Menu

‘Εληξε η κρίση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες;

bankersΔεν είναι εύκολο να κάνετε μια οικονομική κρίση βαρετή. Αυτή την εβδομάδα ο Ben Bernanke, ο Henry Paulson και ο Timothy Geithner το έκαναν σχεδόν.

Με την δεκαετή επέτειο της κατάρρευσης της Lehman Brothers, οι τρεις - οι οποίοι ήταν αντίστοιχα ο πρόεδρος της Federal Reserve των ΗΠΑ, ο γραμματέας του Treasury και ο πρόεδρος της Federal Reserve της Νέας Υόρκης το 2008 - μιλούσαν στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την κρίση. Και η ετυμηγορία τους είναι αυταρχική - αν όχι λίγο απολαυστική.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια δεκαετία, το τρίο πιστεύει ότι οι αμερικανικές οικονομίες ανέκαμψαν τόσο καλά. Και πιστεύουν ότι αυτό το ευτυχισμένο αποτέλεσμα αποδίδει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική ανταπόκρισή τους μετά την κρίση, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεών τους να ανακεφαλαιοποιήσουν επιθετικά τις τράπεζες με κρατικά κεφάλαια, να αποκαλύψουν τα επισφαλή δάνεια, να επιβάλουν αυστηρότερη εποπτεία - και να εφαρμόσουν γρήγορα την ποσοτική χαλάρωση.

Βεβαίως, οι τρεις άνδρες παραδέχονται ότι η πολιτική δεν ήταν τέλεια. Ανησυχούν ότι το Κογκρέσο έχει υποτιμήσει τις νομοθετικές εξουσίες που χρησιμοποιήθηκαν για να εξουδετερώσουν το σοκ του 2008. "Οι άμυνες είναι καλύτερες αλλά έχετε ένα πιο αδύναμο σύνολο εργαλείων για την αντιμετώπιση μιας ακραίας κρίσης", δήλωσε ο κ. Geithner. Ανησυχούν επίσης για το αυξανόμενο αμερικανικό δημόσιο χρέος και τι μπορεί να συμβεί εάν υπάρξει μια επαναφορά των μεταρρυθμίσεων.

Οι αμερικανικές τράπεζες φαίνονται τώρα υγιείς. Οι ΗΠΑ έχουν αποκομίσει εννέα χρόνια ανάπτυξης - και η κυβέρνησή της αποκαθιστά τα χρήματα που χρησιμοποιούνται για τη στήριξη των τραπεζών, με κέρδος, λένε. Η απόδοση της πολιτικής μετά την κρίση πιθανώς δεν αξίζει έναν Α +, αλλά έναν A.

Δεν θα συμφωνούσαν όλοι οι Αμερικανοί. Οι αριστεροί παρατηρητές είναι καταφανώς θυμωμένοι για το ότι τόσο λίγοι χρηματοδότες τιμωρήθηκαν ποτέ. Οι επικριτές στα δεξιά διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι οι αγορές έχουν διαστρεβλωθεί απελπιστικά από την ανάμειξη της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, οργανισμοί όπως η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών φοβούνται ότι υψηλότερα ποσοστά θα δημιουργήσουν προβλήματα στον τομέα της εταιρικής μόχλευσης και σημειώνουν ότι ο τομέας των παραγώγων παραμένει υπερβολικά αδιαφανής. Όλα αυτά τα σημεία χρειάζονται περισσότερη συζήτηση.

Όμως, η πιο ενδιαφέρουσα (και επείγουσα) συζήτηση που πρέπει να διεξαχθεί ως απάντηση σε αυτό που πρέπει να πει ο κ. Bernanke και οι άλλοι δεν αφορά καθόλου τις ΗΠΑ. Το τρίο αποκάλυψε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι είναι έκπληκτοι και απογοητευμένοι από το βαθμό στον οποίο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης παραμένει προβληματικό εδώ και μια δεκαετία.

Αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι προβλέπουν μια επικείμενη κρίση - αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα σημερινά σημεία ανάφλεξης, όπως οι μικρές ιταλικές τράπεζες ή η γιγαντιαία Deutsche Bank. Ωστόσο, ανησυχούν ότι το σύστημα παραμένει μάλλον αδύναμο και πιστεύουν ότι ξέρουν γιατί: αντίθετα με τους Αμερικανούς ομολόγους τους, οι ηπειρωτικοί ευρωπαίοι ηγέτες δεν χρησιμοποίησαν προληπτικά κυβερνητικά κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους, επιμένουν στην κατάλληλη διαφάνεια για τα επισφαλή δάνεια ή κλείνουν τους αφερέγγυους δανειστές.

Τα λογιστικά συστήματα ήταν εν μέρει υπεύθυνα. "Στις αρχές της κρίσης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν χειρότερη μορφή από τις αμερικανικές τράπεζες και το έκρυψαν επειδή. . . η αμερικανική λογιστική των τραπεζών είναι πολύ πιο αυστηρή ", παρατηρεί ο κ. Paulson.

Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η πολιτική δομή. Το 2008 οι κ.κ. Bernanke, Paulson και Geithner είχαν αρκετή εξουσία ως μια ενιαία ομάδα για να διερευνήσουν τις συμφωνίες πολιτικής και να εφαρμόσουν αντιλαϊκές αποφάσεις. Αλλά επειδή το πολιτικό σύστημα της ευρωζώνης είναι τόσο κατακερματισμένο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν πήραν ποτέ την ταχεία και επιθετική συλλογική δράση που χρειάστηκε για να σταματήσει η σήψη.

"Ήμασταν πολύ τυχεροί", παρατηρεί ο κ. Geithner. "Ορισμένες από αυτές τις επιλογές [που χρησιμοποιήσαμε] δεν ήταν διαθέσιμες στους Ευρωπαίους, επειδή η άσκηση μιας στρατηγικής ανάμεσα σε [τόσες] εθνικές κυριαρχίες είναι δύσκολη".

Αυτή η θλιβερή, ελαφρώς αυταπάτη- ετυμηγορία μπορεί να ερεθίσει πολλούς Ευρωπαίους, δεδομένης της αμερικανικής προέλευσης της καταστροφής του 2008. Αλλά αυτό δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή από το βασικό σημείο: η κριτική είναι απολύτως σωστή. Απλά κοιτάξτε τις τιμές των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών. Ή εξετάστε πώς περιγράφει η BIS στην τελευταία ετήσια έκθεσή της τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρησιμοποιούν την αγορά επαναγοράς σε δολάρια για να συμμετάσχουν σε "ντύσιμο" για να κολακεύουν τους λογαριασμούς τους.

Ρωτήστε τον εαυτό σας μια απλή ερώτηση: αν η Ευρώπη έφτανε σε μια συζήτηση πολιτικής της δεκαετούς επετείου, ποιο τρίο ή ομάδα θα έθετε; Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi, σίγουρα. Αλλά ποιος άλλος; Εκεί βρίσκεται η τραγωδία της ευρωπαϊκής πολιτικής οικονομίας και γιατί οι επενδυτές πρέπει να συνεχίσουν να ανησυχούν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες μια δεκαετία αργότερα.

back to top