Menu

Ισχυρή ανάπτυξη για την ευρωζώνη τον Οκτώβριο

eurozone economy expandsΗ οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε καλό δρόμο για ένα ισχυρό τερματισμό το 2017 και οι επιχειρήσεις μεταφέρουν μεγαλύτερο μέρος του κόστους στους καταναλωτές καθώς αυξάνεται η τιμολογιακή τους δύναμη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Ο τελικός σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στο 56,0 τον Οκτώβριο από το 56,7 του Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας ελάχιστα μια προηγούμενη προκαταρκτική εκτίμηση για 55,9 μονάδες και άνετα πάνω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

«Ο τελικός PMI της ζώνης του ευρώ αναθεωρήθηκε οριακά από την πρόβλεψη για να αφήσει την ανάπτυξη της ευρωζώνης να φαίνεται υγιής στις αρχές του 4ου τριμήνου», δήλωσε ο Κάθαλ Κένεντι της RBC Capital Markets.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάπτυξη παρέμεινε σταθερή στη Γερμανία και τη Γαλλία, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ, αλλά επιβραδύνθηκε στην Ιταλία, γεγονός που υποδηλώνει την πρόσφατη αναταραχή της οικονομικής δραστηριότητας.

Η ανάπτυξη του τομέα των βασικών υπηρεσιών της Ισπανίας έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο σε εννέα μήνες, καθώς η πολιτική κρίση στην Καταλονία είχε πολύ μεγάλη επιβάρυνση στο επιχειρηματικό κλίμα.

Ωστόσο, με την ευρωζώνη να απολαμβάνει ζωηρή οικονομική ανάκαμψη μετά από χρόνια στασιμότητας, ο δείκτης κλίματος των επενδυτών ξεπέρασε τις αναλυτικές προσδοκίες και ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2007 τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα Sentix τη Δευτέρα.

Η IHS Markit δήλωσε ότι οι δείκτες PMI δείχνουν οικονομική ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ κατά 0,6-0,7% στο τρίτο τρίμηνο του 2017, λίγο καλύτερο από το 0,5% που προβλεπόταν σε δημοσκόπηση του Reuters τον περασμένο μήνα.

Η αύξηση των νέων παραγγελιών επιταχύνθηκε παρά τις αυξήσεις των τιμών των εταιρειών με τον ταχύτερο κοινό ρυθμό από τα μέσα του 2011. Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε σε επτάμηνο υψηλό στο 53,1 από 52,7.

Η πιο ακριβή ενέργεια και τα ενδιάμεσα αγαθά ώθησαν τις τιμές της ζώνης του ευρώ στις εργοστασιακές πύλες περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα.

«Ορισμένες αυξήσεις των τιμών απλώς αντανακλούν τη μετακύλιση του υψηλότερου κόστους, αλλά οι εταιρείες αναφέρουν επίσης ισχυρότερη τιμολόγηση καθώς οι συνθήκες ζήτησης συνεχίζουν να βελτιώνονται, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις γίνονται όλο και πιο έντονες», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Η ισχυρή ανάπτυξη παράλληλα με τις αυξανόμενες πιέσεις στις τιμές θα έχει θερμή υποδοχή από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι, τον περασμένο μήνα, έκαναν ένα βήμα προς τον απογαλακτισμό της ευρωζώνης από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ένα PMI που καλύπτει τον κλάδο των υπηρεσιών της κυβέρνησης έπεσε στις 55,0 από τις 55,8 μονάδες, έναντι μίας προκαταρκτικής ανάγνωσης 54,9 και αντισταθμίζοντας τον ισχυρότερο μήνα σε σχεδόν επτά χρόνια για τους κατασκευαστές.

Ωστόσο, υποδεικνύοντας ότι αναμένουν αύξηση της δραστηριότητας, οι επιχειρήσεις προσέλαβαν προσωπικό με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό σε σχεδόν 10 χρόνια. Ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε σε 54,2 από 53,7. 

back to top