Menu

ΕΚΤ:Σημαντική εβδομάδα για την απόφαση εξόδου από το QE

DraghiΤο σχόλιο του Mario Draghi στους ευρωπαίους νομοθέτες τη Δευτέρα είναι το επίκεντρο μιας κρίσιμης μέρας για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς ο πρόεδρος εξετάζει εάν χρειάζεται περισσότερη ώθηση για να ξεπεραστεί η επιβράδυνση της ευρωζώνης.

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από την τελική συνάντησή τους, οι υπάλληλοι της ΕΚΤ εργάζονται για οικονομικές προβολές που θα βοηθήσουν να καθοριστεί εάν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των 2,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ .

Οι τελευταίες ενδείξεις - συμπεριλαμβανομένης μιας γερμανικής συρρίκνωσης, ενός δημοσιονομικού προβλήματος στην Ιταλία και των εντονότερων παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων - δοκιμάζουν την πεποίθησή τους ότι η επέκταση είναι άθικτη.

Οι επενδυτές επιδιώκουν να δείξουν ότι θα επεκταθούν οι αγορές ομολόγων ή ότι βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη εναλλακτικά μέτρα όπως πιο μακροπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες.

Από τις 26 έως τις 30 Νοεμβρίου

Ο Ντράγκι θα είναι στις Βρυξέλλες μια μέρα αφού η πόλη φιλοξενεί μια σύνοδο κορυφής για να υπογράψει την συμφωνία Brexit για το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα καθιστούσε σαφή τουλάχιστον μία από τις αβεβαιότητες που θολώνουν τις εύθραυστες οικονομικές προοπτικές.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo της Γερμανίας θα πρέπει να δώσει μια εικόνα για το πώς οι εμπορικές εντάσεις επηρεάζουν τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής. Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν την ασθενέστερη ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα σε σχεδόν τέσσερα χρόνια. Οι κορυφαίοι υπολοχαγοί του Draghi προγραμματίζονται επίσης να μιλήσουν: Peter Praet στη Φρανκφούρτη και Benoit Coeure στη Βιέννη.

Η Ιταλία - η βασική πηγή πολιτικής έντασης και έντασης στην αγορά εντός της ζώνης του ευρώ, καθώς αγωνίζεται με την ΕΕ έναντι του προϋπολογισμού της - αναφέρει στοιχεία εμπιστοσύνης την Τρίτη. Μια μεγαλύτερη δοκιμή έρχεται την Πέμπτη όταν διεξάγει δημοπρασία ομολόγων, μια εβδομάδα μετά την πώληση που προσελκυσε απροσδόκητα αδύναμη ζήτηση από τους μικροεπενδυτές.

Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει την αναθεώρηση της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δύο φορές το χρόνο την ίδια ημέρα και ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau θα μιλήσει στη Ρώμη.

Η εβδομάδα ολοκληρώνεται με την τελευταία ανάγνωση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, την τελευταία πριν από την απόφαση πολιτικής.

Από τις 3 έως τις 13 Δεκεμβρίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει συνάντηση μη νομισματικής πολιτικής στις 5 Δεκεμβρίου - αν και δεν θα εκπλήξει κανέναν αν προκύψουν νομισματικά θέματα. Οι ιταλικοί δείκτες προμηθειών διαχείρισης θα δημοσιευθούν την ίδια ημέρα και ο Draghi θα ανοίξει ένα συνέδριο για τις τραπεζικές εργασίες.

Στη συνέχεια, οι κεντρικοί τραπεζίτες περνούν σε μια ήσυχη περίοδο μιας εβδομάδας, αλλά τα σημαντικά στοιχεία θα συνεχίσουν να εισέρχονται. Η Γερμανία αναφέρει τις παραγγελίες εργοστασίων και τη βιομηχανική παραγωγή και η ζώνη του ευρώ παίρνει μια ανάλυση του ΑΕΠ τρίτου τριμήνου.

Το γερμανικό επενδυτικό κλίμα και η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης θα είναι τα τελευταία σημαντικά στοιχεία πριν το Διοικητικό Συμβούλιο εκδώσει την απόφασή του στις 1:45 μ.μ. Ώρα Φρανκφούρτης στις 13 Δεκεμβρίου.

back to top