Menu

Η πορτογαλική οικονομική ανάκαμψη σε σημείο καμπής

portugal 719558Η Πορτογαλία έφθασε σε μια κρίσιμη καμπή στην οικονομική αναβίωσή της όταν ένας δεύτερος μεγάλος οίκος αξιολόγησης αποφάσισε ότι η χώρα -με δεδομένο ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2011- άξιζε για άλλη μια φορά έναν πολυπόθητο επενδυτικό βαθμό για τον δανεισμό της.

Η απόφαση της Fitch Ratings αργά την Παρασκευή να αναβαθμίσει την Πορτογαλία σηματοδοτεί αποφασιστική στιγμή για την ανάκαμψη της από μια τιμωρητική κρίση χρέους. Η ανάκαμψη της χώρας αντικατοπτρίζει την ευρύτερη ανάκαμψη που έχει ξεκινήσει σε μεγάλο μέρος της ευρωζώνης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα αύξησε και πάλι τις προβλέψεις ανάπτυξης για την περιοχή μέχρι το 2019.

Η Πορτογαλία ήταν ένα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που πλήγηκαν περισσότερο από την κρίση χρέους, με την ανεργία να αυξάνεται στο 17% και η οικονομία να μειώνεται κατά 4% το 2012.

Ο υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι το «πρωτοφανές μέγεθος» της επανεκτίμησης της πορτογαλικής οικονομίας από τη Fitch ήταν μια αναγνώριση της επιτυχίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στον έλεγχο των δημόσιων δαπανών, στη μείωση της ανεργίας και στη συγκράτηση των τραπεζών.

Ο κ. Σεντένο, ο οποίος τον Ιανουάριο θα αναλάβει ως πρόεδρος του eurogroup  των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, προήδρευσε σε μια αξιοσημείωτη πορεία στα περιουσιακά στοιχεία της Πορτογαλίας τα τελευταία δύο χρόνια.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε σε ένα χαμηλό 40 ετών, απελευθερώνοντας την Πορτογαλία από την απειλή των κυρώσεων της ΕΕ. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο ήμισυ στο 8,5% και την Παρασκευή η Τράπεζα της Πορτογαλίας αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη στο 2,6% φέτος και το 2,3% το 2018.

Η απόφαση της Fitch να μεταβάλει την ταξινόμησή της στην Πορτογαλία από το διπλό B συν σε τριπλό B, η πρώτη φορά που ένας κορυφαίος οργανισμός αξιολόγησης έχει αποδώσει στη Λισαβόνα μια αναβάθμιση δύο επιπέδων, ακολουθεί παρόμοια απόφαση της Standard & Poor's τον Σεπτέμβριο και μπορεί να μειώσει τις αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων σε επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια των συναλλαγών τη Δευτέρα.

Η αναβάθμιση θα επιτρέψει στην Πορτογαλία να συμπεριληφθεί σε δείκτες μεγάλων ομολόγων για πρώτη φορά σε έξι χρόνια, επιτρέποντας την κατοχή του χρέους της από ένα ευρύτερο φάσμα επενδυτών και τη μείωση του κόστους δανεισμού του δημοσίου.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 16% κατά την κρίση του χρέους, υποχώρησαν στο 1,76% την Παρασκευή, εν αναμονή της αναβάθμισης της Fitch. Αυτό ήταν κοντά στο χαμηλό τριών ετών και, σε ένα σημείο, το ποσοστό έπεσε για λίγο κάτω από ισοδύναμες ιταλικές αποδόσεις. Οι αποδόσεις κινούνται αντίστροφα στις τιμές.

Τον Μάρτιο, ο κ. Σεντένο επέμεινε ότι οι τρεις μεγάλοι οργανισμοί αξιολόγησης αντιμετώπιζαν άδικα την Πορτογαλία, διατηρώντας σε ισχύ τις αξιολογήσεις στον χαμηλό βαθμό που είχαν αποδώσει στο απόγειο της κρίσης της ευρωζώνης.

Μόνο πριν από τρεις μήνες, η Πορτογαλία εξαρτιόταν από μια ενιαία πιστοληπτική αξιολόγηση από την DBRS, μια καναδική εταιρεία, για να μπορεί το δημόσιο χρέος της να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Κάθε φορά που η αξιολόγηση περνούσε από επανεκτίμηση, το χρέος της Πορτογαλίας δεχόταν νέα πίεση.

Αυτό άλλαξε τον Σεπτέμβριο, όταν η S&P έγινε ο πρώτος από τους τρεις μεγαλύτερους οργανισμούς για να αποκαταστήσει τον επενδυτικό βαθμό στην Πορτογαλία. Μετά την απόφαση της Fitch, πολλοί επενδυτές αναμένουν ότι η Moody's θα ακολουθήσει το παράδειγμά της στις αρχές του επόμενου έτους.

Η Fitch ανέφερε μια πτώση τριών σημείων στο δείκτη δημόσιου χρέους προς παραγωγή σε 127 τοις εκατό φέτος, «την πρώτη μείωση από την κρίση κρατικού χρέους», ως τον κύριο λόγο της αναβάθμισής της, μαζί με ένα πέμπτο συνεχόμενο ετήσιο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και την ανακεφαλαιοποίηση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Πορτογαλίας.

Ο κ. Σεντένο ήταν ο κύριος υπεύθυνος της στρατηγικής κατά της λιτότητας της οικονομικής πλατφόρμας των Σοσιαλιστών. Δεν είχε προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία όταν διορίστηκε υπουργός Οικονομικών στη μειοψηφική Σοσιαλιστική κυβέρνηση που ανέλαβε καθήκοντα τον Νοέμβριο του 2015 μετά από μη αποφασιστικές γενικές εκλογές.

Ως μέρος μιας κυβέρνησης που υποστηρίζεται στο κοινοβούλιο από τη ριζοσπαστική και κομμουνιστική αριστερά, αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τους συναδέλφους υπουργούς της ευρωζώνης. Συγκρούστηκε με την Ευρωπαϊκή Κομισιόν για τον πρώτο προϋπολογισμό του, αποφεύγοντας στενά το βέτο των Βρυξελλών για τα σχέδια δαπανών του.

back to top