δήλωσε ότι τέτοιου είδους σχέδια δεν εξετάζονται επί του παρόντος.

Related posts

Οι λαϊκιστές της Ιταλίας είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος του Γιούνκερ

banksnews

Με ταχείς ρυθμούς «απορροφούν» οι μεγάλες τράπεζες τις μικρές…

banksnews

Το μήνυμα επιβίωσης των τραπεζιτών στους επιχειρηματίες

banksnews

Leave a Comment