Menu

Η Ελλάδα εγκλωβισμένη ανάμεσα σε ΕΕ και ΔΝΤ

imf and euΗ διαμάχη για την σταθεροποίηση της καταχρεωμένης ελληνικής οικονομίας έχει ξαναβγεί στην επιφάνεια με ανανεωμένη ορμή, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε οργισμένα την Τρίτη τις κατηγορίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πως το παρόν πρόγραμμα διάσωσής της «δεν είναι αξιόπιστο».

Η απειλή της αναζωπύρωσης της οικονομικής κρίσης της χώρας αυξήθηκε καθώς έγινε εμφανές το εύρος των διαφορών ανάμεσα στους πιστωτές. Εγκλωβισμένη στη μέση, η Αθήνα επίσης ανέβασε τόνους στη ρητορική της, με τον υπουργό Οικονομικών της να λέει στη Guardian πως το ΔΝΤ «κάνει οικονομία στην αλήθεια».

«Η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί σε μια γωνία» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας πως η χώρα βρίσκεται κάτω από έντονη πίεση να συγκεκριμενοποιήσει νέα μέτρα λιτότητας που δε βγάζουν «οικονομικό ή πολιτικό νόημα».

Ο πόλεμος των λέξεων έγινε πιο έντονος αφότου το ΔΝΤ δημοσίευσε δήλωση 1.300 λέξεων παίρνοντας απόσταση από τις οικονομικές πολιτικές που στηρίζουν την τελευταία διάσωση της χώρας.

Το προσαρμοστικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι σε αντάλλαγμα για 86 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων διάσωσης – ένα σχέδιο που το ΔΝΤ έχει ως τώρα αρνηθεί να στηρίξει – βασίστηκε σε μέτρα που δεν ήταν «φιλικά για την ανάπτυξη», έγραψε ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος ηγείται του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, και ο Μορίς Όμπστφελντ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του.

«Δεν είναι ότι το ΔΝΤ απαιτεί περισσότερη λιτότητα» υποστήριξαν οι αξιωματούχοι σε δημοσίευμα της Δευτέρας. «Εάν η Ελλάδα συμφωνεί με τους ευρωπαίους εταίρους της σε φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, μην κρίνεται το ΔΝΤ όταν ζητάμε να δούμε τα μέτρα που χρειάζονται για να γίνουν αυτοί οι στόχοι αξιόπιστοι.»

Η Αθήνα, είπαν, έχει συμφωνήσει να πετύχει ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα – όπου τα κρατικά έσοδα από φόρους ξεπερνούν τις δαπάνες – ύψους 3,5% του ΑΕΠ μόλις λήξει το πρόγραμμα το 2018, κάτι που δεν είναι εφικτό χωρίς επιπλέον περικοπές, είπε το ΔΝΤ.

Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Κομισιόν ανταπάντησε, επιμένοντας πως τα οικονομικά θεμελιώδη μέτρα όχι μόνο ήταν σωστά, αλλά δουλεύουν κιόλας. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν πως οι πολιτικές του προγράμματος του ΕΜΣ είναι λογικές και πως εάν υλοποιηθούν πλήρως μπορούν να επαναφέρουν την Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη και μπορούν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές» είπε η εκπρόσωπος της κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρντ.

Το σχέδιο, προσέθεσε, έχει περάσει «μερικά μέρη ελέγχου», και ακόμη το ελεγκτικό συνέδριο της Ευρώπης έχει προσφέρει την κρίση του, η οποία έχει ληφθεί υπόψη.

Η διαφωνία ξέσπασε καθώς οι επικεφαλής αποστολής των πιστωτών έφτασαν στην Αθήνα για να συνεχίσουν αυτό που έχει γίνει όλο και πιο αμφιλεγόμενη αξιολόγηση του προγράμματος. Η αριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είχε ελπίσει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέχρι το τέλος του μήνα, ανοίγοντας τον δρόμο για την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αρχές του επόμενου έτους, κάτι που θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικό κρατικό χρέος. Αυτό, ισχυρίζονται οι αξιωματούχοι, θα επέτρεπε περαιτέρω συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους, απαραίτητη εάν η μαστιζόμενη από την ύφεση ελληνική οικονομία είναι να ανακάμψει ποτέ.

Οι ελπίδες για πολιτική εξέλιξη βασίζονται πλέον σε συναντήσεις που θα έχει ο Τσίπρας αργότερα αυτήν την εβδομάδα με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Κρίνοντας από το παρελθόν, ωστόσο, οι δανειστές είναι απίθανο να υποχωρήσουν, και οι έλληνες αξιωματούχοι ανησυχούν πως η διαφωνία μπορεί να είναι προάγγελος της αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Το Βερολίνο, ο μεγαλύτερος πάροχος των πόρων διάσωσης στις τρεις διασώσεις που έχει λάβει η Αθήνα από το 2010, λέει πως η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί προϋπόθεση για περαιτέρω εκταμιεύσεις χρήματος. Ωστόσο, διαφωνεί κάθετα με την ανάγκη αναδιάρθρωσης των 330 δισεκατομμυρίων ευρώ χρέους της χώρας. Εάν δεν υπάρξει λύση, ο κίνδυνος του Grexit – της υποχρεωτικής εξόδου από το ευρώ – θα αυξηθεί επίσης.

«Το ΔΝΤ κάνει οικονομία με την αλήθεια όταν λέει πως δε ζητά περισσότερη λιτότητα αλλά είναι το θύμα της παράξενης τάσης της Ελλάδας να ‘συμφωνήσει’ σε υψηλότερους πρωτογενείς δημοσιονομικούς στόχους ύψους 3,5% του ΑΕΠ» είπε ο Τσακαλώτος. «Η Ελλάδα δεν έχει ‘συμφωνήσει’ σε τίποτα ακόμη.»

Ο Τσακαλώτος κατηγόρησε το ΔΝΤ πως υποστηρίζει πολιτικές που θα αύξαναν την ανισότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό – ερχόμενο σε αντίθεση με τον δικό του στόχο για περιεκτική ανάπτυξη.

«Στην ουσία υποστηρίζει πως οι έλληνες συνταξιούχοι και οι πιο χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν περισσότερες οικονομίες» συνέχισε, προσθέτοντας πως η Αθήνα είχε προτείνει στόχο πλεονάσματος 2,5%, που ούτε η ΕΕ ούτε το ΔΝΤ έλαβαν υπόψη. «Οι ελληνικές δαπάνες τόσο για συντάξεις όσο και άλλα επιδόματα είναι περίπου 70% του μέσου όρου της ΕΕ και 52% της Γερμανίας.»

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τσίπρας ανακοίνωσε ειδικό χριστουγεννιάτικο μπόνους σε συνταξιούχους που επιζούν με 800 ευρώ ή λιγότερα τον μήνα – μια κίνηση που προκάλεσε νέα ενόχληση στις Βρυξέλλες.

Την Τρίτη πήγε ένα βήμα παραπέρα, περιγράφοντας το προσωπικό του ΔΝΤ ως «παράλογους τεχνοκράτες» και λέγοντας πως τα απόμακρα νησιά κοντά στις ακτές της Τουρκίας που έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης θα εξαιρούνται από εδώ και πέρα από τον ειδικό φόρο που απαιτούν οι πιστωτές.

«Οι πολίτες σε αυτά τα νησιά πρέπει να αισθανθούν πως το κράτος τους φροντίζει» ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια σύντομης επίσκεψης στη Νίσυρο. «Έχουν αναλάβει το βάρος της υποδοχής και της φιλοξενίας και, τελικά, ολόκληρο το βάρος της Ευρώπης... Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα, όμως δε θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε πλεονάζον χρήμα σε αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο.»

  

back to top