Menu

Η δημοτικότητα της Μέρκελ πέφτει, αλλά παραμένει φαβορί

angie cduΗ Άνγκελα Μέρκελ ταρακουνήθηκε κατά την επιστροφή της στην πολιτική κούρσα μετά από διακοπές τριών εβδομάδων, με δημοσκόπηση που έδειξε πτώση 10 ποσοστιαίων μονάδων στην προσωπική δημοτικότητά της έξι εβδομάδες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Τα ποσοστά έγκρισης της καγκελαρίου έπεσαν στο 59% από το 69% του Ιουλίου στην ευρέως παρακολουθούμενη τηλεοπτική δημοσκόπηση του ARD, μετά από κριτική που δέχτηκε για τη χαλαρή προσέγγισή της στην προεκλογική εκστρατεία, τις βίαιες διαδηλώσεις στο Αμβούργο κατά των G20, τη θανάσιμη επίθεση ισλαμιστών με μαχαίρια στην πόλη, και το αυξανόμενο το σκάνδαλο ντίζελ.

Τα ποσοστά της Μέρκελ εξακολουθούν να την αφήνουν  ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς δυτικούς ηγέτες και παραμένει άνετα μπροστά από τον κύριο αντίπαλό της, τον Μάρτιν Σουλτς, τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος βρίσκεται στο 33%, έχοντας χάσει τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Το μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελάριου διατηρεί επίσης ένα αποφασιστικό προβάδισμα. Σύμφωνα με τον δείκτη δημοσκοπήσεων των FT, έχει 39% έναντι του 24% του SPD, αφήνοντας την κυρία Μέρκελ αδιαμφισβήτητα ως το σταθερό φαβορί για να κερδίσει την ψηφοφορία στις 24 Σεπτεμβρίου και να εξασφαλίσει μια τέταρτη θητεία.

1118974562

Η ταλάντευση της προσωπικής υποστήριξης της κας Μέρκελ υποδηλώνει ότι ακόμα και στη Γερμανία η πολιτική ατμόσφαιρα είναι λιγότερο ήρεμη από ό, τι ελπίζουν πολλοί αξιωματούχοι της CDU, μετά από τους κραδασμούς σε άλλα μέρη του κόσμου, κυρίως με το Brexit και την εκλογή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πέτερ Τάουμπερ, γενικός γραμματέας της CDU, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ενάντια στον εφησυχασμό στις τάξεις του κόμματος, λέγοντας: «Είναι σαφές για εμάς ότι οι εκλογές δεν είναι ακόμα στο τσεπάκι μας».

Έχοντας παραστεί σε μια μικρή σειρά συγκεντρώσεων πριν από τις διακοπές της, η κα Μέρκελ εντείνει τώρα την εκστρατεία της με ομιλία προς τους υποστηρικτές της CDU στο Ντόρτμουντ το Σάββατο, ενώ θα ακολουθήσει μια σειρά συναντήσεων και τηλεοπτικών εμφανίσεων την επόμενη εβδομάδα.

Η Bild, η μεγαλύτερη εφημερίδα της Γερμανίας, επιτέθηκε στην κα Μέρκελ επειδή δεν παρενέβη σε μια σειρά θεμάτων, κυρίως τις καθυστερήσεις στην απέλαση αποτυχημένων αιτούντων άσυλο, ακόμη και εκείνων που υποπτεύονται ότι είναι συμπαθούντες των ισλαμιστών. Η εφημερίδα αμφισβήτησε επίσης τη χαμηλού προφίλ απάντηση στο «χάος» γύρω από τη σύνοδο κορυφής των G20, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Η δημοσκόπηση του ARD έδειξε την αυξανόμενη ανησυχία του κοινού για το σκάνδαλο ντίζελ, στο οποίο κατηγορούνται οι γερμανοί κατασκευαστές αυτοκινήτων για εξαπάτηση των δοκιμών εκπομπών καυσαερίων. Από τους ερωτηθέντες, 67% δήλωσαν ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης ήταν πολύ επιεικής και το 56% δήλωσε ότι η γερμανική βιομηχανία θα υποστεί ζημιές.

Ο Βέρνερ Πάτζελτ, καθηγητής πολιτικής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης, προειδοποίησε κατά της σύνδεσης της ξαφνικής πτώσης της υποστήριξης της κας Μέρκελ μόνο με τα πρόσφατα γεγονότα. Είπε ότι η πτώση θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στη γενική δυσαρέσκεια ότι οι εκλογές δεν προσέφεραν πραγματική επιλογή.

Ισχυρίστηκε ότι όταν η δεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία έμοιαζε απειλή κατά τη διάρκεια της κρίση των προσφύγων του 2015-16, και κατά τη διάρκεια της σύντομης δημοτικότητας του κ. Σουλτς νωρίτερα φέτος, οι γερμανοί μπορούσαν να δουν εναλλακτικές λύσεις. «Τώρα οι άνθρωποι μπορεί να ενοχλούνται από το γεγονός ότι μετά από 12 χρόνια Μέρκελ, προσφέρεται μόνο περισσότερη Μέρκελ», δήλωσε ο κ. Πάτζελτ.

Η κ. Μέρκελ κέρδισε στο παρελθόν επαίνους από τους αναλυτές εκλογικής στρατηγικής για την ικανότητά της να παίζει τα θέματα με τέτοιον τρόπο ώστε να αφοπλίζει την αντιπολίτευση σε αυτό που οι αναλυτές ονομάζουν «ασύμμετρη αποστράτευση». Η θεωρία είναι ότι παρ’ ότι οι υποστηρικτές της CDU αποθαρρύνονται από την έλλειψη αγώνα από τους ηγέτες τους, άλλοι ψηφοφόροι χάνουν το ενδιαφέρον τους εντελώς.

Η CDU συνέχισε να χρησιμοποιεί αυτήν τη στρατηγική αυτήν την εβδομάδα με μια εκλογική αφίσα που δείχνει μια νεαρή γυναίκα που βρίσκεται σε ένα ηλιόλουστο λιβάδι. «Τώρα απολαύστε το καλοκαίρι», έλεγε το μήνυμα. «Και κάνετε τη σωστή επιλογή το φθινόπωρο.»

Ο κ. Πάτζελτ δήλωσε: «Υπάρχουν ενδείξεις εφησυχασμού στη CDU. . . Αλλά υπάρχουν και πολλές φωνές που προειδοποιούν εναντίον του.»

back to top