Menu

Τραμπ, Σι και μια κακή χρονιά για τη δημοκρατία

donald and jinpingΟ Ντόναλντ Τράμπ παραμένει πηγή σαστίσματος και σύγχυσης στο αμερικανικό κατεστημένο.

Ωστόσο, είναι πιο εύκολο να κατανοήσουμε τον αμερικανικό πρόεδρο αν κοιτάξουμε τη Νότια Αφρική, την Τουρκία, τη Βραζιλία και την Κίνα - όπου οι πολιτικοί όπως ο κ. Τραμπ είναι πολύ συνηθισμένοι. Είναι ο φαφλατάς ηγέτης που είναι έτοιμος να επιτεθεί και να υπονομεύσει τα θεσμικά όργανα της χώρας του - αντί να δεχτεί έλεγχο της εξουσίας του ή προκλήσεις για την αξιοπρέπειά του.

Είναι ο δημαγωγός, ο οποίος είναι πάντα πρόθυμος να απευθύνει έκκληση στον όχλο πάνω από τα κεφάλια των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Είναι ο φαντασμένους πρόεδρος, ο οποίος προσελκύει στην τροχιά του δουλοπρεπείς καιροσκόπους και πληρωμένους τυχοδιώκτες. Είναι ο άνθρωπος της εξουσίας, πολύ πρόθυμος να μπλέξει τις επιχειρηματικές και πολιτικές του υποχρεώσεις.

Η ανάδειξη του κ. Τραμπ - που προστέθηκε στην αυξανόμενη δύναμη της Κίνας - άλλαξε την πολιτική ατμόσφαιρα στον κόσμο. Υπάρχει κάτι που λέγεται παγκόσμια διάθεση και τα μηνύματα που προέρχονται από την Ουάσινγκτον και το Πεκίνο είναι ανησυχητικά. Η κυβέρνηση Τραμπ στέλνει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται πλέον να κάνουν την υπόθεση για τη δημοκρατία και την καθαρή κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ, η Κίνα του Σι Τσινπίνγκ είναι όλο και πιο σίγουρη στην υποστήριξή της σε ένα αυταρχικό μοντέλο που ανέχεται τον καπιταλισμό - αλλά συντρίβει την κοινωνία των πολιτών.

Οι έμμεσες επιδράσεις αυτών των σημάτων έχουν προκαλέσει μια κρίση φιλελεύθερων αξιών που είναι ορατή σε μέρη τόσο διαφορετικά όσο η Νότια Αφρική, η Τουρκία και η Βραζιλία. Αυτές οι τρεις χώρες είναι σημαντικές δυνάμεις μεσαίας τάξης και μέλη της ομάδας των κορυφαίων εθνών των G20. Κάθε μία από αυτές, στο πρόσφατο παρελθόν, έμοιαζε με χώρους όπου οι φιλελεύθερες και δημοκρατικές αξίες προχωρούν σταθερά. Ωστόσο, όλες τους αγωνίζονται τώρα να διατηρήσουν ανεξάρτητους θεσμούς που μπορούν να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να ελέγξουν τη δύναμη των πολιτικών ηγετών. Οι ρίζες των ξεχωριστών τους κρίσεων είναι τοπικές και ιδιαίτερες. Αλλά οι φιλελεύθεροι και στα τρία μέρη θεωρούν ότι τώρα κολυμπούν ενάντια στην παγκόσμια παλίρροια.

Η αίσθηση ότι οι άθλιες ελευθερίες κινδυνεύουν ήταν πολύ αισθητή στη Νότιο Αφρική τον Ιανουάριο - καθώς η χώρα περίμενε να δει ποιος θα διαδεχτεί τον Τζέικομπ Ζούμα ως ηγέτης της. Μια ακόμη δεκαετία της διαφθοράς τύπου Ζούμα θα μπορούσε να μετατρέψει τη Νότια Αφρική σε ένα αποτυχημένο κράτος. Επομένως, είναι ένα ελπιδοφόρο σημάδι ότι η χρονιά τελείωσε με την εκλογή του ευρέως σεβαστού Σίριλ Ραμαφόσα ως νέου ηγέτη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου.

Η ιστορία της Τουρκίας είναι πολύ πιο σκοτεινή. Κάτω από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - ένας διασπορέας ψεύτικων ειδήσεων και λατρείας προσωπικότητας - η χώρα μπαίνει σε δεσποτισμό. Ο κ. Ερντογάν χρησιμοποίησε το προκάλυμμα μιας αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος το 2016 για να επιτεθεί στην ανεξαρτησία των δικαστηρίων και των μέσων ενημέρωσης. Μιλώντας σε συναδέλφους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη τον Μάιο, αισθάνεται ευτυχείς κανείς να εργάζεται ελεύθερος από την απειλή φυλάκισης ή δίωξης.

Κατά κάποιον τρόπο, κοιτάζοντας τη Βραζιλία, βρίσκει κανείς ένα εμπνευσμένο αντιπαράδειγμα. Οι θαρραλέοι εισαγγελείς της Βραζιλίας εξουδετερώνουν τη διαφθορά. Ένας πρόεδρος, η Ντίλμα Ρούσεφ, έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση και εκτοπίστηκε από το αξίωμα. Οι τρέχοντες και πρώην πρόεδροι, Μικέλ Τεμέρ και Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, διώκονται επίσης για διαφθορά. Ωστόσο, υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να καταβληθεί για όλο αυτό το ξεκαθάρισμα. Η εμπιστοσύνη του κοινού στο πολιτικό σύστημα της Βραζιλίας έχει μειωθεί. Και η υποστήριξη για έναν ακροδεξιό λαϊκίστη, Ζαΐρ Μπολσονάρο, αυξάνεται - και θα δοκιμαστεί σε προεδρικές εκλογές το 2018.

Ιδιωτικά, οι εισαγγελείς της Βραζιλίας ανησυχούν ότι οι παλιές πρακτικές και συνήθειες θα είναι δύσκολο να ξεριζωθούν εντελώς. Έχουν βρει σχετικά λίγα παραδείγματα εκστρατειών κατά της διαφθοράς που έχουν δημιουργήσει διαρκή αλλαγή. Ένα από τα λίγα που παραθέτουν οι βραζιλιάνοι είναι η εμπειρία του Χονγκ Κονγκ κάτω από τους Βρετανούς.

Αλλά στο ίδιο το Χονγκ Κονγκ, αυξάνονται οι φόβοι για τη διάβρωση της προσέγγισης «μία χώρα, δύο συστήματα» που η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει για να κυβερνήσει την περιοχή από το τέλος της βρετανικής κυριαρχίας το 1997. Αυτό το έτος είδε τη φυλάκιση του Τζόσουα Γουόνγκ, του Νέιθαν Λο και του Άλεξ Τσόου, τρεις από τους νέους ηγέτες του φιλοδημοκρατικού «κινήματος ομπρέλα» του Χονγκ Κονγκ.

Η καταστολή στο Χονγκ Κονγκ αντανακλά τον αυξανόμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης της ηπειρωτικής Κίνας. Το 19ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος τον Οκτώβριο είδε «τη σκέψη του Σι Τσινπίνγκ» ενσωματωμένη στην επίσημη ιδεολογία του κόμματος. Στην Κίνα εκείνη την εβδομάδα, υπήρξε μια έντονη αντίθεση μεταξύ του ενθουσιασμού των εθνικιστών, οι οποίοι θεώρησαν ότι η χώρα τους ήταν εν κινήσει, και της σχεδόν απελπισίας των φιλελευθέρων που θα μπορούσαν να δουν το όνειρό τους για μια μετάβαση στη δημοκρατία να παρασύρεται όλο και πιο μακριά.

Για τους πολιτικούς φιλελεύθερους στην Κίνα και αλλού, είναι αποπροσανατολιστικό να μην μπορούν πλέον να κοιτάζουν στην Ουάσιγκτον για ενθάρρυνση. Κατά τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης του Τραμπ, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι χορήγησε πολλά πολύτιμα εμπορικά σήματα στον οργανισμό Τραμπ. Όπως το έθεσε ένας κινέζος ακαδημαϊκός: «Φαίνεται ότι μόλις εξαγοράσαμε τον αμερικανό πρόεδρο».

Ήταν μια μικρή στιγμή. Φάνηκε όμως να απαθανατίζει κάτι σημαντικό και αποθαρρυντικό για το 2017. 

back to top