Menu

Κλείνουν άρον άρον την υπόθεση ΛΕΠΕΤΕ!

lepete0905 10«Οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας θα πάρουν επιτέλους επικουρική σύνταξη» δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, καλώντας τη ΝΔ «να έρθει στη Βουλή να ψηφίσει. Και να έχει και αυτή συμμετοχή στο καλό αποτέλεσμα που επιφυλάσσουμε για τους συνταξιούχους».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ. Πετρόπουλος είπε απευθυνόμενος στον βουλευτή της ΝΔ Νίκο Δένδια: «Καταργείτε το Κοινοβούλιο πρόωρα, να μας πείτε, αν πραγματικά διαφωνείτε να πάρουν επικουρική σύνταξη οι συνταξιούχοι που παραμένουν απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο του 2017». Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, επανέλαβε ότι «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα παραστεί στη Βουλή».

Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι «αυτό που συνέβη με το Λογαριασμό Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΛΕΠΕΤΕ), είναι ακριβώς το παράδειγμα ως προς την πρόταση της ΝΔ που θέλει να διχοτομήσει τους ασφαλισμένους. Οι νέοι να πηγαίνουν στην ιδιωτική ασφάλιση και οι παλιοί να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης». «Θα συμβεί ό,τι συμβαίνει και στην Εθνική Τράπεζα. Οι άνθρωποι δεν παίρνουν σύνταξη. Θα προκύψει ένα κόστος 52 δισ. ευρώ για τη μετάβαση σε αυτό το σχήμα που σχεδιάζει η ΝΔ να επιβάλει, αν έρθει στη διακυβέρνηση της χώρας» υποστήριξε ο κ. Πετρόπουλος.

Τέλος, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε ότι, για τη διασφάλιση των επικουρικών συντάξεων των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, έχει γίνει μελέτη από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και «η Εθνική Τράπεζα θα καταβάλει συμμετοχή με ποσό, ύψους 40 εκατ. ευρώ, ετησίως».

 

Μείωσεις σοκ και η τροπολογία

Μειώσεις-σοκ στις επικουρικές συντάξεις για 16.500 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας φέρνει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τη διάλυση του επικουρικού τους ταμείου (ΛΕΠΕΤΕ) και την ένταξή των συνταξιούχων στο μεγάλο επικουρικό του Δημοσίου, το ΕΤΕΑΕΠ.

Οι συντάξεις που λαμβάνουν από τον ΛΕΠΕΤΕ -με πολλούς μήνες καθυστέρηση- είναι κατά μέσο όρο στα 700 ευρώ, ενώ στο ΕΤΕΑΕΠ θα έχουν κατά μέσο όρο 160 ευρώ.

Το έλλειμμα του ΛΕΠΕΤΕ έφτασε στα 110 εκατ. ευρώ ετησίως και το πλήρωνε η Εθνική Τράπεζα, μέχρι που η τρόικα επέβαλε την απεμπλοκή της και ο ΛΕΠΕΤΕ κατέρρευσε.

Οι 16.500 συνταξιούχοι πήραν μόλις χθες 5 Ιουνίου τις συντάξεις του Φεβρουαρίου του 2018.

Αντί της πλήρους στάσης πληρωμών, επιλέγεται τώρα η λύση των οριζόντιων και πολύ μεγάλων περικοπών.

Τροπολογία

Η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί εντός των επόμενων ωρών και ήδη έχει θορυβήσει όχι μόνον τους συνταξιούχους, γιατί θα έχουν μεν σταθερή μηνιαία σύνταξη, με πολύ μεγάλο κούρεμα δε, αλλά και περίπου 4.800 εν ενεργεία στελέχη της τράπεζας (παλαιοί ασφαλισμένοι ως το 2006 που έγινε διαχωρισμός νέων και παλιών στα επικουρικά των τραπεζών) οι οποίοι πλήρωσαν αυξημένες εισφορές για επικουρική από τον ΛΕΠΕΤΕ, αλλά θα καταλήξουν με πολύ μικρότερες συντάξεις από το ΕΤΕΑΕΠ.

Η τροπολογία, ωστόσο, προβλέπει ότι η Εθνική θα κληθεί να καταβάλει ένα εφάπαξ ποσό για τη συμμετοχή της στη δαπάνη των συντάξεων που θα βαρύνει στο εξής το ΕΤΕΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει καλύτερες συντάξεις.

Ο ΛΕΠΕΤΕ (Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος) ιδρύθηκε το 1949 ως επαγγελματικό Ταμείο, με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας για το προσωπικό της. Δεν ανήκε στα Ταμεία που ελέγχονταν από το κράτος, και για το λόγο αυτό, παρά τα Μνημόνια, συνέχιζε να καταβάλλει 14 επικουρικές το χρόνο με ποσά που ξεπερνούσαν και τα 1.000 ευρώ το μήνα.

Στα κάγκελα οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ - Συγκέντρωση έξω απο το Υπ.Εργασίας και το εξώδικο στην ΕΤΕ

Η συγκέντρωση έξω απο το Υπ.Εργασίας εχει μεγάλη επιτυχια,μαζί τους ήταν και οι συνταξιούχοι.της Εμπορικής,που ήταν με τα κίτρινα γιλέκα τους και με το αυτοκινούμενο μεγάφωνο τους,πολυπληθείς και με παλμο.

Δεν ήθελα ποτέ να το γράψω αυτό για να μην προειδοποιήσω την κυβέρνηση.
Αλλά αφού θέλουν να κάνουν το λάθος, ας νομοθετήσουν ό,τι θέλουν για το ΛΕΠΕΤΕ.
Θα είναι το μοιραίο λάθος για όλους, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και Εθνικής τράπεζας.
Η νομοθέτηση είναι διοικητικό μέτρο από τη φύση του.
Οπότε ανοίγεται διάπλατα η οδός για διεξαγωγή πρότυπης δίκης, αλλά και για προσφυγή κατά του νόμου Πετρόπουλου γιααντισυνταγματικότητα.

H διαφορά της πρότυπης δίκης από τον σημερινό τραγέλαφο είναι ότι όλα τα μέλη του ΛΕΠΕΤΕ θα κάνουν ενιαία δίκη και σε ανώτατο επίπεδο.
Το αποτέλεσμα αυτής της ενιαίας δίκης δεν μπορεί να είναι δεδομένο εκ των προτέρων για κανένα αντίδικο.
Αλλά 16500 εντολείς εκ μέρους των συνταξιούχων είναι δεδομένο και σοβαρό προβλήμα για οποιαδήποτε κυβέρνηση προκυψει στο μέλλον...

Και το εξώδικο στην ΕΤΕ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΚΛΗΣΗ - ΔΗΛΩΣΗ

(μετ’ επιφυλάξεως παντός δικαιώματος)

Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΝΙΩΤΗ του Ζαννή, δικηγόρου Αθηνών (ΑΜ/ΔΣΑ 15317), κατοίκου Πεύκης Αττικής, οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης αρ. 48, με ΑΦΜ (……), με την ιδιότητά του ως πληρεξουσίου δικηγόρου των εναγόντων-ληπτών ΛΕΠΕΤΕ που περιλαμβάνονται στις αγωγές με τους εξής ΓΑΚ και ΕΑΚ : (……)

ΠΡΟΣ

Την ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» και με το διακριτικό τίτλο «Ε.Τ.Ε. Α.Ε.», η οποία εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αιόλου αρ. 86 και εκπροσωπείται νόμιμα.

*********************

Όπως ήδη γνωρίζετε, τις προηγούμενες ημέρες, και συγκεριμένα στις 3/6/2019, καταβλήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΣΑΣ, η παροχή ΛΕΠΕΤΕ που αφορούσε, κατά δήλωσή σας, τον μήνα Φεβρουάριο του έτους 2018.

Μάλιστα, η εν λόγω επικούρησή μας αναφέρεται εσφαλμένως ως «προϊόν σύνταξης» (!!!!!!!)

Πλην, όμως, όπως καλά γνωρίζετε, ο Λογαριασμός Επικούρησης δεν λειτουργεί με αναδιανεμητικό τρόπο, αλλά με κεφαλαιοποιητικό και συνεπώς η λήψη της επικούρησής μας δεν συναρτάται με την ύπαρξη ή μη διαθεσίμων από τους εν ενεργεία υπαλλήλους κεφαλαίων, αλλά στην ουσία αποτελεί ανταπόδοση των καταβληθεισών από εμάς τεράστιων εισφορών και μετεργασιακό αντάλλαγμα.

Επειδή περαιτέρω έχουμε ήδη ασκήσει τις ως άνω αγωγές για τη διεκδίκηση της παρανόμως διακοπείσας παροχής.

Σας δηλώνουμε ρητά δια της παρούσης ότι θεωρούμε πως η ως άνω καταβολή έγινε στα πλαίσια της κεφαλαιοποιητικής λειτουργίας του Λογαριασμού και ότι μόνο ως τέτοια την αναγνωρίζουμε και την αποδεχόμαστε.

Όπως επίσης ήδη πολύ καλώς γνωρίζετε, κατόπιν ενός δικαστικού μπαράζ αγωγών εις βάρος σας, αναφορικά με την εκ μέρους σας αιφνίδια, αναίτια, παράνομη και αντισυμβατική διακοπή της χορήγησης ΛΕΠΕΤΕ, ήδη από τον 11ο/2017, έχουν εκδοθεί ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΣΑΣ, τουλάχιστον οι υπ’ αριθμ. 1875/18, 1896/18, 2221/18, 43843/2018, 53054/2018, 78757/2018, 78781/2018, 34462/2018, 34471/2018, Οριστικές Αποφάσεις του Μ.Π.Α. (Διαδικασία Εργατικών Διαφορών), οι οποίες κατά παραδοχή των ισχυρισμών μας αναγνωρίζουν τη νομική φύση της εν λόγω ήδη διακοπείσας παροχής ως ¨κυριολεκτικώς μισθολογικής παροχής¨ και όχι βέβαια «προϊόντος συντάξεως», που βαρύνει εσάς και που σας υποχρεώνουν στην καταβολή των οφειλόμενων επικουρήσεων.

Επειδή, εκτός των ως άνω οριστικών ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΣΑΣ αποφάσεων, υπάρχει και η 2048/18 ΜΠΑ η οποία, ΟΥΣΑ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΠΛΕΟΝ, χαρακτηρίζει ρητά την παροχή ΛΕΠΕΤΕ ως «μηνιαία επικούρηση που δεν έχει τον χαρακτήρα επικουρικής σύνταξης, αλλά εκείνον της εργοδοτικής παροχής, που είχε καταστεί περιεχόμενο των ατομικών συμβάσεων εργασίας του προσωπικού της ΕΤΕ»

Περαιτέρω, επαναλαμβάνοντας παλαιότερη δήλωσή μας, σας δηλώνουμε ρητά δια της παρούσης ότι οποιαδήποτε καταβολή συμβεί, τώρα ή και στο μέλλον, θα την καταλογίζουμε κατ’ άρθρο 423 Α.Κ. (ήτοι έξοδα, τόκοι, κεφάλαιο) και αφαιρώντας την από την παλαιότερη χρονικά οφειλή (ήτοι πλήρης εξόφληση παροχής μηνός Δεκεμβρίου 2017, δώρο Χριστουγέννων 2017, παροχή μηνός Ιανουαρίου 2018, μηνός Φεβρουαρίου 2018, Μαρτίου 2018 κ.ο.κ.).

Με τη ρητή επιφύλαξη παντός δικαιώματος, αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει νομίμως την παρούσα προς αυτή που απευθύνεται, νομίμως εκπροσωπούμενη, προς γνώση της και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας εξ ολοκλήρου την παρούσα στην έκθεση επίδοσης που θα συντάξει.

Αθήνα, 5/6/2019

Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος

Last modified onThursday, 06 June 2019 16:42
back to top