Logo
Print this page

Μαύρα Χριστούγεννα για τους συνταξιούχους της ΕΤΕ με ευθύνη της διοίκησης

ete sintaksioyxiΑναβρασμός των συνταξιούχων της ΕΤΕ λόγω του ολικού κουρέματος της επικούρησής τους από την Τράπεζα για τον μήνα Δεκέμβρη.

Σε μη καταβολή της επικούρησης των συνταξιούχων της προέβη η Εθνική Τράπεζα με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι της να χάσουν το 45% των συντάξιμων αποδοχών τους. Αυτό μελλοντικά θα δημιουργήσει ένα τεράστιο τσουνάμι κόκκινων δανείων από τους 16.500 συνταξιούχους της που με την τεράστια περικοπή της σύνταξής τους δε θα καταφέρουν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις ως προς την τράπεζα.

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είναι λόγω της σχέσης τους με την τράπεζα από τους καλύτερους πελάτες της. Διότι η τράπεζα, διασφαλισμένη από μισθούς και συντάξεις, έδινε δανειοδοτήσεις (στεγαστικά δάνεια, καταναλωτικά κοκ) με χαμηλό επιτόκιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές χιλιάδες δάνεια τα οποία με το κούρεμα του ΛΕΠΕΤΕ θα κοκκινίσουν.

Το ανθρώπινο πρόσωπο, λοιπόν, της ΕΤΕ φάνηκε ξεκάθαρα στη χρονική στιγμή που επέλεξε για τη μη καταβολή του ΛΕΠΕΤΕ, σε περίοδο εορτών και Χριστουγέννων, δημιουργώντας τεράστια απόγνωση στους συνταξιούχους της.

Νομικά τώρα, λοιπόν, αντιδράσεις για το κούρεμα στο ΛΕΠΕΤΕ υπάρχουν μόνο από ανεξάρτητους νομικούς συμβούλους, οι οποίοι έχουν ομάδες συνταξιούχων ως εντολείς, οι οποίοι στέλνουν εξώδικα και ψάχνουν για ποινικές ευθύνες προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο σύλλογος των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας σφυρίζει αδιάφορα (δεν καλεί τους συνταξιούχους σε διάφορες μορφές συνδικαλισιτκού αγώνα, κλείσιμο καταστημάτων, πορείες κλπ). Έχει φτάσει στο επίπεδο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου έχει προσκληθεί από τη διοίκηση Φραγκιαδάκη, με σκοπό την ένταξή τους στο ΕΤΕΑΕΠ.

Στη χθεσινή ομιλία του υπουργού κ. Πετρόπουλου, φάνηκε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την ένταξη των συνταξιούχων της Εθνικής στο ΕΤΕΑΕΠ. Για άλλη μία φορά ανέφερε ότι πρόκειται περί καταθετικού λογαριασμού με εγγυήτρια την ΕΤΕ και μίλησε για διμερής λύση του προβλήματος μεταξύ συνταξιούχων και ΕΤΕ. Φάνηκε ξεκάθαρα ο εκνευρισμός του για την επιμονή της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για το πιο πάνω θέμα.

Με πληροφορίες μας, ένας εκ των νομικών συμβούλων που ασχολείται με το θέμα θα στραφεί ποινικά έναντι της διαχειριστικής επιτροπής του ΛΕΠΕΤΕ η οποία δεν αποφάσισε όπως έπρεπε την καταβολή όλου του ποσού από την ΕΤΕ και δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε καμία καταβολή της επικούρησης.

Ο επικεφαλής της Εθνικής κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης πρότεινε τη δημιουργία ολιγομελούς σχήματος διαπραγμάτευσης με εκπροσώπους των δύο πλευρών το οποίο εντός μηνός θα καταλήξει σε αποτέλεσμα, με τον ΣΥΕΤΕ να δηλώνει ανοικτός σε διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο οι συνταξιούχοι που επίσης πήραν χθες θέση ουσιαστικά τορπιλίζουν το διάλογο καθώς από τη μια πλευρά δηλώνουν πρόθυμοι να προσέλθουν αλλά από την άλλη πλευρά ζητούν από τη διοίκηση της Εθνικής να αποδεχτεί εκ των προτέρων ότι ο ΛΕΠΕΤΕ είναι λογαριασμός εγγυημένων παροχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση Φραγκιαδάκη είναι να μεταφερθούν όλοι οι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι της Εθνικής στο ΕΤΕΑΕΠ και να υπάρχει ένας λογαριασμός υπό μορφή επαγγελματικού ταμείου που να παρέχει πρόσθετη επικούρηση σε όλους τους εργαζόμενους της τράπεζας αντί του ΛΕΠΕΤΕ που παρέχει επικούρηση μόνο για όσους έχουν προσληφθεί στην Εθνική προ του 2005 ενώ οι υπόλοιποι έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑΕΠ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρά τη διαφαινόμενη χαραμάδα συνεννόησης διοίκησης σωματείων της ΕΤΕ η κατάσταση παραμένει έκρυθμη. Το όλο θέμα που δημιουργείται με το ΛΕΠΕΤΕ θα βγάλει τους συνταξιούχους στον δρόμο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν απειλές για κλειστά καταστήματα σε ώρες λειτουργίας.

Στην τελευταία συνεδρίαση της διαχειριστικής Επιτροπής του ΛΕΠΕΤΕ αποφασίστηκε να δοθούν αναλογικά συντάξεις με βάση το ποσό των εισφορών που έχει συγκεντρωθεί.

Από τα 8 μέλη της διαχειριστικής επιτροπής έλειπαν δύο (ένας εκπρόσωπος εργαζομένων ο Πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ και ένας εκπρόσωπος της τράπεζας). Από τους υπόλοιπους έξι δύο ψήφισαν να μην δοθούν καθόλου συντάξεις και οι υπόλοιποι ό, τι υπάρχει στον λογαριασμό.

Δέχτηκαν όμως όλοι ότι αυτοί που έλειπαν θα μπορούσαν εξ αποστάσεως να έχουν άποψη και έτσι με ψήφους 6-2 πέρασε η πρόταση αναλογικής παροχής συντάξεων με βάση τα διαθέσιμα ποσά. Το συγκεκριμένο λοιπόν αντιβαίνει το καταστατικό του ΛΕΠΕΤΕ και η εξ αποστάσεως ψήφος δε γίνεται δεκτή. 

Η απόφαση αυτή πυροδότησε αντιδράσεις και υπήρξε μάλιστα και αποστολή εξωδίκων με αποτέλεσμα να εξετάζεται νέα συνεδρίαση της διαχειριστικής επιτροπής ίσως και σήμερα. Στη συνεδρίαση αυτή δεν αποκλείεται η πλειοψηφία υπέρ της αναλογικής καταβολής συντάξεων να διευρυνθεί.

Σημειώνεται ότι η αναλογική καταβολή σημαίνει ότι θα καταβληθεί περί το 13% του ποσού της σύνταξης.

Για άλλη μία φορά, εφιστούμε την προσοχή στους διοικούντες της ΕΤΕ ότι η όλη στρατηγική τους σε ό, τι αφορά το ΛΕΠΕΤΕ δεν αρμόζει στη μεγαλύτερη τράπεζα της ΕΛΛΑΔΟΣ και βέβαια ως εγγυήτρια του ΛΕΠΕΤΕ υπάρχουν κίνδυνοι πιστωτικού γεγονότος, το οποίο απορρέει από τη μη καταβολή της υποχρέωσής της ως προς το ΛΕΠΕΤΕ.

Υπάρχει, εν τέλει, πιστωτικός κίνδυνος; 

Last modified onFriday, 01 December 2017 16:37
Template Design © ΒΝ Creative Internet.