Menu

Ο Ντράγκι αποκτά πυρομαχικά κατά των γερακιών

DraghiΈνας τρίτος μήνας επιβράδυνσης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη παρείχε πυρομαχικά στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για να αποκρούσει τους υποστηρικτές της ταχύτερης εξόδου από το πρόγραμμα ενίσχυσης.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών επιβραδύνθηκε σε 1,2% αυτό το μήνα από 1,3%, φθάνοντας στα πιο αδύναμα επίπεδα από το 2016. Το δομικό μέτρο παρέμεινε αμετάβλητο στο 1%. Τα στοιχεία ακολουθούν μια σειρά εκδόσεων που έχουν θέσει υπό έλεγχο την ορμητική δυναμική της οικονομίας στις αρχές του 2018, η οποία ενθάρρυνε τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής που επιθυμούν την ταχύτερη παύση των νομισματικών κινήτρων που ξεκίνησε η κεντρική τράπεζα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

bb draghi ammo 1

Ο Ντράγκι τόνισε στους ευρωπαίους νομοθέτες αυτή την εβδομάδα ότι η επεκτατική πολιτική εξακολουθεί να είναι δικαιολογημένη, ακόμη και ενώ η οικονομική κατάσταση είναι «σε συνεχή βελτίωση.» Την ίδια στιγμή, είναι πιο σίγουρος ότι η μείωση της ανεργίας θα ενισχύσει τους μισθούς και τελικά τον πληθωρισμό, ακόμη και αν το ποσοστό παραμένει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για μόλις κάτω από το 2% προς το παρόν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα με νέες τριμηνιαίες προβλέψεις και είναι πιθανό να συζητήσει μια αλλαγή στη γλώσσα της πολιτικής του για να ανοίξει το δρόμο για ένα τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, Μπενουά Κερέ - αρχιτέκτονας του προγράμματος, ο οποίος πρόσφατα πήρε μια πιο επιθετική στροφή - δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ μπορεί να αντέξει οικονομικά να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων, εφόσον παρέχει σαφείς οδηγίες για την πορεία των επιτοκίων.

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος επί μακρόν υποστήριζε τη μείωση της ενίσχυσης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι η καθοδήγηση της ΕΚΤ για τα επιτόκια είναι «μάλλον ασαφής» και θα μπορούσε να ενισχυθεί καθώς πλησιάζει η λήξη των αγορών ομολόγων.

«Οι έρευνες δείχνουν ότι η τρέχουσα οικονομική επιτάχυνση έχει αρχίσει να δίνει στις επιχειρήσεις περισσότερη τιμολογιακή δύναμη», δήλωσε ο Μπερτ Κόλιν, ανώτερος οικονομολόγος της ευρωζώνης στην ING Bank NV στο Άμστερνταμ. Αλλά «οι προσδοκίες για μια γρήγορη απόδοση του πληθωρισμού φαίνονται υπερβολικές για τη ζώνη του ευρώ, καθιστώντας μια επιφυλακτική ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα πολύ πιθανή».

Το ευρώ υποχώρησε μετά από μια έκθεση νωρίτερα την Τετάρτη που έδειξε ότι ο γαλλικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε απροσδόκητα σε 1,3% αυτόν τον μήνα. Το ενιαίο νόμισμα έκτοτε έχει ανακτήσει μερικές από τις ζημίες του. Διαπραγματεύθηκε σε 1,2217 δολάρια στις 12:17μμ στη Φρανκφούρτη.

Ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ οδήγησε σε συγκαλυμμένα αποτελέσματα, τα οποία ήταν ασθενέστερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής. Εκτός από τη Γαλλία, η αύξηση των καταναλωτικών τιμών μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ στην Ιταλία και επιβραδύνθηκε στη Γερμανία.

Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν δήλωσε την Τρίτη ότι το οικονομικό κλίμα της ευρωζώνης υποχώρησε για δεύτερο μήνα τον Φεβρουάριο, αφού έφτασε σε υψηλό 17 ετών τον Δεκέμβριο. Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία και τη δραστηριότητα παραγωγής και υπηρεσιών στη ζώνη του ευρώ να εξασθενούν περισσότερο από ό, τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Τέτοιες προσκρούσεις κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης της Ευρώπης από τις καταστροφές της κρίσης του χρέους υπογραμμίζουν γιατί ο Ντράγκι δεν είναι ακόμα έτοιμος να μειώσει τη στήριξη της ζώνης του ευρώ. Η οικονομική αδυναμία μπορεί να είναι μεγαλύτερη απ’ ότι υπολογιζόταν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παραμείνουν επίμονοι στην παροχή νομισματικής διευκόλυνσης, είπε.

«Ίσως ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι λίγο χαμηλότερος από ό, τι έχουμε δει, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί σε ένα πολύ σταθερό περιβάλλον», δήλωσε ο Γενς Κράμερ, οικονομολόγος της NordLB στο Ανόβερο. «Η αύξηση των μισθών σε ένα περιβάλλον πολύ υγιούς απασχόλησης θα πρέπει να είναι ένα σημάδι ότι δε χρειάζεται να φοβόμαστε μια ψύξη.»

back to top