Menu

Ο ελεύθερος κόσμος ίσως να μη χρειάζεται ηγέτη

23941895810 345d52057e bΠοιος είναι ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου; Όσο σημαντική κι αν ακούγεται η ερώτηση, αρχίζει να αναρωτιέται κανείς αν είναι καλύτερο να παραμείνει αναπάντητο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι πλέον η προφανής επιλογή. Ακόμη και η νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, γεμάτη με βομβαρδιστικές δηλώσεις όπως «ο κόσμος ολόκληρος ανασύρεται από την ανανέωση της Αμερικής και την επανεμφάνιση της αμερικανικής ηγεσίας», αναγνωρίζει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των δυνάμεων. Και φυσικά το «πρώτα η Αμερική» είναι το σλόγκαν ενός εθνικού και όχι παγκόσμιου ηγέτη.

Έτσι, ποιος, αν όχι ο Ντόναλντ Τραμπ, πληροί τις προϋποθέσεις για τη δουλειά; Ας εξετάσουμε πρώτα την ιστορία της.

Η προέλευση του όρου «ηγέτης του ελεύθερου κόσμου» είναι κάπως αβέβαιη. Ο Ντόμινικ Τίρνεϋ της Atlantic τον εντόπισε σε ένα άρθρο των New York Times του 1948, στο οποίο η Βρετανίδα οικονομολόγος Μπάρμπαρα Γουάρντ καλούσε τις ΗΠΑ να οδηγήσουν τη Δύση για την καταπολέμηση της απειλής του Κομμουνισμού. Αλλά μια αναζήτηση στο Google Books υποδηλώνει ότι ο τίτλος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και έχει κάνει τακτικές εμφανίσεις σε αγγλόφωνα βιβλία από τα τέλη της δεκαετίας του 1930. Εν πάση περιπτώσει, η χρήση του εκτοξεύθηκε κατά την αποκορύφωση του Ψυχρού Πολέμου στις αρχές της δεκαετίας του 1960 (όταν ο σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Χρουστσόφ άρχισε να αναφέρεται με «βαριά ειρωνεία» στον «ελεύθερο κόσμο»), υποχώρησε κατά τον κατευνασμό στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ανέβηκε ξανά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και μέχρι την τελευταία του αποκορύφωση το 2007, λίγο πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Τυπικά αποδιδόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο τίτλος έχει αποκτήσει μια πικρά ειρωνική γεύση από την εκλογή του Τραμπ, που οι μελέτες δείχνουν ότι γενικά δεν τον εμπιστεύονται στις δημοκρατικές χώρες. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι ειδήμονες συζητούν εάν ένας πιο παγκοσμίως σεβαστός πολιτικός, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο. Τον Σεπτέμβριο, η Χίλαρι Κλίντον τη χαρακτήρισε «τον σημαντικότερο ηγέτη στον ελεύθερο κόσμο αυτή τη στιγμή».

Ωστόσο, η Μέρκελ πιθανώς δεν πληροί τις προδιαγραφές. Αποδυναμωμένη από τις τελευταίες εκλογές, βρέθηκε εμπλεγμένη στις μακρότερες συνομιλίες για συνασπισμό της ιστορίας της Γερμανίας μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακόμη και αν είναι επιστρέψει στα ηνία μέχρι το Πάσχα, η παγκόσμια ηγεσία θα είναι αρκετά μακριά από το μυαλό της, καθώς θα ξεκινάει αυτό που είναι πιθανό να είναι η τελευταία θητεία της στην εξουσία. Δεν έχει καν έναν προφανή διάδοχο στο κόμμα της. Εκτός αυτού, έχει δείξει πάντα πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος της Γερμανίας παρά στην καθοδήγηση του κόσμου, ελεύθερου ή μη.

Άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Σχεδόν όλοι οδηγούν επισφαλείς, επιμελώς κατασκευασμένους συνασπισμούς, επικεντρωμένους στην εγχώρια ημερήσια διάταξη, ενώ άλλοι - κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη - δεν ενδιαφέρονται να είναι μέρος οποιασδήποτε φιλελεύθερης τάξης. Η μόνη αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που ονομάζεται «Δίας» και συγκρίνεται με τον Βασιλιά Ήλιο από τους συμπατριώτες του. Όμως, στα 40 του και στην πρώτη του χρονιά ως εκλεγμένος υπάλληλος, δεν είναι δοκιμασμένος. Επίσης, η Γαλλία βρίσκεται σε μαρασμό εδώ και πολύ καιρό και έχει πάρα πολλά θεσμικά και οικονομικά προβλήματα για να είναι ένας αξιόπιστος παγκόσμιος ηγέτης.

Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ θα μπορούσε να κάνει μια προσπάθεια. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα ενώνει τις πιο εδραιωμένες δημοκρατίες, είναι το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο και έχει σταθερό ιστορικό υπεράσπισης των φιλελεύθερων αξιών. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εκτός του ότι είναι κάπως κωμικό ζευγάρι, έχουν αποδειχθεί αδύναμοι ακόμη και να φέρουν την ΕΕ πιο κοντά. Είναι διαπραγματευτές και συμβιβαστές, όχι ηγέτες. Και η ΕΕ, παρ’ όλη της την οικονομική δύναμη, είναι ένα έργο ειρήνης, οπότε ο ρόλος της στην επίλυση των παγκόσμιων συγκρούσεων θα παραμείνει ελάχιστος.

Κάποιος θα μπορούσε να κάνει επιχειρηματολογήσει υπέρ του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Ντρουντό. Είναι ένα φιλελεύθερο φαβορί, χαρακτηρισμένος ως «η καλύτερη ελπίδα του ελεύθερου κόσμου» από το Rolling Stone. Φέρεται ως τέτοιος, τονίζοντας τις διαφορές του με τον Τραμπ για τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή και την ισότητα των φύλων. Έχει επίσης ενισχύσει τις στρατιωτικές δαπάνες του Καναδά. Αλλά δεν θα ήταν εύκολο για τον Καναδά να βγει από τη σκιά των ΗΠΑ, και ο Τρουντό δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής με τους Καναδούς (το ποσοστό έγκρισής του μόλις έπεσε κάτω από το 50 τοις εκατό).

Υπάρχει ακόμα ένας ελεύθερος κόσμος, στον οποίο οι πολίτες εκλέγουν πολιτικούς ηγέτες αντί να ανέχονται την αυταρχική διαδοχή όπως στην Κίνα ή τη Ρωσία. Ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει αξιόπιστο ηγέτη - ο οποίος θα ήταν τόσο ισχυρός και αφοσιωμένος στις σαφείς, ελκυστικές αξίες.

Επιπλέον, είναι δύσκολο να δει κανείς από πού θα ερχόταν κάποιος. Οι ΗΠΑ θα βλέπονται με δυσπιστία μετά τον Τραμπ. Οι αξίες τους είναι ρευστές και δύσκολο να κατανοηθούν από ξένους και η στρατιωτική τους δύναμη δεν είναι αναγκαστικά συναφής με τις σύγχρονες συγκρούσεις, όπως απέδειξε η κρίση προσφύγων της Μέσης Ανατολής στην Ευρώπη. Η Γερμανία, από την πλευρά της, βαρύνεται από την ιστορία της και συγκρατείτε από μια ανοικοδομημένη κοινοτική παράδοση, στην οποία οι πολιτικοί που είναι πεινασμένοι στην ηγεσία είναι απίθανο να ανθίσουν.

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν ο ελεύθερος κόσμος χρειάζεται έναν ηγέτη. Ίσως η πορεία προς τα εμπρός απαιτεί συλλογικές αποφάσεις και συμβιβασμούς, περιεκτικότητα και συναίνεση, διαπραγματεύσεις και πολιτισμένη συζήτηση. Ακούγεται βαρετό, ακόμη και αδύναμο, και τα αποτελέσματα μπορεί συχνά να φαίνονται απηρχαιωμένα, αλλά η ελευθερία και η ισχυρή ηγεσία ήταν πάντα σε αντίθεση. Η ήσυχη, μαλακή ισχύς που εφαρμόζουν τα ευρωπαϊκά έθνη, ο Καναδάς και η Ιαπωνία θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα ως διαφήμιση για τη δημοκρατία από ό, τι η αμερικανική κατοχή από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

back to top