Menu

Η Ευρώπη παραμένει άτολμη στο θέμα της Ελλάδας

 

Η Ευρώπη παραμένει άτολμη στο θέμα της Ελλάδας

Αυτή την εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόσφεραν μερική ανακούφιση χρέους στην Ελλάδα. Τα νέα "βραχυπρόθεσμα" μέτρα είναι καλύτερα από το τίποτα –αλλά δεν αποτελούν πειστική λύση σε ένα πρόβλημα που διατηρείται τόσο πολύ καιρό.

Η συμφωνία που καταρτίστηκε και έκλεισε επί της αρχής νωρίτερα αυτό το έτος, λογικά θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να πείσει τους ψηφοφόρους της για τη διατήρηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι καλό. Δεν αρκεί, όμως, για να επαναφέρει τα χρέη και τον προϋπολογισμό της χώρας σε διαχειρίσιμη κατάσταση. Εξ ου και γιατί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η στήριξη του οποίου είναι απαραίτητη για την επίτευξη αυτού του ευρύτερου στόχου, δεν έχει "επιβιβαστεί ακόμη στο τρένο".

Στις τελευταίες συνομιλίες, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Michel Sapin αναγνώρισε ότι "η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες. Αυτή είναι η πρώτη ελληνική κυβέρνηση εδώ και καιρό που έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της". Πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να ανταποκριθεί δίνοντας χείρα βοηθείας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τόσο ως ανταμοιβή όσο και για να ενθαρρύνει την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Όλα καλά. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει τον εαυτό της. Το τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και οι καταθέσεις επιστρέφουν, έστω και αργά. Η οικονομία αναπτύσσεται συγκρατημένα. Η χώρα εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους. Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων προχωρούν αργά αλλά σταθερά.

Οι προσπάθειες αυτές δικαιολογούν την παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής και την αντικατάσταση μέρους του χρέους κυμαινόμενου επιτοκίου με σταθερές πληρωμές στα τρέχοντα χαμηλά επιτόκια, όπως ανακοινώθηκε. Ωστόσο, η αναμενόμενη μείωση του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 είναι αρκετά άτολμη -ενώ η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για την επόμενη δεκαετία είναι μια φαντασίωση.

Η Ευρώπη παραμένει άτολμη στο θέμα της Ελλάδας

Η λιτότητα, που στοχεύει να επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης -συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων συντάξεων, των απολύσεων στο δημόσιο, των πρόσθετων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και των υψηλότερων φόρων- έχει ήδη προκαλέσει πραγματικές δυσκολίες. Η ανεργία ξεπερνά το 23%. Προγραμματίζονται νέες απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ΕΕ είναι η επιδείνωση της κρίσης στην Ελλάδα να προστεθεί στην αναταραχή στην Ιταλία.

Για το δικό τους συμφέρον, οι κυβερνήσεις των πιστωτών πρέπει να είναι πιο αποφασιστικές. Όσο το θέμα του υπερβολικού χρέους στην Ελλάδα παραμένει άλυτο, η χώρα θα μένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, επιδεινώνοντας τις προοπτικές της και αυξάνοντας το φορτίο που αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ. Το να παραμείνει η Ελλάδα σε θέση ικέτη και να συνεχίσει να προκαλεί πολιτική αμηχανία σε άλλες κυβερνήσεις δημιουργεί μια πιθανή πηγή νέας αστάθειας.

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα χρέη της χώρας, ακόμη και μετά τα μέτρα αυτής της εβδομάδας, δεν θα αποπληρωθούν στο ακέραιο. Στραμμένη προς τα πάνω σε αυτό τώρα, με επαρκή ανακούφιση να καταστεί η θέση χρέος βιώσιμο, θα βοηθήσει το υπόλοιπο της Ένωσης όσο θα βοηθήσει την Ελλάδα. Εάν αυτό γίνει παραδεκτό, η επαρκής ανακούφιση που θα καταστήσει το χρέος διαχειρίσιμο, θα βοηθήσει την υπόλοιπη ένωση όσο θα βοηθούσε την Ελλάδα.

 

 
Last modified onWednesday, 07 December 2016 12:20
back to top