Menu

Εξακολουθεί να μην υπάρχει καλός τρόπος να αποτύχει μια μεγάλη τράπεζα

lehmanΜια φορά κι έναν καιρό, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε να «κάνει ένα πολύ μεγάλο κούρεμα» στον νόμο Dodd-Frank.

Μετά από μια μακρά αναθεώρηση, οι αξιωματούχοι του προφανώς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προσέγγιση του 2010 για τις αποτυχίες των μεγάλων τραπεζών ήταν σωστή. Κατά κάποιον τρόπο, είναι κρίμα που έγινε αυτή η ανατροπή.

Η κρίση του 2008 έδειξε πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η αποτυχία ενός μεγάλου, διασυνδεδεμένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Όταν οι ΗΠΑ το δοκίμασαν με τη Lehman Brothers, οι επιπτώσεις ήταν καταστροφικές. Μέσα σε λίγους μήνες, η κυβέρνηση υποστήριζε τεράστιες καλύψεις της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβαίων κεφαλαίων χρηματαγοράς, της AIG και των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας.

Σε απάντηση, ο Dodd-Frank δημιούργησε ένα εργαλείο που στοχεύει στη μεγαλύτερη διαχείριση των μεγάλων αποτυχιών. Γνωστή ως η οργάνωση τακτικής εκκαθάρισης, επιτρέπει στις ρυθμιστικές αρχές να διατηρούν τις μυριάδες θυγατρικές τους σε λειτουργία - με τη βοήθεια κυβερνητικών δανείων - ενώ παράλληλα τις συγκρατούν εις βάρος των μετόχων και των πιστωτών της μητρικής εταιρείας. Στην ιδανική περίπτωση, μια νέα επιχείρηση ανακεφαλαιοποίησης αναδύεται.

Ο μηχανισμός έχει ελαττώματα. Δεν είναι επαρκώς δοκιμασμένος και είναι απίθανο να δουλέψει σε πλήρη κρίση - όταν εμπλέκονται πολλές χώρες, οι αγορές είναι ευμετάβλητες και κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσο αφερέγγυα είναι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην πραγματικότητα. Μπορεί να είναι σε θέση να χειριστεί την αποτυχία μίας τράπεζας σε άλλες ευνοϊκές συνθήκες, αλλά οτιδήποτε μεγαλύτερο θα απαιτούσε πιθανώς μια γενική κυβερνητική εγγύηση για την αποτροπή πανικού.

Ακόμα κι αν αυτό το κομμάτι του Dodd-Frank μπορούσε να βελτιωθεί, η αναθεώρηση του υπουργείου Οικονομικών έχει καταλήξει να είναι κενή. Σε μια έκθεση 53 σελίδων, η μεγαλύτερη πρόταση είναι να προσαρμόσει τον κώδικα πτώχευσης έτσι ώστε να είναι καλύτερα προσαρμοσμένος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα - προσθέτοντας χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της τακτικής αρχής εκκαθάρισης. Το υπουργείο Οικονομικών προτείνει επίσης αλλαγές στην ίδια την αρχή, αλλά αυτές είναι κυρίως αισθητικές, οι οποίες αποσκοπούν να κάνουν τον μηχανισμό να μοιάζει λιγότερο σαν διάσωση.

Η προσπάθεια δείχνει για άλλη μια φορά το κρίσιμο σημείο: Δεν υπάρχει καλός τρόπος να αφήσουμε ένα συστημικά σημαντικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να αποτύχει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας να γίνουν αυτές οι αποτυχίες όσο το δυνατόν πιο απίθανες, απαιτώντας από τα ιδρύματα να έχουν αρκετά κεφάλαια ιδίων κεφαλαίων για να απορροφήσουν ακόμη και σοβαρές ζημίες. Σε αυτό, παρά τις βελτιώσεις μετά τη συντριβή, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μένουν πίσω. Η Κεντρική Τράπεζα της Μινεάπολης εκτιμά ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις θα πρέπει να υπερδιπλασιαστούν για να μειωθεί επαρκώς ο κίνδυνος αποτυχίας.

Είναι καλό ότι οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ένα σχέδιο να χειριστούν μεγάλες αποτυχίες τραπεζών και ότι η διοίκηση του Τραμπ δεν σχεδιάζει απλώς να το πετάξει. Στην ιδανική περίπτωση, θα κάνουν περισσότερα για να εξασφαλίσουν ότι δε θα χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο.

back to top