Menu

Η ΕΕ προσφέρει στη Βρετανία συμφωνία καναδικού τύπου

nintchdbpict000289212669Η ΕΕ ετοιμάζεται να παρουσιάσει στη Βρετανία μια εμπορική συμφωνία τύπου Καναδά, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει τα αιτήματά του και παραμένει στη «μαγική χώρα του Brexit», σύμφωνα με ανώτερους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το εφεδρικό σχέδιο που εξετάζουν οι διαπραγματευτές του Brexit υπογραμμίζει την ανησυχία των Βρυξελλών, του Βερολίνου και του Παρισιού για την προσέγγιση της Τερέζα Μέι στις μελλοντικές σχέσεις, για την οποία φοβούνται ότι θα είναι υπερβολικά μπερδεμένη για να επιτρέψουν σημαντικές διαπραγματεύσεις.

Μια τέτοια πρόταση θα απέχει πολύ από αυτό που ελπίζει η Βρετανία, με περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες, οι οποίες αποτελούν μεγάλο μέρος της βρετανικής οικονομίας. Σε μια σύνοδο κορυφής τον περασμένο μήνα οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν περισσότερη σαφήνεια από τη Βρετανία και σε ιδιωτικές συζητήσεις τόνισαν ότι «το πλαίσιο για τις μελλοντικές σχέσεις» πρέπει να δείχνει σαφώς τις οικονομικές συνέπειες της εξόδου, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να προετοιμαστούν. «Πρέπει να είμαστε αρκετά ακριβείς, ώστε όλοι να γνωρίζουμε πού πηγαίνουμε», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θέλουν η Βρετανία να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην πρόταση μιας νέας βάσης για τις σχέσεις. Αλλά εάν οι διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου πιέσουν τα μη ελεγμένα εμπορικά μοντέλα, τα οποία συνδυάζουν την κανονιστική ελευθερία με τα οφέλη της ενιαίας αγοράς, η πλευρά της ΕΕ προετοιμάζεται να αναλάβει τελικά την πρωτοβουλία. Ένας ανώτερος υπάλληλος της ευρωπαϊκής κυβέρνησης που εργάζεται για το Brexit δήλωσε ότι αυτό θα έρθει με τη μορφή ενός σχεδίου που βασίζεται στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά, η οποία θα παρουσιαστεί ως έσχατη λύση από την Ευρωπαϊκή Κομισιόν στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού.

«Εάν η κομισιόν διαπιστώσει ότι δεν έχει καμία σαφήνεια σχετικά με αυτό, τότε ετοιμάζει μια τελεσίδικη πρόταση», δήλωσε ο αξιωματούχος. Η κυρία Μέι αναμένεται να σκιαγραφήσει το όραμά της για τη μελλοντική σχέση στις αρχές του επόμενου έτους, βασιζόμενη σε μια φιλόδοξη εμπορική συμφωνία με ‘εξατομικευμένες’ προϋποθέσεις που συνδυάζουν τα καλύτερα από τα μέσα και έξω από το μπλοκ . Η Βρετανία είναι πεπεισμένη ότι ορισμένα από τα βαθιά συμφέροντα της ΕΕ των 27 για τη διατήρηση στενών οικονομικών δεσμών μετά το Brexit θα αναπροσανατολίσουν σταδιακά τη δογματική θέση ανοίγματος του μπλοκ στις διαπραγματεύσεις.

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο υπουργός του Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι είναι σίγουρος ότι θα προκύψει μια συμφωνία «Καναδά συν συν συν». Εν τω μεταξύ, η ΕΕ παρακολούθησε με ανησυχία την πρώτη συζήτηση της πρωθυπουργού σχετικά με το σχέδιο, φοβούμενη ότι θα καταλήξει στην απαίτηση η Βρετανία να απολαμβάνει τα οικονομικά οφέλη της ένταξης στην ΕΕ ενώ θα αποκλίνει από τους κανόνες και τα θεσμικά όργανα της Ένωσης. Ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ εξέφρασε την ανησυχία του ότι η πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου «θα εξακολουθεί να βρίσκεται στη μαγική χώρα του Brexi» εξετάζοντας μαγικές επιλογές για το μέλλον. Αναμένουν τους πρώτους μήνες του 2018 να συμπεριλάβουν κάποια «σφαγή μονόκερου», καθώς οι αυταπάτες της Βρετανίας καταρρέουν. Ερωτηθείς αν η ΕΕ θα συντάξει τελικά μια συμφωνία που να ταιριάζει με τις κόκκινες γραμμές της Βρετανίας για την έξοδο από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά, ο διπλωμάτης πρόσθεσε: «Θα έρθει μια εποχή, δεν ξέρω πότε. Θα πούμε: να τι προετοιμάσαμε πριν. Τώρα διαβάστε και υπογράψτε στη διακεκομμένη γραμμή.»

Ένα τέτοιο σχέδιο αναμένεται να βασιστεί στην εμπορική συμφωνία του Καναδά, με ελάχιστη ή καμία προνομιακή πρόσβαση στις προστιθέμενες υπηρεσίες. Το «συν» θα προέρχεται από συναφείς συμφωνίες στον τομέα της αλιείας, της αεροπορίας, της ασφάλειας και του συντονισμού της εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία Καναδά-ΕΕ. Η πλευρά της ΕΕ προβλέπει ότι αυτή η συμφωνία «μελλοντικού πλαισίου» με τη Βρετανία θα είναι μια μη δεσμευτική πολιτική δήλωση, η οποία θα ανέρχεται σε 20 ή 30 σελίδες, οι οποίες θα συνοδεύουν τη σύμβαση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανώτεροι γάλλοι αξιωματούχοι βλέπουν τις διερευνητικές συνομιλίες του κ. Μπαρνιέ με το Λονδίνο στις αρχές του επόμενου έτους ως σημαντική ευκαιρία για να βοηθήσουν οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν σε πιο ρεαλιστική βάση.

Αυτό που έχει ανακοινωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής «στερήθηκε λεπτομερειών, ήταν ασαφές και ήταν κατά καιρούς αντιφατικό», δήλωσε ο αξιωματούχος. Οι διπλωμάτες της ΕΕ επεξεργάζονται λεπτομερέστερες διαπραγματευτικές οδηγίες για τον κ. Μπαρνιέ για την κάλυψη των μελλοντικών σχέσεων, οι οποίες αναμένεται να εγκριθούν τον Μάρτιο. Αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για τα σχέδια κειμένων που παρουσιάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το καλοκαίρι. Ο κ. Μπαρνιέ επιθυμεί τη συμφωνία απόσυρσης, το μεταβατικό και το μελλοντικό πλαίσιο να συμφωνηθεί μέχρι τον Οκτώβριο.  

back to top