Menu

Ο Κουρόντα αξίζει δεύτερη θητεία στη BOJ

d7c23cb10f0749e58df4adcdefa3f099Η επανεκλογή του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε τον Οκτώβριο έγινε δεκτή θερμά από τους επενδυτές στο χρηματιστήριο.

Ο επαναδιορισμός του διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα σε νέα πενταετή θητεία που αρχίζει τον Απρίλιο θα θεωρηθεί επίσης ως καθησυχαστικό σημάδι της συνέχειας της πολιτικής.

Η ιαπωνική παράδοση της ονομασίας των οικονομικών επεκτάσεων μετά τις θεότητες του Σιντοϊσμού χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950. Ένα κατάλληλο όνομα για την τρέχουσα περίοδο ανάπτυξης, που είναι ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη από τον πόλεμο, μπορεί να είναι η «έκρηξη της Αματεράσου», μια αναφορά στη θεά του ήλιου που αναδύθηκε από μια μακρά περίοδο απομόνωσης σε μια σπηλιά, μοιράζοντας φως και ζεστασιά.

Έτσι αρχίζει να μοιάζει η ιαπωνική οικονομία. Τα μακρά, ζοφερά χρόνια αποπληθωριστικής στασιμότητας, μερικές φορές γνωστές ως χαμένες δεκαετίες, φαίνεται να τελειώνουν. Η ανάκαμψη ξεκίνησε με την εκλογή του Άμπε στο τέλος του 2012 και τον διορισμό του Κουρόντα ως κυβερνήτη της BOJ τον Απρίλιο του 2013.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την αξιοσημείωτη βελτίωση του ονομαστικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ιαπωνίας που έχει πραγματοποιηθεί έκτοτε.

bb kuroda 1

Χρειάστηκε τακτική σοκ για την αναζωογόνηση της ιαπωνικής οικονομίας - δηλαδή, το τεράστιο και τολμηρό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανέλαβε ο Κουρόντα όταν ανέλαβε καθήκοντα.

Το να πει κανείς ότι ήταν αμφιλεγόμενο θα ήταν μια υποτίμηση. Οι πρώην αξιωματούχοι της BOJ γκρίνιαζαν από το περιθώριο. Ο επιχειρηματικός σύλλογος Keizai Doyukai ήταν κάθετα εχθρικός. Οι προβλέψεις για «Abeggedon» ήταν διάχυτες. Ένας πολύ γνωστός σχολιαστής προέβλεψε υπερπληθωρισμό και χρεοκοπία μέχρι το 2018, με το γιεν να μειώνεται σε 360 προς το δολάριο και οι αποδόσεις των ομολόγων να ανεβαίνουν σε 80 τοις εκατό.

Άλλοι επικριτές ήταν πιο διακριτικοί. Μήπως το QE στρεβλώνει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου, αυξάνει την ανισότητα και δημιουργεί κίνδυνο μιας νέας φούσκας; Στο ιαπωνικό πλαίσιο τουλάχιστον, μια τέτοια κριτική ήταν ευρεία. Ακόμα και τώρα, ο δείκτης Topix δεν είναι υψηλότερος από ό, τι πριν από 30 χρόνια. Αν υπήρχαν εκτεταμένες εσφαλμένες εκτιμήσεις, αναμένετε ότι η αγορά θα έχει ασυνήθιστα υψηλή εκτίμηση. Στην πραγματικότητα, οι αποτιμήσεις είναι ιστορικά χαμηλές. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για την ακίνητη περιουσία. Σύμφωνα με το Ιαπωνικό Ινστιτούτο Ακίνητης Περιουσίας, οι τιμές κατοικιών στη μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο είναι περίπου το μισό από ό, τι ήταν το 1994.

Ο Κουρόντα όχι μόνο έμεινε στα όπλα του. Έδειξε επίσης την προθυμία να πειραματιστεί με νέες ιδέες. Ενώ άλλες κεντρικές τράπεζες επικέντρωσαν τις αγορές περιουσιακών στοιχείων τους σε ομόλογα, η BOJ του Κουρόντα αγόρασε επίσης μετοχές (μέσω funds που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια) και τώρα απολαμβάνει σημαντικό κέρδος.

Στις αρχές του 2016, ο Κουρόντα εξέπληξε εκ νέου τις αγορές ακολουθώντας το σουηδικό παράδειγμα και εισάγοντας μια πολιτική αρνητικών επιτοκίων. Παρά το σούσουρο από το ισχυρό τραπεζικό λόμπι, η δανειστική στάση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων βρίσκεται πλέον στο πιο γενναιόδωρο επίπεδο σε 27 χρόνια. Εννέα μήνες αργότερα, μετατόπισε την έμφαση από τις αγορές περιουσιακών στοιχείων σε «έλεγχο καμπύλης αποδόσεων», στερεώνοντας την απόδοση των 10ετών ομολόγων κοντά στο μηδέν τοις εκατό, μια προσέγγιση που θα αποδειχθεί πιο βιώσιμη με την πάροδο του χρόνου.

Αυτός ο πειραματισμός ήταν απαραίτητος επειδή κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα λειτουργήσει. Αυτές τις μέρες η νομισματική πολιτική είναι μια διαδικασία δοκιμών και σφαλμάτων. Εάν οι υπερπληθωριστές έχουν αποδειχθεί λάθος, το ίδιο έχει γίνει και με όσους πιστεύουν σε εύκολα διαχειρίσιμες προσδοκίες. Ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών σε όλον τον κόσμο.

Στην περίπτωση της Ιαπωνίας, η έκπληξη είναι ότι, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ έχει αυξηθεί εντυπωσιακά, ο διαχωρισμός μεταξύ πραγματικής ανάπτυξης και πληθωρισμού έχει κλίνει έντονα προς το πρώτο. Από μία άποψη, αυτό είναι μια επιτυχία - η οικονομία έχει γίνει πραγματικά πιο παραγωγική. Ωστόσο, όσον αφορά την επίτευξη ενός στόχου για τον πληθωρισμό, σημαίνει ότι η δουλειά δεν έχει τελειώσει. Με την αγορά εργασίας τόσο σφιχτή και το χάσμα παραγωγής τώρα θετικό, είναι πιθανό ο δομικός πληθωρισμός να ανέβει τους επόμενους 18 μήνες. Παρόλα αυτά, ο στόχος του 2% πιθανόν να παραμείνει εκτός εμβέλειας αν δεν προστεθεί κάτι στο μίγμα πολιτικής.

Κάθε αποτελεσματική νέα προσέγγιση θα πρέπει να περιλαμβάνει πιο ενεργό δημοσιονομική πολιτική. Το ένα λάθος βήμα που έκανε ο Κουρόντα κατά τη διάρκεια της θητείας του ήταν η ενθουσιώδης υποστήριξή του στην αύξηση του φόρου κατανάλωσης το 2014. Αυτό προκάλεσε απότομη πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, η οποία αποκαθίσταται μόλις τώρα.

Για μια ακόμη φορά τα δημοσιονομικά γεράκια του Υπουργείου Οικονομικών ζητούν αύξηση του φόρου κατανάλωσης και πάλι θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στο κλίμα. Τα ένστικτα του Άμπε είναι υπέρ της δημοσιονομικής επέκτασης - μέσω των «εκπαιδευτικών ομολόγων» για τη χρηματοδότηση της δωρεάν εκπαίδευσης και των φορολογικών ελαφρύνσεων για τις εταιρείες που αυξάνουν τους μισθούς και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες - αλλά οι απόψεις του έχουν μικρή απήχηση στην οικονομική γραφειοκρατία.

Εν τω μεταξύ, η βελτίωση της οικονομίας ενθαρρύνει τους νομισματικούς σκληροπυρηνικούς να ζητήσουν πρόωρη έξοδο από το QE, απειλώντας με μια επιζήμια άνοδο του γιεν. Στο ιαπωνικό πλαίσιο, χρειάζεται μια εικόνα της εμπειρίας και της αξιοπιστίας του Κουρόντα για να παραμεριστούν οι διαφωνούντες και να δοθεί στον Άμπε η υποστήριξη που χρειάζεται για να κινήσει την οικονομία για αρκετά ακόμα χρόνια.

Μόνο όταν οι επενδύσεις σε εταιρικά κεφάλαια ανθίσουν και οι μισθοί αυξηθούν με 2% έως 3% ετησίως, οι ιθύνοντες της Ιαπωνίας θα μπορέσουν να χαλαρώσουν γνωρίζοντας ότι η Θεά του Ήλιου έχει επιστρέψει για τα καλά.

back to top