Menu

Το μήνυμα των επενδυτών για τις τράπεζες: Ξεχάστε τη Wall Street

Wall StreetΗ αγορά έχει ζητήσει εδώ και καιρό από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αναζητήσουν την τύχη τους μακριά από τη Wall Street. Μετά τις πρώτες ενδείξεις κέρδους των δανειστών για τις αρχές του 2018, οι αγοραστές επιβράβευσαν την Credit Suisse Group AG καθώς έκαναν αυτό, τιμωρώντας παράλληλα την Barclays Plc και την UBS Group AG, εν μέρει επειδή τα αποτελέσματά τους οφείλονταν πάρα πολύ στον ασταθή κόσμο των μετοχών και των ομολόγων.

Η Credit Suisse έχει προσελκύσει νέα περιουσιακά στοιχεία στο τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε επτά χρόνια, δείχνοντας ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Tidjane Thiam είναι ο άξονας για τη διαχείριση του πλούτου. Στα 694 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (703 εκατομμύρια δολάρια), το καθαρό εισόδημα ενισχύθηκε από τη διεθνή μονάδα που εξυπηρετεί πλούσιους πελάτες.

H αντίπαλος της, UBS, η οποία είχε ολοκληρώσει την αλλαγή αυτή εδώ και χρόνια, ήταν μία από τις χειρότερες επιδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών την περασμένη εβδομάδα - παρά την αστρική απόδοση στην τραπεζικές επενδύσεις - επειδή η βασική μονάδα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων διαψευθηκε. Το τμήμα, το οποίο επιβλέπει 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια και αντιπροσωπεύει περισσότερα από τα μισά κέρδη προ φόρων της UBS, ανακοίνωσε τα κέρδη του πρώτου τριμήνου τα οποία έλειπαν απο τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο θρίαμβος του Staley

Ενώ η ελβετική μετάβαση στη διαχείριση πλούτου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η Barclays εξακολουθεί να θεωρεί ότι αποτελεί μια εταιρία της Wall Street και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου έδειξαν ότι ο διευθύνων σύμβουλος Jes Staley μπορεί πράγματι να έχει ένα επιχείρημα. Τα έσοδα στη μονάδα διαπραγμάτευσης μετοχών της Barclays αυξήθηκαν κατά 28% στα 590 εκατομμύρια λίρες (812 εκατομμύρια δολάρια) σε ένα τρίμηνο, όταν η μεταβλητότητα στις αγορές ανήλθε σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και τρία χρόνια. Όταν μεταφράστηκαν σε δολάρια, η απόδοση υπερέβη το συνολικό κέρδος 32%, όπως αναφέρθηκε από τις πέντε μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, δήλωσε η εταιρεία.

Ο Staley, ένας Αμερικανός, έχει υπερασπιστεί επανειλημμένα την επενδυτική τράπεζα ενάντια σε κλήσεις για τη διακοπή της, ωστόσο είναι πιθανό ακόμα και τώρα να συναντήσει αντίσταση. Οι διευθυντές της τράπεζας σκοπεύουν να αναθεωρήσουν την πρόοδο της στρατηγικής του το Νοέμβριο. Και πρέπει να υπολογίσει με τον Edward Bramson, τον επενδυτικό ακτιβιστή με τον οποίο η Sherborne Investors αγόρασαν το Μάρτιο περισσότερο από το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Barclays και που επιθυμεί να προωθήσει την αλλαγή.

Οι δυσκολίες του Sewing

Αλλά οι προκλήσεις του Staley δεν είναι τίποτα σε σχέση με τη Deutsche Bank AG, η οποία την περασμένη εβδομάδα εγκατέλειψε τη φιλοδοξία δεκαετiών, η οποία έιναι να κατέχει μια κορυφαία παγκόσμια θέση ως εταιρία κινητής αξίας. Αφού απομάκρυνε από το πόστο του τον διευθύνων σύμβουλος John Cryan και τον αντικατέστησε με το Christian Sewing σε μία χαοτική διαχείριση αναδιοργάνωσης, ο δανειστής ανακοίνωσε την τέταρτη προσπάθεια ανάκαμψης μέσα σε τρία χρόνια. Ο στόχος: να επικεντρωθεί περισσότερο στους ευρωπαίους πελάτες του, καθώς και στη μείωση των εντάσεων κεφαλαίου και των ζημιογόνων δραστηριοτήτων, κυρίως στις ΗΠΑ

Η ανακοίνωση, παρά τις λεπτομέρειες, απέσπασε την προσοχή και το απογοητευτικό τρίμηνο για κέρδη. Μεταξύ των χαμηλών μεγεθών παρατηρήθηκε πτώση 17% στα έσοδα από συναλλαγές από το προηγούμενο έτος, σε σύγκριση με μία αύξηση των ανταγωνιστών των ΗΠΑ και μια απώλεια 46 εκατ δολαρίων από πρόχειρες εμπορικές συνναλαγές μετοχών μιας αμερικάνικης εταιρείας αγωγών. Σε αντίθεση με την Ελβετία, ο μεγαλύτερος δανειστής της Γερμανίας δεν έχει μία μεγάλη επιχείρηση διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ώστε να στραφεί πάνω της, εάν η τράπεζα επενδύσεων δεν τα πάει καλά.

Το άλλο μεγάλο μάθημα από τον καταιγισμό των αρχικών κερδών είναι περισσότερο μια υπενθύμιση μιας παλιάς αλήθειας: η τράπεζα είναι μια κυκλική επιχείρηση. Μια ώριμη οικονομική ανάκαμψη τροφοδοτεί τη ζήτηση από τους δανειολήπτες, ενώ τα χαμηλά επιτόκια διατηρούν τα επισφαλή δάνεια υπό έλεγχο. Τέτοιου είδους συγκηρίες βοήθησαν τις ισπανικές τράπεζες, όπως η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, οι οποίες έχουν επικεντρωθεί στην παραδοσιακή ιδιωτική και εμπορική δανειοδότηση, να ανατινάξουν τις προβλέψεις του το πρώτο τετράμηνο.

Η τράπεζα Santander SA επωφελήθηκε επίσης, στην εγχώρια αγορά με το κέρδος της να αυξάνεται κατά 26%. Όμως, ο μεγαλύτερος δανειστής της Ισπανίας κατέληξε τελικά να χάσει τον κύκλο των κερδών, καθώς η ισχύς του ευρώ υπονόμευσε το εισόδημα στις αγορές της Λατινικής Αμερικής και το κέρδος στη μονάδα της στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε κατά 23%.

Η οδύνη του Ηνωμένου Βασιλείου

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η χειρότερη απόδοση των μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης αυτή τη στιγμή. Το Γραφείο για τις Εθνικές Στατιστικές δήλωσε την Παρασκευή ότι η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος επιβραδύνθηκε στο 0,1 τοις εκατό το πρώτο τρίμηνο, το πιο αδύναμο σε περισσότερα από πέντε χρόνια.

Αυτό επίσης κραταέι πίσω την Royal Bank of Scotland Group Plc, της οποίας το η μετοχή έπεσε την Παρασκευή, παρά ένα σπάνιο τρίμηνο χωρίς οικονομικές ανωμαλίες που τροφοδότησε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη. Παρόλο αυτά οι αναλυτές επικέντρωσαν την προσοχή τους στη μείωση των δανείων από το προηγούμενο τρίμηνο, οδηγώντας έτσι σε μείωση των μετοχών κατά 1,5%. Οι προοπτικές της RBS εξακολουθούν να είναι θολές από μια καθυστερημένη συμφωνία με τις Η.Π.Α. σχετικά με το ρόλο της στην πώληση τοξικών ενυπόθηκων ομολόγων πριν από την οικονομική κρίση.

Αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές θα μάθουν για τις προσπάθειες των γαλλικών τραπεζών να διατηρήσουν και να αναπτύξουν μετοχές εμπορικών αγορών, με τις BNP Paribas SA και Societe Generale SA να έχουν προγραμματιστεί να υποβάλουν έκθεση την Παρασκευή. Την ίδια ημέρα θα εκδόση την έκθεση της και η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, η HSBC Holdings Plc. Οι επενδυτές θα είναι πρόθυμοι να μάθουν περισσότερα για το όραμα του νέου CEO όσο αφορά τον δανειστή. Κατά τους επόμενους μήνες, ο John Flint αναμένεται να αποκαλύψει ένα νέο στρατηγικό σχέδιο που μπορεί να δει τον παγκόσμιο δανειστή να συρρικνώνει την περίμετρο του.

back to top