Menu

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας χάνει μια μεγάλη ευκαιρία

japan flag reutersΕίναι σχεδόν σαν να υπάρχουν πάρα πολλά καλά νέα στην Ιαπωνία.

Τόσο που ορισμένοι επενδυτές αρχίζουν να περιμένουν από την Τράπεζα της Ιαπωνίας να θέσει τις βάσεις για τη μείωση των κινήτρων της - και η κεντρική τράπεζα σπεύδει για να τους πείσει ότι η πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα!

Αντί να μιλά θετικά για την οικονομία και την πιθανότητα να αποφευχθεί ο αποπληθωρισμός, η BOJ ασχολείται με μια συντονισμένη προσπάθεια να αποτρέψει τις κινήσεις της αγοράς που υπονοούν ότι κάποια απόσυρση των κινήτρων μπορεί να είναι στον ορίζοντα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνονται τρομοκρατημένοι με την ιδέα ενός ισχυρότερου γιεν και του κινδύνου που θα μπορούσε να ανατρέψει την πρόοδο στον πληθωρισμό.

Αυτό είναι λάθος. Με το να είναι τόσο ευαίσθητη, η BOJ κινδυνεύει να βρεθεί σε έναν ιστό, τουλάχιστον εν μέρει, δημιουργημένου από την ίδια. Όσο πιο πολύ προσπαθεί να απομακρύνει οποιαδήποτε υπόνοια ότι οι αγορές μπορεί να έχουν μυριστεί κάτι, τόσο περισσότερο αναγκάζεται να συνεχίσει να το κάνει - ανεξάρτητα από τις οικονομικές εξελίξεις. Αυτό καθιστά πιο πιθανό ότι όταν υπάρξει μια πραγματική μετατόπιση της πολιτικής που αναγνωρίζει τη φωτεινότερη εικόνα, θα έρθει είτε πολύ αργά είτε θα αντιμετωπιστεί με κάποιο είδος παρενόχλησης της αγοράς. Ο έλεγχος της καμπύλης απόδοσης μπορεί να επιτρέψει μια συγκαλυμμένη μείωση, αλλά τι γίνεται αν η μείωση δε χρειάζεται να είναι τόσο συγκαλυμμένη; Ας δούμε αν μπορεί να επιτρέψει μια εμφανή μείωση.

Η BOJ δυσκολεύει επίσης τον εαυτό της και τον κόσμο επειδή δεν διατυπώνει ένα χρονοδιάγραμμα ή κάποιο είδος αλληλουχίας για το πώς θα αρχίσει να αραιώνει την πληθώρα των εργαλείων χαλάρωσης που έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια. Είναι αλήθεια ότι πολλές από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν εμπλακεί σε τεράστια τόνωση κατά την τελευταία δεκαετία, κυρίως μέσω της μείωσης των επιτοκίων γύρω στο μηδέν και της ανάληψης μορφών ποσοτικής χαλάρωσης, της μαζικής αγοράς ομολόγων που κράτησε τα επιτόκια πολύ χαμηλά.

Είναι επίσης αλήθεια ότι αυτή η περίοδος μένει όλο και περισσότερο στο παρελθόν. Στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σημείωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια αρκετές φορές αυτό το έτος, και τρία βήματα το 2017, και θα συνεχίσει να εξισορροπεί τον ισολογισμό της. Όλα αυτά γνωστοποιήθηκαν πολύ νωρίτερα. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τελικά φαίνεται άνετη με τη λέξη «μείωση». Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα λειτουργήσει με μειωμένη ισχύ μέχρι τον Σεπτέμβριο. Λίγο αργότερα, τα επιτόκια θα αυξηθούν.

Παρά την εικονική της θέση ως πρωτοπόρος της ριζοσπαστικής χαλάρωσης, η BOJ δεν άγγιξε την αλληλουχία και δεν φαίνεται να θέλει να υποθέσει ακόμη μια συζήτηση για τις οικονομικές εξελίξεις που θα δικαιολογούσαν πιθανώς ακόμη και μερικά σταδιακά βήματα. Τι θα γίνει με τις αγορές κεφαλαίων συναλλάγματος της BOJ; Δε λέει. Πότε θα παύσουν οι αγορές των επενδύσεων σε ακίνητα; Σιωπή. Μήπως η αλλαγή του ετήσιου στόχου αγορών των 80 τρισεκατομμυρίων γιεν θα έρθει πριν από μια αλλαγή στο 10ετή στόχο απόδοσης; Μην πηγαίνετε ακόμη και εκεί. Όσον αφορά τα επίσημα επιτόκια; Φύγετε από εδώ.

Επομένως, αυτό είναι το κενό στο οποίο οι επενδυτές αφήνονται να καταλάβουν τι συμβαίνει. Δικαίως βλέπουν την οικονομία της Ιαπωνίας να κινείται στη σωστή κατεύθυνση και δικαίως θέλουν να προβλέψουν τι θα ακολουθήσει. Αλλά κάθε φορά που το γιέν ενισχύεται, βγαίνουν τα γκλομπ. Οι παρατηρήσεις του υποδιοικητή της BOJ, κ. Κικούο Ιουάτα, αυτή την εβδομάδα ήταν ενδεικτικές. «Το γιεν κερδίζει δύναμη ελαφρώς περισσότερο από όσο αναμενόταν και νομίζω ότι αυτό είναι πιθανόν επειδή οι επενδυτές δεν κατανοούν πλήρως τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας», ανέφερε ο Ιουάτα.

Αυτή είναι μια αρκετά συγκρουσιακή δήλωση για έναν κεντρικό τραπεζίτη. Ο Ιουάτα μπορεί να έχει μίλησε ανοιχτά επειδή η θητεία του έχει λήξει και δεν έχει τίποτα να χάσει - αλλά ανεξάρτητα, τα σχόλιά του είναι ενδεικτικά μιας νοοτροπίας πολιορκίας αυτή τη στιγμή.

Τι κρίμα. Η Ιαπωνία έχει μια καλή ιστορία να πει και οι επενδυτές τη δέχονται, ή θέλουν να το κάνουν. Εάν μόνο το ίδρυμα που την επιβλέπει δεν κρυβόταν από αυτό.

Είναι τελείως πιθανό ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν πιο ξεκάθαρα από τη στιγμή που το μέλλον του κυβερνήτη Χαρουχίκο Κουρόντα γίνει σαφέστερο. Η θητεία του λήγει τον Απρίλιο και πολλοί παρατηρητές της πολιτικής του Τόκιο και της πολιτικής σκηνής λένε ότι έχει μια καλή ευκαιρία για νέο διορισμό. Κανένας κυβερνήτης από τη δεκαετία του 1950 δεν έχει δεχτεί μια δεύτερη θητεία.

Ο Κουρόντα θα αποτελούσε εξαίρεση και απολύτως επάξια. Εάν μπορέσει να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική πρόοδο της Ιαπωνίας υπό την προεδρία του. Είναι καιρός να πει την ιστορία χωρίς ντροπή και, το πιο σημαντικό, τι θα ακολουθήσει.  

back to top