Menu

Ένας μεγάλος συνασπισμός δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας

1049964840Ακόμα και το απροσδόκητο συμβαίνει στη Γερμανία. Για τους πολιτικούς της χώρας που προτιμούν να αποφεύγουν τους κινδύνους, η αποτυχία των συνομιλιών συνασπισμού μεταξύ του μπλοκ Χριστιανοδημοκρατών/CSU της Άνγκελα Μέρκελ, του Κόμματος των Πρασίνων και των υπέρ της αγοράς Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) έμοιαζε με καταστροφή.

Όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά και για μια Ευρώπη που αναζητά γερμανική ηγεσία.

Ωστόσο, από τα διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένων των νέων εκλογών ή του σχηματισμού μιας μειοψηφικής κυβέρνησης CDU/CSU, το λιγότερο ελκυστικό έχει πλέον γίνει το πιο πιθανό. Αυτό θα συνεπαγόταν την επιστροφή στο status quo ante υπό τη μορφή ενός μεγάλου συνασπισμού μεταξύ της συμμαχίας CDU/CSU της κας Μέρκελ και των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Δεδομένων των εναλλακτικών λύσεων, ένας τέτοιος συνασπισμός μπορεί να φαίνεται πολιτικά σκόπιμος. Θα επιτρέψει στο SPD να αποφύγει νέες εκλογές, στις οποίες τα μέλη του κινδυνεύουν να φτάσουν ακόμα χαμηλότερα από ό, τι τον Σεπτέμβριο, όταν κατέγραψαν το μικρότερο μερίδιο ψήφου από το 1949. Για την κ. Μέρκελ, ένας μεγάλος συνασπισμός παρέχει την ασφαλέστερη πορεία για τη συνέχιση της 12ετούς καγκελαρίας και την προοπτική σταθερής κυβέρνησης.

Ωστόσο, η προσφυγή σε αυτή τη ζώνη άνεσης μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική μακροπρόθεσμα. Το γερμανικό πολιτικό σύστημα αρχίζει να φαίνεται ακίνητο. Ήδη για οκτώ από τα τελευταία 12 χρόνια η χώρα κυβερνήθηκε από έναν συνασπισμό κεντροαριστερού και κεντροδεξιού κόμματος. Τώρα προβλέπονται τέσσερα ακόμη χρόνια από τα ίδια. Είναι αλήθεια ότι είναι ένας συνδυασμός που έδωσε ευημερία σε μια εποχή που η υπόλοιπη Ευρώπη έχει δυσκολευτεί. Είναι όμως και ένας τύπος που στερεί από το εκλογικό σώμα την εναλλαγή που είναι απαραίτητη για να ευδοκιμήσει οποιαδήποτε δημοκρατία.

Ο Μάρτιν Σουλτς, ο ηγέτης του SPD, απέρριψε αρχικά μια συνέχεια σε αυτή την γνωστή ταινία συνασπισμού. Τα κίνητρά του ήταν σωστά. Το SPD κέρδισε μόνο το 20,5% των ψήφων – όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντική στήριξη. Κανένα κόμμα δεν κέρδισε από τη συνεργασία του με την κ. Μέρκελ, μια σπουδαία υποτιμημένη φιγούρα, η οποία διατηρεί ωστόσο τη δύναμη στη Γερμανία και την Ευρώπη. Η αρχική απόφαση του κ. Σουλτς ήταν η σωστή επειδή προσέφερε στο κόμμα του την ευκαιρία να ξαναχτιστεί μένοντας στην αντιπολίτευση. Η μεταγενέστερη αναστροφή απειλεί να τονίσει τον κατακερματισμό της γερμανικής πολιτικής.

Επιπλέον, αν το SPD προσχωρήσει επισήμως σε συνασπισμό, το εθνικιστικό κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, το οποίο έχει κερδίσει για πρώτη φορά θέσεις στη Bundestag, θα γίνει η επίσημη αντιπολίτευση. Αυτό θα έδινε στο ακροδεξιό κίνημα μεγαλύτερη προβολή ως το κύριο κόμμα που παρέχει μια εναλλακτική φωνή.

Υπάρχει ένα πιο σοβαρό μάθημα που μπορεί να αντληθεί από την εμπειρία του γείτονα της Γερμανίας, της Αυστρίας. Αν και η ριζοσπαστική δεξιά της Γερμανίας μπορεί να μην είναι τόσο βαθιά ριζωμένη, η επιτυχία του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν τα κατεστημένα κόμματα του κέντρου σταματούν να ανταγωνίζονται το ένα το άλλο: η διαμάχη κινείται προς τα άκρα.

Για την αριστερά, το δίλημμα είναι δομικό. Σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις, τα κατεστημένα κόμματα αριστερά του κέντρου - το SPD και οι Πράσινοι - δεν έχουν καμία επιλογή για να εξασφαλίσουν πλειοψηφία και να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αυτό, αν δεν παραιτηθούν από την παραδοσιακή αποστροφή τους να συνεργαστούν με το Die Linke, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα με τις κομμουνιστικές ρίζες της Ανατολικής Γερμανίας. Ο συμβιβασμός με την εχθρότητα του κόμματος απέναντι στο ΝΑΤΟ θα ήταν δύσκολη. Όμως, εξαιρουμένων αυτών, δεν μοιάζει πλέον βιώσιμη. Περιορίζει τις επιλογές του εκλογικού σώματος.

Για την κεντροδεξιά δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος να φοβάται μια περίοδο μειοψηφικής διακυβέρνησης, ή ακόμα και νέες εκλογές. Καμία από τις επιλογές δεν είναι ιδανική, αλλά δεν είναι και αίτιο συναγερμού. Για 70 χρόνια, η Γερμανία δημιούργησε ένα υποδειγματικό ιστορικό στην προάσπιση των δημοκρατικών αξιών, ακόμα και όταν απορρόφησε την κομμουνιστική ανατολή μετά την ενοποίηση το 1990. Η σταθερότητα über alles δεν αποτελεί συνταγή για μια υγιή δημοκρατία.

back to top