Logo
Print this page

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες καλούνται να απλοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους δομές

saupload banksΟι μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν μια επιλογή: να ξεκαθαρίσουν τις περίπλοκες εταιρικές δομές που δυσκολεύουν την εξυγίανση σε μια κρίση ή να δουν την Έλκε Κένιγκ να το κάνει γι' αυτές.

Η κ. Κένιγκ, επικεφαλής του ενιαίου συμβουλίου εξυγίανσης με έδρα τις Βρυξέλλες, δήλωσε σε μια συνέντευξη ότι η εξομάλυνση της αρχιτεκτονικής των τραπεζών και η διασφάλιση ότι μπορούν να χρηματοδοτήσουν τη δική τους πτώση χωρίς τη βοήθεια των φορολογουμένων θα αποτελέσουν προτεραιότητες για το επόμενο έτος.

«Έχουμε τράπεζες όπου καταλήγουμε με κάτι που μοιάζει περισσότερο με ιστό αράχνης παρά με μια καθαρή δομή», δήλωσε η Κένιγκ. Το μήνυμα που θα λάβουν οι τράπεζες είναι: «Παρακαλούμε να συμμαζέψετε», είπε.

Το SRB αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει το πρόβλημα των υπερβολικά μεγάλων τραπεζών. Το 2018, θα εγκρίνει σχέδια εξυγίανσης για σχεδόν όλους τους 140 διαφορετικούς δανειστές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του, και στη συνέχεια θα αρχίσει να εντοπίζει τα «ουσιώδη εμπόδια» στην ομαλή εκκαθάριση.

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όταν το SRB εντοπίσει τέτοια εμπόδια, στέλνει μια έκθεση στην τράπεζα, η οποία πρέπει να απαντήσει εντός τεσσάρων μηνών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να διορθώσει το πρόβλημα. Εάν το SRB δεν είναι ικανοποιημένο, μπορεί να δώσει εντολή στον επόπτη να επιβάλει μια σειρά μέτρων στην τράπεζα, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης υποχρεώσεων απορρόφησης ζημιών, της αλλαγής των νομικών ή επιχειρησιακών δομών και της πώλησης περιουσιακών στοιχείων.

Αυτό το καθήκον απέκτησε μεγαλύτερη σημασία νωρίτερα φέτος, όταν η Ευρωπαϊκή Κομισιόν απέσυρε ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να αναγκάσει μεγάλες τράπεζες όπως η Deutsche Bank AG και η BNP Paribas SA να χωρίσουν τις συναλλαγές και τις λιανικές λειτουργίες τους. Η Financial Watch, ένας παρατηρητής δημοσίου συμφέροντος, δήλωσε ότι χωρίς αυτό το νομοσχέδιο, είναι στο χέρι των αρχών όπως το SRB να βεβαιωθούν ότι οι συστημικά σημαντικές τράπεζες μπορούν να εξυγιανθούν κατά τρόπο ομαλό.

Η Κένιγκ δέχεται ότι το SRB είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση ότι οι τράπεζες διαθέτουν διαρθρωτικές δομές. «Αυτό είναι σαφώς δική μας ευθύνη» είπε. «Και είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα.»

«Η ιδανική δομή για μένα είναι εκείνη όπου μπορείτε με ασφάλεια να απομονώσετε ορισμένες λειτουργίες για να τις κρατήσετε σε λειτουργία σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόβλεπτο», δήλωσε η Κένιγκ. «Δε θα προσπαθούσα να διαφοροποιήσω τις λειτουργίες της επενδυτικής τραπεζικής από τις λειτουργίες της λιανικής τραπεζικής, αλλά σκεφτείτε το με αυτόν τον τρόπο: Εάν χρειάζεται να διαχωρίσετε επιχειρήσεις, παράγετε ένα βιώσιμο σύνολο επιχειρήσεων; Μπορείτε πραγματικά να τις διαχωρίσετε εγκαίρως;»

Η Κένιγκ δήλωσε ότι προτιμά μια άτυπη προσέγγιση, μιλώντας απευθείας στα διευθυντικά στελέχη αντί να στέλνει επίσημες ανακοινώσεις, κάτι το οποίο είπε ότι θα σταματούσε κάθε περαιτέρω σχεδιασμό εξυγίανσης μέχρι να απομακρυνθούν τα εμπόδια. Οι τράπεζες αναμένεται επίσης να ενισχύσουν τη διαθεσιμότητα δεδομένων και να διασφαλίσουν ότι οι υποχρεώσεις τους θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη ζημιών, όπως προβλέπει ο νόμος, ανέφερε.

Το SRB χειρίστηκε την πρώτη τραπεζική αποτυχία του τον Ιούνιο, όταν ανάγκασε σε πώληση την ισπανική Banco Popular Espanol SA στην Banco Santander SA για ένα ευρώ, εξαφανίζοντας μετόχους και ορισμένους πιστωτές. Η υπόθεση έχει προκαλέσει πολλές αγωγές και προκλήσεις ενώπιον της επιτροπής προσφυγών του SRB, η οποία πρόσφατα έκρινε ότι πρέπει να δημοσιευθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ψήφισμα.

Η Κένιγκ δήλωσε ότι δε συμφωνεί με όσους υποστηρίζουν ότι η αντίδραση αυτή αποτελεί απειλή για τους κανόνες της ΕΕ. «Δεδομένου ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο εξυγίανσης είναι εντελώς νέο, νομίζω ότι είναι φυσικό ότι με την πρώτη περίπτωση αντιμετωπίζουμε τώρα πολλαπλές αγωγές», ανέφερε.

Οι νομοθέτες στις Βρυξέλλες και στην Ισπανία προσχώρησαν στους επενδυτές, αμφισβητώντας τον χειρισμό της Popular από την Κένιγκ, ιδίως την απόφαση να μην δημοσιεύσει έκθεση ανεξάρτητου ελεγκτή που αξιολογούσε την τράπεζα πριν από την πώλησή της. Παρόλα αυτά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε αυτόν τον μήνα για να παρατείνει τη θητεία της για πέντε χρόνια. Τη Δευτέρα, η επέκταση της Κένιγκ εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εθνικών κυβερνήσεων.

Μία από τις πιο πιεστικές ερωτήσεις μετά την αποτυχία της Popular είναι η παροχή ρευστότητας σε μια τράπεζα σε κρίση, σύμφωνα με την Κένιγκ. Ενώ η ίδια και η Κομισιόν πιστεύουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να παρέχουν την απαραίτητη χρηματοδότηση, αυτή η συζήτηση δεν έχει τελειώσει, ανέφερε.

Template Design © ΒΝ Creative Internet.