Menu

Η ΕΚΤ θα πρέπει να πάρει αποφάσεις το 2018

DraghiΟ Μάριο Ντράγκι καλύτερα να απολαύσει το χειμερινό του διάλειμμα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μπαίνοντας στην τελική ευθεία της οκταετίας του, παρουσίασε ένα μεγάλο άλμα στην πρόβλεψη ανάπτυξης και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι όλο και περισσότερο σίγουρος για τις προοπτικές. Η συμπεριφορά του φάνηκε σχεδόν χαλαρή, ολοκληρώνοντας το έτος.

Δε θα κρατήσει.

Η σχετικά αισιόδοξη προοπτική προϊδεάζει μια κρίσιμη στιγμή που έρχεται για τους αξιωματούχους το προσεχές καλοκαίρι: μια πιθανή απόφαση να αποσυρθεί η ποσοτική χαλάρωση και μια αναπόφευκτη σύγκρουση για το τι θα την ακολουθεί.

Ο Ντράγκι ήταν πεπεισμένος ότι ο στόχος του πληθωρισμού κοντά, αλλά λίγο κάτω από το 2% θα επιτευχθεί, χάρη σε μια πιο έντονη επέκταση και μια σταθερή αγορά εργασίας. Αν φαίνεται σαν να έχετε ξανακούσει αυτήν την ιστορία παλιότερα, έτσι είναι. Είναι η κύρια ένταση της νομισματικής πολιτικής σε όλον τον κόσμο: χαμηλή και πτώση της ανεργίας και συγχρονισμένη παγκόσμια επέκταση - και παρόλα αυτά οι αυξήσεις των τιμών στις μεγάλες οικονομίες είναι ελάχιστες.

Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει πριν αναβιώσει αργά, σύμφωνα με προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ την Πέμπτη. Θα είναι κατά μέσο όρο μόλις 1,7% το 2020, το έτος μετά την έξοδο του Ντράγκι. (Η θητεία του δεν μπορεί να ανανεωθεί.) Οι προβλέψεις για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σημείωσαν εκτίναξη: σε 2,3% το επόμενο έτος σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη για 1,8%.

Ίσως ο Ντράγκι φαινόταν χαλαρός επειδή η μεγάλη απόφαση για το τι να κάνει με το QE λήφθηκε στην προηγούμενη συνάντηση. Οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα μειωθούν σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα έως τον Σεπτέμβριο. Το τι θα γίνει τότε είναι το επόμενο σημείο έντασης. Αν και ο πληθωρισμός επιστρέφει μόνο αργά, είναι δύσκολο να δικαιολογήσει το QE πέρα ​​από τον Σεπτέμβριο, ενώ υπάρχει τόση αισιοδοξία για την ανάπτυξη. Πιθανότατα αυτό θα είναι το τέλος του.

Αλλά με τον πληθωρισμό μόνο στο 1,7 τοις εκατό τόσο μακριά στο μέλλον, είναι εξίσου δύσκολο να είμαστε ιδιαίτερα σίγουροι για το τι πρέπει να γίνει αν η οικονομία συνεχίσει να βουίζει εκείνη την εποχή. Η επίσημη γραμμή της ΕΚΤ είναι ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα - μηδενικά, βασικά - μέχρι το τέλος του QE. Εάν το QE τελειώσει τον Σεπτέμβριο και ο πληθωρισμός είναι μόλις 1,7% το 2020, τότε αυτό είναι μια μακρά περίοδος επέκτασης για να μην επηρεαστούν τα επιτόκια.

Εάν γίνουν όλα αυτά, η ζώνη του ευρώ θα απολαύσει τη θαλπωρή μιας γλυκιάς ισορροπίας για μερικά χρόνια. Πιο πιθανό είναι ότι κάτι θα υποκύψει. Σίγουρα ελπίζουμε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες του κόσμου θα λύσουν αυτό το μυστήριο πληθωρισμού πριν από το 2020. Αυτός είναι πολύ καιρός για να ανοίξει ένα θέμα.

Εν τω μεταξύ, ας αναγνωρίσουμε στην ευρωζώνη αυτά που της αναλογούν. Ενώ συχνά παρουσιάζεται ως ξύλινη και σκληρωτική, ήταν μια από τις μεγάλες εκπλήξεις ανάπτυξης αυτήν τη χρονιά, μαζί με την Ιαπωνία, ένα ακόμη άλλοτε κακό παιδί που είδε το φως.

Είναι αστείο το τι μπορεί να πετύχει μια συγχρονισμένη ανάκαμψη.

back to top