Menu

Η Πολωνία σε σταυροδρόμι στη σχέση της με την Ευρώπη

gettyimages 890966300Μια αλλαγή φρουράς στην κυβέρνηση της Πολωνίας θα πρέπει, θεωρητικά, να προσφέρει μια ευκαιρία για την αποκατάσταση της ταλαιπωρημένης σχέσης της χώρας με τους ευρωπαίους εταίρους της. Στην πράξη, το βάρος της απόδειξης το έχει ο Ματέους Μοραβιέτσκι, ο νέος πρωθυπουργός, για να αποδείξει ότι η αλλαγή είναι κάτι περισσότερο από αισθητική.

Ο κ. Μοραβιέτσκι ανέλαβε την ανώτερη θέση κατά τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου στα χέρια του Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, του βαθιά ιδεολογικού προέδρου του κυβερνώντος κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) και της αδιαμφισβήτητης δύναμης πίσω από τον θρόνο. Ο σαφής, αγγλόφωνος κ. Μοραβιέτσκι είναι σε θέση να λύσει τις εντάσεις με την ΕΕ, τουλάχιστον όσον αφορά τον τόνο. Οι Βρυξέλλες βρίσκονται στα πρόθυρα μιας διαδικασίας κυρώσεων άνευ προηγουμένου για τις προσπάθειες εκκαθάρισης και πολιτικοποίησης της δικαστικής εξουσίας, η οποία ψηφίστηκε μόλις από το κοινοβούλιο της Πολωνίας.

Παρά τη συμβιβαστική χειρονομία σταματώντας να αντιστέκεται σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υλοτομία, έχει υπάρξει ανεπαρκής τόσο σε στυλ όσο και ουσία. Έφυγε από την πρώτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα νωρίς, προκαλώντας μια παγωμένη παρατήρηση από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι έπρεπε να είχε «πολύ πολύ σοβαρούς λόγους» για να λείψει από τις συζητήσεις για το Brexit και το ευρώ.

Ο νέος πρωθυπουργός έχει επίσης ακολουθήσει το αφήγημα του αρχηγού του ότι το PiS πρέπει να εκπληρώσει την απελευθέρωση της Πολωνίας από το κομμουνιστικό καθεστώς πριν από το 1989. Αυτό είναι ένα κόμμα που βλέπει σε οποιαδήποτε πράξη αντιπολίτευσης ύπουλα κατάλοιπα του κομμουνισμού. Το αποτέλεσμα είναι μια στρατηγική που περιγράφεται καλύτερα ως Γκράμσκι μέσα από καθρέφτη: μια γρήγορη επέλαση μέσα από τα θεσμικά όργανα, αλλά από δεξιούς και όχι μαρξιστές.

Η Επιτροπή της Βενετίας (μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης) έχει καταδικάσει τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις της Πολωνίας, συγκρίνοντάς τις με χαρακτηριστικά του σοβιετικού νομικού συστήματος. Αυτό θέτει στη σωστή του θέση την προσπάθεια του κ. Μοραβιέτσκι να ευθυγραμμίσει τις μεταρρυθμίσεις με τη μεταπολεμική αναδιάρθρωση της Γαλλίας στα δικαστήρια του καθεστώτος του Βισύ.

Οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις ακολουθούν την ανακατάταξη του συνταγματικού δικαστηρίου από το PiS μετά την άφιξή του στην εξουσία πριν από δύο χρόνια. Η κυβερνητική γραφειοκρατία, επίσης, έχει γεμίσει με πιστούς καθεστωτικούς. Αυτό περιλαμβάνει τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ο οποίος έχει μεταμορφωθεί σε φερέφωνο της κυβέρνησης. Οι αρχές επέκτειναν πρόσφατα τις επιθέσεις τους στα ανεξάρτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επιβάλλοντας πρόστιμο σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό για τις αναφορές σχετικά με την περσινή διαμάχη μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβερνητικών βουλευτών.

Το PiS έχει τώρα το βλέμμα του στο εκλογικό σύστημα. Ένα νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση που δίνει στην κυβέρνηση μεγαλύτερο έλεγχο επί των οργάνων εκλογικής επιτήρησης έχει προκαλέσει έκτακτες κριτικές από τον επικεφαλής της κρατικής εκλογικής επιτροπής της Πολωνίας.

Ο κ. Κατσίνσκι κατάφερε να ξεφύγει με αυτό, διότι η αντιπολίτευση παντού ήταν αδύναμη. Η ΕΕ αγωνίστηκε να βρει αποτελεσματικούς τρόπους αντίδρασης ενάντια σε μια σαφή υπονόμευση των ευρωπαϊκών αξιών. Η εσωτερική πολιτική αντιπολίτευση ήταν σε μεγάλο βαθμό άχρηστη: δεν υπάρχει καμία πολιτική αριστερά, και η φιλελεύθερη κεντροδεξιά είναι διχασμένη μεταξύ της. Και μέσα στο PiS, οι ιδεολογικοί ζηλωτές στο κέντρο μπορούν να βασίζονται σε μια πληθώρα πολιτικών οπορτουνιστών.

Το μέλλον της Πολωνίας - και της Ευρώπης - εξαρτάται από το αν θα αλλάξει αυτό. Υπάρχουν θετικά σημάδια. Η ΕΕ φαίνεται πιθανό να προχωρήσει με τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων αυτήν την εβδομάδα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν προσπαθήσει να συγχωνευθούν. Ακόμη και στο εσωτερικό του PiS, ο κ. Κατσίνσκι αντιμετώπισε αντιστάσεις. Ο πρόεδρος της Πολωνίας, για πρώτη φορά, απέρριψε τον διακοσμητικό ρόλο του εμποδίζοντας προηγούμενες εκδόσεις της δικαστικής μεταρρύθμισης. Θα ήταν καλό και ο κ. Μοραβιέτσκι να δείξει ότι ακολουθεί τις δικές του απόψεις και βλέπει ότι το καλύτερο μέλλον της Πολωνίας βρίσκεται στην αγκαλιά της σύγχρονης Ευρώπης παρά μακριά της.

back to top