Menu

Η καμπύλη απόδοσης της Ευρώπης μπορεί να κρύβει το κλειδί για τις αγορές το 2018

euromarketsΥπάρχουν πολλές συζητήσεις αυτές τις μέρες σχετικά με την καμπύλη αποδόσεων της αγοράς ομολόγων των ΗΠΑ ή πιο συγκεκριμένα πώς έχει συρρικνωθεί στα πιο στενά επίπεδα από το 2007 – μια κίνηση που ιστορικά έχει προκαλέσει οικονομική επιβράδυνση.

Αυτό που δεν αναφέρεται είναι το πώς η καμπύλη απόδοσης της Ευρώπης δεν ακολούθησε την ίδια πορεία. Και ενώ υπάρχουν έντονες ενδείξεις ότι αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να καταλήξει να είναι θετικό για την ευρωπαϊκή οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Στο παρελθόν, οι κλίσεις των αμερικανικών και ευρωπαϊκών καμπυλών, όπως μετρήθηκαν με τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των πενταετών και των 30ετών ομολόγων, συχνά κινήθηκαν διαδοχικά, επειδή οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών τείνουν να συνδέονται στενά. Ωστόσο, μετά από τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις και τις κρίσεις χρέους στη ζώνη του ευρώ, ο σύνδεσμος έσπασε και οι καμπύλες αποδόσεων αποκλίνουν. Τώρα φαίνεται πιο πιθανό η καμπύλη της Ευρώπης να αρχίσει να μειώνεται καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώνει το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού και κινείται πιο κοντά στην αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά σε περισσότερα από πέντε χρόνια.

Σύγκριση καμπύλης απόδοσης ΗΠΑ και Ευρώπης

bb eu yield curve 1

Ένα παραπροϊόν μιας πιο επίπεδης καμπύλης αποδόσεων στις ΗΠΑ ήταν ένα ασθενέστερο δολάριο και η χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών, οι οποίες παρείχαν ένα υποστηρικτικό υπόβαθρο τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν υπάρχει λόγος να υποψιαζόμαστε ότι δε θα συμβεί το ίδιο και στη ζώνη του ευρώ εάν η καμπύλη αποδόσεων στενέψει εκεί το 2018 και το ευρώ αποδυναμωθεί, ωφελώντας την οικονομία των 11,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της περιοχής.

Οι οικονομικές συνθήκες της ευρωζώνης, ωστόσο, έχουν ενισχυθεί παρά τα κέρδη στις ευρωπαϊκές μετοχές. Ένας λόγος σχετίζεται με την άνοδο των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, και συγκεκριμένα το επιτόκιο «repo» με το οποίο η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά χρεόγραφα από τις εμπορικές τράπεζες. Το επιτόκιο αυξήθηκε επειδή τα ομόλογα ήταν σε ζήτηση για χρήση ως εξασφάλιση και υπήρχαν όλο και λιγότερα από αυτά, δεδομένου ότι η ΕΚΤ είχε αγοράσει τόσα πολλά με το πρόγραμμα QE.

Ωστόσο, η κατάσταση αυτή έχει αρχίσει να χαλαρώνει από τη στιγμή που η ΕΚΤ αποφάσισε να επιτρέψει τη χρήση μετρητών ως εγγύηση στο πρόγραμμα δανεισμού τίτλων. Και ενώ η κεντρική τράπεζα καταργεί σταδιακά το πρόγραμμα QE, η συρρίκνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών από τα υψηλότερα επιτόκια repo θα πρέπει να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο. Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι ότι οι αποδόσεις των περίπου 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων χρέους μικρότερης διάρκειας αρχίζουν να αυξάνονται, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει τη μείωση της καμπύλης απόδοσης.

Παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και επιστροφές μετοχών

bb eu yield curve 2

Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει αλλάξει την αντίληψη ότι η ΕΚΤ δε θα μπορέσει να ξεκινήσει να απομακρύνεται από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική χωρίς να προκαλέσει τριβές στις αγορές. Για τον σκοπό αυτό, η Ευρώπη διαθέτει πολλά περιθώρια για εξομάλυνση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, ακόμη και μόνο για θεμελιώδεις λόγους. Μόλις η ΕΚΤ αρχίσει να κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση, περιμένετε να δείτε την καμπύλη αποδόσεων της ζώνης του ευρώ να αρχίσει να ισοπεδώνεται και να γίνει θείο δώρο για τις αγορές το 2018.

Τις προσδοκίες των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών επιτοκίων

bb eu yield curve 3

back to top