Error
  • The template for this display is not available. Please contact a Site administrator.
Tuesday, 27 December 2016 13:50

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βαδίζουν για το καλύτερο τρίμηνο από το 2009

Rate this item
(0 votes)

european banksΜια δραματική ανάκαμψη των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών ύστερα από μια χρονιά χρηματοπιστωτικής και πολιτικής αναστάτωσης έχει αφήσει τον τομέα στον δρόμο προς τη μεγαλύτερη άνοδό του σε αξία ύστερα από τον πανικό για την επιβίωση του χρηματοπιστωτικού τομέα που ξέσπασε το 2009.

Η αξία του τραπεζικού δείκτη του Euro Stoxx έχει ανέβη 30% από τις αρχές του Οκτωβρίου, πλησιάζοντας την τριμηνιαία άνοδο 33% που σημείωσε μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του 2009, καθώς οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλον τον κόσμο ανέκαμψαν από τα χαμηλά της κρίσης.

Ως μέρος ενός ευρύτερου ράλι στις αγορές ύστερα από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, η παρούσα τριμηνιαία επίδοση υπογραμμίζει τις έντονες μεταβολές του κλίματος προς κάποια από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της Ευρώπης, σε μια χρονιά όπου οι κυβερνητικές πολιτικές για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης έχουν δημιουργήσει ερωτήματα για τη θεμελιώδη κερδοφορία των δανειοδοτήσεων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Η επιστροφή του ενθουσιασμού των επενδυτών έρχεται επίσης ενώ η κυβέρνηση της Ιταλίας ετοιμάζεται να διασώσει τη Monte dei Paschi di Siena, αφού η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου επιβεβαίωσε την Παρασκευή πως θα ζητήσει «έκτακτη και προσωρινή οικονομική στήριξη» αφού απέτυχε να συγκεντρώσει αρκετό κεφάλαιο ιδιωτικά.

Η Ιταλία ενέκρινε πακέτο διάσωσης τραπεζών ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, σχεδιασμένο για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της MPS και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη σε άλλα ιδρύματα που χρειάζονται να αυξήσουν κεφάλαια.

«Η επίδοση των ευρωπαϊκών τραπεζών του 2016 υπήρξε παιχνίδι με δύο ημίχρονα – μια ισχυρή ανάκαμψη στο δεύτερο μισό να καλύπτει μεγάλο μέρος της έντονης ανεπάρκειας του πρώτου μισού» ανέφερε ο Κίνερ Λακάνι, τραπεζικός αναλυτής της Deutsche Bank, σε πρόσφατη έκθεση.

Ο δείκτης Euro Stoxx Banks βρίσκεται μόλις 6,4% χαμηλότερα στο έτος ως σύνολο. Το μέτρο είχε φτάσει κοντά στο 40% για το 2016 στις αρχές του Ιουλίου.

Οι τραπεζικές μετοχές δέχτηκαν ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα ύστερα από το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για τη θέση του στην ΕΕ τον Ιούνιο, τόσο λόγω φόβων για χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα όσο και των επιδράσεων των νέων κεντρικοτραπεζικών μέτρων για τη μείωση των κοστών δανεισμού για κυβερνήσεις και εταιρείες.

Για να έχει μια τράπεζα κέρδος από τις δανειοδοτήσεις, χρειάζεται ένα κενό ανάμεσα στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια που αφορούν το κόστος για να αυξήσει τους πόρους της, και τα πιο μακροπρόθεσμα επιτόκια που αφορούν την τιμή με την οποία μπορεί να δανείσει στους πελάτες της. Καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων έπεσαν σε πρωτοφανή χαμηλά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, οι αποτιμήσεις των τραπεζών έπεσαν επίσης, καθώς αναλυτές και επενδυτές μείωσαν τις εκτιμήσεις για τα μελλοντικά κέρδη.

Ωστόσο, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων τους τελευταίους μήνες, η άνοδος των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και μια μείωση στον ρυθμό των μηνιαίων αγορών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ στα 60, έχουν πυροδοτήσει μια ευρύτερη επανεκτίμηση για την πιθανότητα υψηλότερης ανάπτυξης και πληθωρισμού.

Κάποιοι άλλοι φόβοι έχουν επίσης υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, για τις προοπτικές αυστηρότερων ρυθμίσεων και επιβολής πολύ μεγάλων προστίμων για προηγούμενη κακή συμπεριφορά.

Η Deutsche Bank και η Credit Suisse έχουν συμφωνήσει σε διακανονισμούς με σύνολο 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα, για να διευθετήσουν έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης για κακές πωλήσεις ενυπόθηκων τίτλων στο ζενίθ της στεγαστικής φούσκας στις ΗΠΑ.

«Ο συμβιβασμός στα 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια της Deutsche Bank είναι σημαντικά χαμηλότερος από την αρχική απαίτηση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για 14 δισεκατομμύρια», είπε ο Ίαν Γκόρντον, αναλυτής της Investec.

Η γερμανική τράπεζα έχει την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις 26 που απαρτίζουν τον τραπεζικό δείκτη του Euro Stoxx, σημειώνοντας άνοδο 57% από τον Σεπτέμβριο.