Menu

Οι εμπορικές εντάσεις πλήττουν ήδη τις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων

 

metal productsΤου Jason Schenker-Οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων, του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων έχουν αυξηθεί σημαντικά από όταν έληξε η ύφεση του κινεζικού κλάδου μεταποίησης τον Ιούνιο του 2016.

Όμως, πολλές από αυτές έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά του Ιανουαρίου του 2018, αντιδρώντας πρώτον στον κίνδυνο υψηλότερων επιτοκίων και τώρα, στις εμπορικές εντάσεις και την πιθανότητα η παγκόσμια μεταποίηση και ανάπτυξη να είναι βραδύτερες του αναμενόμενου.

Το ενδεχόμενο βραδύτερης ανάπτυξης εξαιτίας των αμερικανικών δασμών και των δασμών αντίδρασης υπογραμμίστηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις αρχές Μαρτίου. Επιπρόσθετα, τα στοιχεία του Μαρτίου για τους δείκτες μεταποίησης Caixin και ISM για την Κίνα και τις ΗΠΑ αντίστοιχα, έδειξαν έντονη επιβράδυνση -και αυτό ήταν πριν από την ανακοίνωση της Κυριακής ότι οι δασμοί επί των εισαγωγών 128 κινεζικών προϊόντων θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα. Η πιθανότητα οι δασμοί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα, καθώς οι μετοχές των ΗΠΑ βίωσαν ένα από τα χειρότερα selloffs του έτους.

 

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών Caixin είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο για την υγεία της κινεζικής παραγωγής και ανάπτυξης, επειδή καταρτίζεται ιδιωτικά και είναι μια έρευνα των μικρών και μεσαίων κατασκευαστών. Για τον Μάρτιο, ο δείκτης υποχώρησε από τις 51,6 μονάδες στις 51 μονάδες. Αν και ενδείξεις άνω των 50 μονάδων καταδεικνύουν επέκταση της δραστηριότητας στον κλάδο, αυτή ήταν η χαμηλότερη τιμή του δείκτη από το Νοέμβριο του 2017 -και ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το Σεπτέμβριο του 2017.

Το μεγάλο πρόβλημα για τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων είναι ότι ο δείκτης αυτός αναμενόταν να αυξηθεί. Η πτώση εγείρει βραχυπρόθεσμα κινδύνους απόκλισης για τις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων βραχυπρόθεσμα, διότι η απρόσμενη επιβράδυνση των παραγγελιών από κατασκευαστές σημαίνει ότι το επίπεδο της αναμενόμενης ζήτησης για μέταλλα δεν θα υπάρχει. Αυτό το αδύναμο δεδομένο από μόνο του θα μπορούσε να εγκλωβίσει τον χαλκό, το αλουμίνιο, το νικέλιο, τον κασσίτερο και άλλα μέταλλα σε ασταθή έως πτωτικά μοτίβα συναλλαγών.

 

Μετά την πτώση του Caixin την 1η Απριλίου, ο μεταποιητικός δείκτης ISM των ΗΠΑ σημείωσε επίσης ραγδαία πτώση τη Δευτέρα, στις 59,3 μονάδες από 60,8 προηγουμένως. Παρόλο που ο ISM παρέμεινε σχετικά ισχυρός, ήταν η χαμηλότερη τιμή από τον Δεκέμβριο του 2017 και η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Οκτώβριο του 2017. Το ερώτημα τώρα είναι: Η πτώση του κινεζικού Caixin και του αμερικανικού ISM για το μήνα Μάρτιο είναι η αρχή για την πτώση της παγκόσμιας μεταποίησης; Είναι πιθανό.

Άλλωστε, η επιβράδυνση του Μαρτίου στην παγκόσμια παραγωγή επηρεάστηκε από τις θεμελιώδεις εμπορικές ανησυχίες που αναδύθηκαν πρόσφατα και που θα μπορούσαν να επιδεινωθούν. Επιπλέον, οι εταιρείες των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πληθωριστικές πιέσεις από τη σφικτή αγορά εργασίας και τα υψηλότερα επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των εμπορευμάτων θα μπορούσαν να υποστούν περαιτέρω πιέσεις.

 

Ό, τι συμβεί στη συνέχεια με το εμπόριο θα επηρεάσει πολλές αγορές, και μία από τις πιο εκτεθειμένες θα είναι τα βιομηχανικά μέταλλα. Οι δασμοί των ΗΠΑ επί των εισαγωγών χάλυβα και αλουμινίου που ανακοινώθηκαν ως μέτρο εθνικής ασφάλειας στις αρχές Μαρτίου έριξαν κατά λάθος τις παγκόσμιες τιμές αλουμινίου, οι οποίες πρόσφατα βρέθηκαν να διαπραγματεύονται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2017. Ωστόσο, οι δασμοί αυτοί έχουν επίσης επιφέρει πιέσεις στον χαλκό, το μόλυβδο, τον ψευδάργυρο, το παλλάδιο και άλλα μέταλλα.

Όταν πρόκειται για την Κίνα, το αλουμίνιο είναι το πιο κρίσιμο μέταλλο να παρακολουθεί κανείς, επειδή η χώρα αυτή καταναλώνει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής. Για το αλουμίνιο, οι τεχνικοί traders θα αναγνώριζαν ότι οι τιμές κινούνται κάτω από τους κινητούς μέσους μέσους όρους των 30 ημερών και των 100 ημερών και ότι οι τιμές έφτασαν πρόσφατα σε τριπλή κορυφή. Αυτό σημαίνει ότι τα bearish τεχνικά στοιχεία συσσωρεύονται σε ένα θεμελιωδώς bearish σύνολο εμπορικών πολιτικών. Και τα μοτίβα συναλλαγών του αλουμινίου έχουν συχνά μελλοντικές επιπτώσεις για τη μελλοντική κινεζική παραγωγή, ανάπτυξη, καθώς και ζήτηση και τιμές άλλων βιομηχανικών μετάλλων. Τα τελευταία χρόνια, οι τιμές αλουμινίου λειτούργησαν επίσης σαν οδηγός για τις τιμές του αργού πετρελαίου.

 

Δεδομένων του κλιμακούμενου κινδύνου επιβολής "εκδικητικών" δασμών και ενός γενικευμένου εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς και της επιβράδυνσης των κρίσιμων μεταποιητικών δεικτών του Μαρτίου, οι τιμές των βιομηχανικών εμπορευμάτων αντιμετωπίζουν πρόσθετο κίνδυνο καθοδικής απόκλισης. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι κίνδυνοι ενός εμπορικού πολέμου είναι υπερβολικοί. Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε στις 21 Μαρτίου ότι το εμπόριο δεν ελήφθη υπόψιν στις τριμηνιαίες προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό ή τα μελλοντικά επιτόκια της. "Δεν κάνουμε εμπορική πολιτική εδώ στη Fed", είπε.
Δυστυχώς, η οικονομία "κάνει εμπόριο" και εκεί είναι που έχουν εμφανιστεί ορισμένοι κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης για την ανάπτυξη, αλλά προεξοφλούνται μόνο μερικώς στις αγορές μετοχών και στις τιμές των βιομηχανικών εμπορευμάτων.

Η προοπτική βραδύτερης παγκόσμιας ανάπτυξης παρουσιάζουν εγείρει περαιτέρω κινδύνους καθοδικής απόκλισης για τις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια ανάπτυξη ήταν ισχυρή και οι τιμές μόλις πρόσφατα φάνηκαν έτοιμες να αυξηθούν. Τώρα, το outlook είναι πιο απαισιόδοξο.

 

 
Last modified onTuesday, 10 April 2018 15:19
back to top