Menu

Τρία προβλήματα που πιθανότατα θα βρει μπροστά του ο Πρόεδρος Τραμπ

Τρία προβλήματα που πιθανότατα θα βρει μπροστά του ο Πρόεδρος Τραμπ

Του Jonathan Bernstein

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε περάσει αρκετές ταραχώδεις εβδομάδες, ακόμη και για τα δικά του δεδομένα. Είναι εύκολο να υποθέσει κανείς ότι έχει ισορροπήσει -σε γενικές γραμμές- σε ένα σημείο που αντικατοπτρίζεται στα πολύ σταθερά ποσοστά αποδοχής του. Είναι πιθανό, τόσο οι επικριτές του, όσο και οι υποστηρικτές του να έχουν σχηματίσει τις απόψεις τους και να είναι απίθανο να αλλάξουν γνώμη, αδιαφορώντας για σημαντικά γεγονότα όπως ένας πόλεμος ή η ύφεση. Ίσως!

Αλλά στην πραγματικότητα δεν το γνωρίζουμε αυτό και βλέπω τρεις εξελίξεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα προβλήματα στον Πρόεδρο.

Η πρώτη εξέλιξη, είναι ο ταχέως αυξανόμενος αριθμός των πρώην αξιωματούχων του Τραμπ εκεί έξω. Μερικοί από αυτούς - για παράδειγμα, η Hope Hicks, πιθανώς - θα παραμείνουν πολύ πιστοί. Κάποιοι πιθανότατα δεν θα παραμείνουν, όπως ο αποπεμφθείς υπουργός για τις Υποθέσεις Βετεράνων Ντέιβιντ Σάλκιν. Μερικοί από αυτούς που μιλούν "έξω από τα δόντια” δεν θα μπορέσουν εύκολα να αλλάξουν τη γνώμη κάποιου. Άνθρωποι όπως ο Σάλκιν μπορεί να έχουν κάποια επιρροή στην οργανωμένη κοινότητα των βετεράνων, αλλά η επιρροή του είναι πολύ απίθανο να επεκταθεί πολύ περισσότερο. Όσο περισσότερους ανθρώπους διώχνει ο Τραμπ, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για κάποιους από αυτούς να αρχίζουν να εμφανίζονται σε ρεπουμπλικανικά μέσα ενημέρωσης, λέγοντας αρνητικά πράγματα για τον ίδιο.

Ένας δεύτερος κίνδυνος είναι ότι η επιχειρηματική κοινότητα θα μπορούσε να στραφεί εναντίον του Προέδρου. Μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε πολύς ενθουσιασμός για τον Τραμπ, αλλά στους Ρεπουμπλικάνους αρέσουν πολύ οι φορολογικές περικοπές και ο Τραμπ (ή τουλάχιστον ένα Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο, με την οριακή συμμετοχή του Τραμπ). Ωστόσο, η επίθεση του  Τραμπ  στην Amazon.com Inc. θα μπορούσε να τρομάξει τις άλλες επιχειρήσεις και το γενικό χάος και η αστάθεια της κυβέρνησης θα μπορούσε να πείσει τους πολίτες ότι δεν αξίζει τον κόπο - ειδικά δεδομένης της έλλειψης μελλοντικής ατζέντας.

Ο τρίτος κίνδυνος προέρχεται από τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην πολιτική τις περισσότερες φορές και δεν ενδιαφέρονται να συστρατευθούν αν δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος να επαναξιολογήσουν καταστάσεις. Το πρόβλημα με τον σημερινό προστατευτισμό του Τραμπ είναι ότι είναι πιθανό να υπάρξουν μερικοί προφανείς ηττημένοι που είναι ήδη οργανωμένοι και πιθανό να κατηγορήσουν τον Πρόεδρο εάν τα πράγματα πάνε στραβά.

Τίποτα από αυτά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πλήξει την προεδρία του Τραμπ. Οι περισσότερες από αυτές τις εξελίξεις, αν συμβούν, θα έχουν σημασία μόνο για τα ποσοστά αποδοχής του. Το πρόβλημα είναι ότι ένας Πρόεδρος που έχει ήδη μια κάκιστη φήμη δεν έχει την πολυτέλεια να αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο και ένας Πρόεδρος με απαράδεκτα ποσοστά αποδοχής, ο οποίος εξελέγη παρά το γεγονός ότι έχασε στις ψήφους των πολιτών, δεν έχει περιθώριο στην πραγματικότητα να χάσει οποιαδήποτε υποστήριξη. Επιπλέον, αυτοί οι σχετικά νέοι κίνδυνοι προστίθενται σε πολλά άλλα πιθανά προβλήματα, όπως η έρευνα του Ρόμπερτ Μιούλερ.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή κατά την οποία η οργανωτική δομή του Λευκού Οίκου έχει υποστεί αναταραχές, ενώ είναι πιθανό ο Τραμπ να επιλέξει ένα οργανωτικό στυλ που έχει ιστορικό αποτυχίας. Πρόκειται για πολύ μεγάλους κινδύνους για μια Προεδρία.

back to top