Menu

Οι μεταρρυθμίσεις του Μακρόν θα ενισχύσουν την ευρωζώνη

emmanuel macron wavingΗ ανερχόμενη ανάκαμψη της ευρωζώνης ήταν μία από τις οικονομικές ιστορίες του 2017 - και οι αναλυτές στην περιοχή δήλωσαν στους Financial Times ότι αναμένουν περισσότερο από τα ίδια το επόμενο έτος.

Μια δημοσκόπηση των FT με 34 οικονομολόγους, που διεξήχθη αυτόν τον μήνα, διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η ανάπτυξη της περιοχής θα υποστηριχθεί από τις μεταρρυθμίσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην αγορά εργασίας της Γαλλίας και πιθανές φιλοευρωπαϊκές πολιτικές από μια νέα γερμανική κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» και άλλες ευνοϊκές παγκόσμιες συνθήκες.

Κατά μέσο όρο, 31 ερωτηθέντες αναμένουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα επεκταθεί κατά 2,3% το επόμενο έτος, με μια σημαντική μειοψηφία να δείχνει δυνατότητες ακόμη μεγαλύτερης επέκτασης. Αυτό συγκρίνεται με την αύξηση 2,4% φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτόν τον μήνα.

Οι εκλογές της Ιταλίας τον Μάρτιο είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει επίσης ότι το 2018 θα είναι το έτος κατά το οποίο η ΕΚΤ θα τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μαζικών αγορών ομολόγων. Μια σημαντική μειοψηφία 34% πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε η κεντρική τράπεζα να τερματίσει το QE -που πρόκειται να εισέλθει στο τέταρτο έτος- τον Σεπτέμβριο.

Η προσδοκία για τερματισμό του QE έρχεται ακόμα και αν ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αδύναμος, στο 1,5% - μικρότερος από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας κοντά στο 2%.

Ο Αλμπέρτο Γκάλο, διευθυντής χαρτοφυλακίου και επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής στο Algebris Investments, δήλωσε: «Η ανάκαμψη θα επιταχύνει το 2018 από το συνδυασμό πολιτικής σταθερότητας, δημοσιονομικών κινήτρων και ενθαρρυντικής νομισματικής πολιτικής».

Πολλοί προγνώστες εκπλάγησαν φέτος από τη δύναμη της ανάκαμψης της ευρωζώνης μετά από χρόνια ασθενούς ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας. Η ανάπτυξη της ευρωζώνης ήταν μόλις 1,7% το 2016.

Η εκλογή του κ. Μακρόν τον Μάιο βοήθησε στην εδραίωση της ανάκαμψης της Γαλλίας, με τον πρόεδρο να προτείνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας. Ενώ σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες ήταν θετικοί στις μεταρρυθμίσεις, οι οικονομολόγοι διέφεραν από το πόσο γρήγορα θα ωθούσαν την ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η οικονομική ατζέντα του κ. Μακρόν θα είναι «ο πιο σημαντικός λόγος για τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ευρωζώνης το 2018», δήλωσε ο Αντρέ Σαπίρ, ανώτερος συνεργάτης στο Bruegel, think-tank με έδρα τις Βρυξέλλες και καθηγητής στο Universite Libre de Bruxelles.

Ο κ. Λόρενς Μπουν, επικεφαλής οικονομολόγος της Axa Investment Managers, δήλωσε ότι ο σημαντικότερος βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος των μεταρρυθμίσεων του κ. Μακρόν ήταν ο παράγοντας της έκπληξης - αναστέλλοντας το λαϊκιστικό κατά του ευρώ κύμα και προωθώντας την εμπιστοσύνη στη γαλλική όρεξη για μεταρρύθμιση.

Η Γερμανία ξεκινάει το νέο έτος χωρίς κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά με τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες να έχουν δεσμευτεί να μιλήσουν για πιθανή ανανέωση του συνασπισμού τους. Πολλοί από τους ερωτηθέντες είναι αισιόδοξοι σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες - κυρίως εξαιτίας της προθυμίας του SPD να προωθήσει την ατζέντα του κ. Μακρόν για μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση στην ευρωζώνη. Οι συνομιλίες σχετικά με έναν συνασπισμό με τη συμμετοχή της CDU και των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών απέτυχαν.

«Θα έβλεπα έναν νέο μεγάλο συνασπισμό ως μια θετική εξέλιξη», δήλωσε η Τζένιφερ Μακ Κιουν, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, συμβούλου. «Βεβαίως, οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις θα είναι λιγότερο θετικές από αυτές ενός συνασπισμού που θα περιλάμβανε το FDP. Ωστόσο, οι φορολογικές περικοπές για τα νοικοκυριά, ιδίως για τα χαμηλότερα εισοδήματα, πρέπει να συμβάλουν στην υποστήριξη της αύξησης των καταναλωτικών δαπανών εντός της Γερμανίας. Εν τω μεταξύ, μια σχετικά ανοικτή στάση απέναντι στη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και τη δημοσιονομική ολοκλήρωση θα αποτελέσει καλό σημείο για την σταθερότητα της περιοχής στο σύνολό της.»

Ωστόσο, οι φωνές εντός της Γερμανίας είναι πιο επιφυλακτικές. «Ένας νέος μεγάλος συνασπισμός δεν θα άλλαζε θεμελιωδώς την πολιτική του στάση και δεν θα ήταν επίσης πρόθυμος να κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης ολοκλήρωσης στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Πέτερ Μποφίνγκερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Würzburg και μέλος του γερμανικού συμβουλίου οικονομικών ειδικοί.

Ενώ οι ερωτηθέντες αναμένουν πολιτική σταθερότητα, ένας μεγάλος κίνδυνος για την ανάπτυξη προέρχεται από την απειλή των ευρωσκεπτικιστών που μπορεί να εξασφαλίσουν νίκη στις εκλογές της Ιταλίας ή από την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ.

Ο Φιλίπ Λεγκρέν, ανώτερος επίκουρος στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Οικονομικών Σχολών του Λονδίνου, δήλωσε: «Οι ιταλικές εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία μιας κυβέρνησης εχθρικής προς την ένταξη στο ευρώ, που θα αναζωπυρώσει τους φόβους για την ακεραιότητα του ευρώ και τη βιωσιμότητα του ιταλικού κυβερνητικού χρέους».

back to top