Menu

Η έλλειψη διαπραγματευτικής πείρας του ΗΒ μπορεί να οδηγήσει σε σκληρό Brexit

brexit ee1Η επί τέσσερις δεκαετίες συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ την έχει αφήσει με έλλειψη εμπειρίας σε διεθνείς διαπραγματεύσεις, κάτι που θα εμποδίσει τις εμπορικές συζητήσεις και μπορεί να οδηγήσει σε «πολύ σκληρό Brexit», σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Νορβηγίας.

«Αισθανόμαστε πως μερικές φορές όταν συζητάμε για τη Βρετανία, η ταχύτητά τους περιορίζεται από το γεγονός πως έχει περάσει τόσος καιρός από την τελευταία φορά που διαπραγματεύτηκαν» μόνοι τους, είπε η Έρνα Σόλμπεργκ σε συνάντηση του βαυαρικού κεντροδεξιού κόμματος CSU στη Γερμανία.

Η Σόλμπεργκ είπε πως ελπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο να καταφέρει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που θα το διατηρήσει κοντά στην ΕΕ, όμως επισήμανε πως δε θα είναι εύκολο. «Φοβάμαι ένα πολύ σκληρό Brexit, όμως ελπίζω πως θα βρούμε μια καλύτερη λύση.»

Τα σχόλιά της ενισχύουν αυτά του Άιβαν Ρότζερς, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του πρέσβη της Βρετανίας στην ΕΕ αυτήν την εβδομάδα.

Εκτός από τις επιθέσεις κατά του «συγκεχυμένου τρόπου σκέψης» και των «αβάσιμων επιχειρημάτων» της προσέγγισης του Ηνωμένου Βασιλείου στο Brexit, ο Ρότζερς προειδοποίησε στο email της παραίτησής του για την έλλειψη διαπραγματευτικής εμπειρίας των βρετανικών δημόσιων υπηρεσιών σε σχέση με τους θεσμούς της ΕΕ.

«Η εμπειρία σε σοβαρές πολυμερείς διαπραγματεύσεις είναι σε έλλειψη στο Whitehall, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» έγραψε.

«Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν κάποιοι, το ελεύθερο εμπόριο δεν προκύπτει από μόνο του... Η αύξηση της πρόσβασης σε άλλες αγορές και των καταναλωτικών επιλογών στη δική μας, εξαρτάται από τις συμφωνίες, πολυμερείς και διμερείς, που πετυχαίνουμε.»

Ο Τζόναθαν Μάρλαντ, πρώην εμπορικός εκπρόσωπος του Ντέιβιντ Κάμερον και ο οποίος ηγείται του Συμβουλίου Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων της Κοινοπολιτείας, επίσης δεν πιστεύει πως το Whitehall είναι ικανό να διεξάγει επιτυχείς συζητήσεις για το Brexit.

«Ο φόβος μου είναι πως το Whitehall ως σύνολο δεν έχει τις ικανότητες που χρειάζονται για να κάνει πραγματικά σκληροτράχηλες διαπραγματεύσεις» είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή. «Και πιστεύω ότι χρειαζόμαστε να βελτιώσουμε σημαντικά τις ικανότητές μας σε αυτόν τον τομέα για να τα καταφέρουμε.»

Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν διαχειρίζεται εμπορικές και άλλων ειδών διαπραγματεύσεις εκ μέρους των 28 κρατών μελών της ΕΕ. Κάποιες αναφορές επισημαίνουν πως όταν η Βρετανία, η οποία εντάχθηκε στην ένωση το 1973, ψήφισε για να φύγει, δεν είχε δικούς της εμπορικούς διαπραγματευτές.

Ο Όλιβερ Λέτγουιν, ο πρώην επικεφαλής του τμήματος της κυβέρνησης για την ΕΕ, είπε τον Ιούλιο πως όλοι οι εμπορικοί διαπραγματευτές των βρετανικών δημόσιων υπηρεσιών απασχολούνταν από την ΕΕ. Η κομισιόν απασχολεί περίπου 600 ειδικούς του διεθνούς εμπορίου.

Η Τερέζα Μέι έχει πει πως σχεδιάζει να πυροδοτήσει το άρθρο 50 και να ξεκινήσει τη διαδικασία εξόδου στα τέλη του Μαρτίου.

Η κυβέρνηση έχει πει πως πως πιστεύει πως η Βρετανία θα πρέπει να μπορέσει να διαπραγματευτεί νέες εμπορικές ρυθμίσεις με την ΕΕ στο διάστημα των δύο ετών που προβλέπει το άρθρο 50, όμως πολλοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν πως αυτό δεν είναι ρεαλιστικό, και η κομισιόν επιμένει πως θέλει να ξεκαθαρίσει το Brexit προτού ξεκινήσει εμπορικές συζητήσεις.

Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, όμως συμβάλει στον προϋπολογισμό της ένωσης σε αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της στην κοινή αγορά, για την οποία υποχρεώνεται επίσης να δεχτεί τις βασικές αρχές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης μετακίνησης.

Κάποιοι στην κυβέρνηση, όπως ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, επιχειρηματολογούν υπέρ ενός μαλακού Brexit: αφήνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στην κοινή αγορά, πιθανώς με μια νορβηγικού τύπου σχέση με την ΕΕ, για να ελαχιστοποιήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της εξόδου.

Άλλοι, ωστόσο, πιέζουν για ένα σκληρό Brexit που θα έβγαζε το Βρετανία από την κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση, και επιμένουν πως η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις εάν η ΕΕ δεν είναι πρόθυμη να παραχωρήσει έδαφος σε ζητήματα όπως η ελευθερία μετακίνησης και η δικαιοδοσία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Η Σόλμπεργκ είπε πως θεωρεί δύσκολο για το Ηνωμένο Βασίλειο να δεχτεί τις τέσσερις ελευθερίες της ΕΕ – την ελεύθερη μετακίνηση αγαθών, κεφαλαίου, υπηρεσιών και ανθρώπων – χωρίς να έχει ψήφο στο συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τους επικεφαλής των κρατών μελών της.

Ελπίζει, ωστόσο, επίσης, πως «θα βρούμε μια λύση που θα αφήσει τη Βρετανία συνέταιρο σε πολλές ευρωπαϊκές δραστηριότητες, όπου τη χρειαζόμαστε να είναι συνέταιρος».  

back to top