Menu

Η ενίσχυση του πληθωρισμού του Ντράγκι μπορεί να μην είναι αυτό που χρειάζεται

draghi3Ο Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται να πάρει μια καλύτερη γεύση πληθωρισμού, αλλά όχι τη γεύση που θα προτιμούσε.

Οι αυξανόμενες τιμές πετρελαίου και το πιο αδύναμο ευρώ σημαίνουν πως οι προβλέψεις που εξέδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λιγότερο από έναν μήνα νωρίτερα μπορεί να αναθεωρηθούν υψηλότερα το 2017. Παρ’ ότι αυτό είναι καλή είδηση για τους πολιτικούς παράγοντες που δεν έχουν πετύχει τον στόχο του πληθωρισμού εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, είναι επίσης πιθανό να κρύψει τη συνεχόμενη αδυναμία στην εγχώρια οικονομία.

01

Η γρηγορότερη αύξηση των καταναλωτικών τιμών θα μπορούσε να μεγαλώσει τις διαφορές μέσα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, καθώς κάποιοι αξιωματούχοι πιέζουν για σταδιακή έξοδο από το πρόγραμμα νομισματικής ενίσχυσης, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως η άνοδος είναι ακόμη πολύ αδύναμη, ιδιαίτερα με την πιθανότητα πολιτικών γεγονότων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη. Αφού οι πολιτικοί παράγοντες συμφώνησαν στις 8 Δεκεμβρίου να παρατείνουν το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, αν και με πιο αργό ρυθμό, ο Ντράγκι προειδοποίησε πως «η αβεβαιότητα επικρατεί παντού» και πως οι αγορές θα αυξηθούν εάν χρειαστεί.

«Υπάρχει μια δυσκολία στη διεξαγωγή προβλέψεων με τόσο υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας επειδή τα μεγαλύτερα ρίσκα παραμένουν πιθανότατα ακόμη πολιτικής μορφής» είπε ο Ανατόλι Ανένκοβ, ανώτερος οικονομολόγους της Societe Generale στο Λονδίνο. «Υπό αυτήν την έννοια, είναι μάλλον σοφό εκ μέρους της ΕΚΤ να ακολουθεί μια μάλλον μετρημένη προσέγγιση για τις προοπτικές του πληθωρισμού.»

Οι μεγάλης κλίμακας αγορές ομολόγων που ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2015 είναι τώρα προγραμματισμένο να συνεχιστούν μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2017, με τον μηνιαίο ρυθμό να πέφτει στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ τον Απρίλιο, από τα σημερινά 80 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι θα επεκταθούν πέραν των εκλογών στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και τις πιθανές αναμετρήσεις σε Ιταλία και την Ελλάδα, όλες από τις οποίες θα μπορούσαν να δουν λαϊκιστικά και αντιευρωπαϊκά κόμματα να κερδίζουν έδαφος. Οι συζητήσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ξεκίνημα της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ αυξάνει τους κινδύνους, επιβεβαιώνοντας την έκκληση του Ντράγκι για προσοχή.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, τα αυξανόμενα ενεργειακά κόστη δείχνουν αποφασισμένα να σπρώξουν το γενικό ποσοστό του πληθωρισμού υψηλότερα. Το αργό πετρέλαιο brent έχει ανέβη περισσότερο από 25% από τα μέσα του Νοεμβρίου, εν μέρει λόγω της συμφωνίας του OPEC να περιορίσει την παραγωγή για πρώτη φορά σε οκτώ χρόνια. Ήταν 0,5% υψηλότερα, στα 57,12 δολάρια το βαρέλι, στις 7:51 το πρωί στο Λονδίνο την Παρασκευή.

Αυτές οι πρόσφατες αυξήσεις δε λαμβάνονται υπόψη από τις προβλέψεις της ΕΚΤ που περιμένουν ανάπτυξη καταναλωτικών τιμών 1,3% το 2017, και επιτάχυνση ως το 1,7% το 2019 – όχι τόσο μακριά από τον στόχο του μόλις κάτω από 2%.

Τα στοιχεία που αναμένονται στις 4 Ιανουαρίου πιθανότατα θα δείξουν πως ο πληθωρισμός ανέβηκε ως το 1% τον Δεκέμβριο, από το 0,6% του Νοεμβρίου, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε οικονομολόγους.

02

Οποιαδήποτε ένδειξη πως ο στόχος της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών βρίσκεται κοντά θα μπορούσε να οδηγήσει τα πιο επιθετικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου να ζητήσουν το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν είπε σε συνέντευξή του με τη γερμανική εφημερίδα Bild στις 26 Δεκεμβρίου πως εάν περιμένουμε μέχρι το 2019 για να αυστηροποιήσουμε την πολιτική, «θα είναι πολύ αργά».

«Πρέπει να ενεργήσουμε με έναν προνοητικό τρόπο» είπε. «Αυτό σημαίνει να τραβήξουμε τα λουριά μόλις ο πληθωρισμός δείξει πως βρίσκεται σε μια σταθερή πορεία προς τον στόχο μας.»

Το κρίσιμο σημείο θα είναι πιθανότατα ο ορισμός της λέξης «σταθερή». Το διοικητικό συμβούλιο είναι απογοητευμένο με την έλλειψη μιας πειστικής ανοδικής τάσης στον βασικό πληθωρισμό, το μέτρο που εξαιρεί ευμετάβλητα στοιχεία, όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια. Αυτός ο δείκτης δεν έχει αυξηθεί από τον Ιούνιο, και η έρευνα του Bloomberg δείχνει πως πιθανότατα δεν άλλαξε από το 0,8% τον Δεκέμβριο. Με την ανεργία μόλις κάτω από το 10% και την ανάπτυξη των μισθών χλιαρή, υπάρχει ελάχιστη πίεση για να τον κινητοποιήσει.

Ένας ακόμη κίνδυνος για την ευρωζώνη – που είναι εισαγωγέας ενέργειας – είναι πως το πιο ακριβό πετρέλαιο εμποδίζει στην πραγματικότητα την οικονομική ανάπτυξη.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτές οι υψηλότερες τιμές θα μεταφραστούν σε υψηλότερο γενικό πληθωρισμό» είπε ο Ντράγκι ύστερα από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ. «Θα πρέπει να δούμε σε ποιον βαθμό αυτό είναι ένα στιγμιαίο φαινόμενο, σε ποιον βαθμό θα έχει δευτερεύουσες συνέπειες, και σε ποιον βαθμό θα επηρεάσει τον πληθωρισμό εκτός της ενέργειας, κάτι που δε βλέπουμε ακόμη.»

Οι άγνωστες επιπτώσεις, και η ανάγκη να δούμε πώς θα προχωρήσει η οικονομία σε μια δυνητικά ταραγμένη χρονιά πολιτικά, θα μπορούσαν να κρατήσουν τον Ντράγκι και τους περισσότερους από τους συνεργάτες του ανήσυχους το 2017. Η επόμενη απόφαση είναι προγραμματισμένο να ληφθεί στις 19 Ιανουαρίου στη Φρανκφούρτη.

«Η ΕΚΤ είναι πιθανό να αντισταθεί σε οποιαδήποτε επιθετική μεταβολή που θα μπορούσε να υπονοήσει ο υψηλότερος γενικός πληθωρισμός, και να κρατήσει μιαν πολύ επιφυλακτική στάση κατά το πρώτο μισό του επόμενου έτους» είπε ο Φρέντερικ Ντούκροζετ, ανώτερος οικονομολόγος της Banque Pictet & Cie στη Γενεύη. «Ένα αίτιο – ή δικαιολογία – που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν είναι πράγματι η πολιτική αβεβαιότητα πριν από σημαντικές εκλογές.» 

back to top