Menu

Η ατυχής έξοδος μιας εξαιρετικής επικεφαλής της Fed

janet yellenΗ Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να πιστωθεί κάποια ευθύνη για την αποτυχία της να δει τους κινδύνους που δημιουργήθηκαν στα χρόνια πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Αλλά ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σημαντικό θεσμικό όργανο χάραξης πολιτικής στον κόσμο, η Fed έχει εξιλεωθεί την δεκαετία που ακολούθησε.

Η ικανή και δίκαιη λειτουργία της Fed παραμένει απολύτως απαραίτητη για τη σταθερότητα στις ΗΠΑ και πέραν αυτών. Είναι επομένως ατυχές το γεγονός ότι η Τζάνετ Γέλεν, η οποία προήδρευσε στην κεντρική τράπεζα από το 2013, θα αντικατασταθεί όταν λήξει η θητεία της τον Φεβρουάριο.

Η κυρία Γέλεν έχει επιδιώξει σε μεγάλο βαθμό τη φιλοσοφία και το ύφος του προκάτοχού της, Μπεν Μπερνάνκι. Η Fed της Γέλεν είναι έτοιμη να κάνει λάθη από την πλευρά της νομισματικής χαλαρότητας και συνέχισε να χρησιμοποιεί ιστορικά ασυνήθιστα εργαλεία για την παροχή κινήτρων. Αν και έχει σφίξει την πολιτική, πιθανότατα κάπως πρόωρα, έχει σαφώς σηματοδοτήσει μια σταδιακή προσέγγιση ξεχωριστή από το παραδοσιακό στυλ της Fed της αμείλικτης ακολουθίας κινήσεων.

Η κ. Γέλεν έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η οικονομία δεν έχει επιστρέψει σε μια προ της κρίσης κανονικότητα - πρόσφατα απέφερε μια ισχυρή ανάπτυξη χωρίς μεγάλη πληθωριστική πίεση - και η νομισματική πολιτική πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτό.

Το διοικητικό της ύφος, επίσης, ήταν ευπρόσδεκτο σε έναν κόσμο με μεγάλη αβεβαιότητα. Σε αντίθεση με τον προκάτοχο του κ. Μπερνάνκι, τον Άλαν Γκρίνσπαν, η κυρία Γέλεν έχει διευθύνει τη Fed με πολύ πιο συλλογικό τρόπο. Ήταν διατεθειμένη να εκφράσει τη διαφωνία χωρίς να ενδίδει στην κακοφωνία και τη διαίρεση.

Όσον αφορά τη φιλοσοφία της νομισματικής πολιτικής της Fed, και μάλλον το στυλ διοίκησης, ο διάδοχος της κ. Γέλεν, Τζέι Πάουελ, είναι πιθανό να επιδείξει ευπρόσδεκτη συνέχεια. Αλλά ο δικός του είναι μόνο ένας από μια σειρά διορισμών που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ οφείλει να κάνει στο συμβούλιο της Fed, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής νέου αντιπροέδρου.

Εάν ο κ. Τραμπ διορίσει στη θέση αυτή ένα γεράκι νομισματικής πολιτικής όπως ο Τζον Τέιλορ, ο οικονομολόγος του Stanford, θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για σοβαρές εσωτερικές διαφωνίες και ενδεχομένως πολύ γρήγορη απόσυρση των κινήτρων.

Όσον αφορά έναν από τους κύριους ρόλους της Fed, τη χρηματοπιστωτική ρύθμιση, ο κ. Τραμπ έχει ήδη εγκαταστήσει έναν αντιπρόεδρο τραπεζικής εποπτείας, τον Ράνταλ Κουάρλες, του οποίου τα φιλελευθεροποιητικά ένστικτα βρίσκονται σε ανεπιθύμητη αντίθεση με την πιο προσεκτική προσέγγιση της κας Γέλεν.

Η κ. Γέλεν δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει το διοικητικό συμβούλιο συνολικά όταν ολοκληρωθεί η θητεία της ως επικεφαλής, παραιτούμενη του δικαιώματος να παραμείνει μέλος ως το 2024. Αυτό είναι λυπηρό γιατί μια ισχυρή και σαφής φωνή υπέρ της τρέχουσας προσέγγισης στη νομισματική πολιτική και τη δημοσιονομική ρύθμιση θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά πολύτιμη.

Κατά την απουσία της, ο κ. Πάουελ θα πρέπει να προετοιμαστεί για την αντίσταση από την επιτροπή ανοικτής αγοράς της Fed. Θα αντιμετωπίσει επίσης συνεχείς κριτικές στο Κογκρέσο.

Ο κ. Τραμπ δεν έδειξε επίσης πολλές ενοχές για την προσπάθειά να πιέσει οποιοδήποτε θεσμικό όργανο της Ουάσινγκτον μπορεί να κάνει το δικό, και μπορεί να πιστεύει ότι ο κ. Πάουελ του χρωστάει.

Ένας αυταρχικός πρόεδρος με εκκεντρικές πεποιθήσεις και μια αδύναμη Fed μπορεί να είναι ένας καταστροφικός συνδυασμός, όπως αποκάλυψε η προεδρία της Fed από τον Άρθουρ Μπερνς κατά τη διάρκεια των πληθωριστικών ετών της κυβέρνησης Νίξον.

Η κ. Γέλεν δεν είχε να αντιμετωπίσει σοβαρή κρίση κατά τη διάρκεια της θητείας της. Ο κ. Πάουελ μπορεί να μην είναι τόσο τυχερός.

Η κ. Γέλεν θα εγκαταλείψει το αξίωμά της με ένα εξαιρετικό ιστορικό δημόσιας υπηρεσίας. Η θητεία της ως πρόεδρος μπορεί να φανεί ακόμα καλύτερη εκ των υστέρων, εάν αποδυναμωθεί η διακυβέρνηση της Fed.  

back to top