Menu

Οι αυτοκαταστροφικές ενέργειες του Τραμπ αποδυναμώνουν τις ΗΠΑ

donald whateverΟ Ρίτσαρντ Μπόλινγκ, ο ακαδημαϊκός γερουσιαστής προηγούμενης γενιάς, έλεγε πως η πολιτική είναι ένας διαφανής ιστός: Κάθε πράξη επηρεάζει άλλες ενέργειες.

Είναι κρίμα που ο εκλιπών νομοθέτης του Μισσούρι δεν είναι τριγύρω για να συμβουλεύει τον Ντόναλντ Τραμπ. Τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος εκδήλωσε εκ νέου την άγνοιά του για την πραγματικότητα απειλώντας να τερματίσει ένα εμπορικό σύμφωνο με τη Νότια Κορέα και με την κυβέρνησή του να τερματίζει μια εντολή του Μπαράκ Ομπάμα για την προστασία των νέων μεταναστών που έφτασαν στην Αμερική ως παιδιά από την απέλαση.

Ακόμη και αν είστε ένας ένθερμος προστατευτιστής, αν τα βάζετε με τη Νότια Κορέα ή την Κίνα στο εμπόριο την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ χρειάζονται τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής της Βόρειας Κορέας, ίσως η πιο επικίνδυνη παγκόσμια κατάσταση μετά την κουβανική πυραυλική κρίση, είστε απλά ανόητος.

Ακόμα κι αν είστε ένας ένθερμος αντίπαλος της μετανάστευσης όπως ο Γενικός Εισαγγελέας Τζεφ Σέσιονς, η λήψη σκληρών μέτρων κατά των εργαζομένων χωρίς χαρτιά τη στιγμή που πολλοί από αυτούς θα είναι απεγνωσμένα απαραίτητοι για την ανακατασκευή που απαιτείται μετά τις καταστροφές του τυφώνα Harvey, είναι απλά ανόητη.

Αυτά τα ζητήματα συνδέονται, αν και ο πρόεδρος δεν το κατανοεί. Η διακυβέρνηση είναι κάτι περισσότερο από την ικανοποίηση της βάσης σας.

Την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα αντιμετωπίζουν κλιμακούμενες εντάσεις από τη βορειοκορεατική πυρηνική απειλή, ο Τραμπ επιτίθεται τόσο στη Νότια Κορέα όσο και στην Κίνα στο θέμα των εμπορικών συμφωνιών. Αυτό προκαλεί εσωτερική διαφωνία στη Σεούλ, σύμφωνα με αναφορές, και δεν καθιστά ευκολότερη την εξασφάλιση της συνεργασίας από μια επιφυλακτική Κίνα στην κρίση της Κορεατικής Χερσονήσου. Το αποστατικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχει αυξήσει σταθερά τις πυρηνικές δοκιμές και τους πυραύλους, προκαλώντας τεράστιο άγχος.

Ο Ίαν Μπρέμερ, πρόεδρος του ομίλου Eurasia Group, μιας εταιρείας ανάλυσης πολιτικών κινδύνων και συμβουλευτικών υπηρεσιών, δήλωσε ότι εάν ο Τραμπ τηρήσει τις εμπορικές του απειλές, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα είναι να απειλήσει τις ρυθμίσεις ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας και να ενισχύσει το χέρι της Κίνας στην περιοχή. Ορισμένοι άλλοι εμπειρογνώμονες συμφωνούν. Αν ο Τραμπ και ο βορειοκορεάτης δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν μπλοφάρουν, θα μπορούσαν, παρ’ όλα αυτά, να επιδεινώσουν μια επικίνδυνη κατάσταση.

Όσον αφορά τη μετανάστευση, η απόφαση της κυβέρνησης να τερματίσει την εντολή του Ομπάμα να προστατεύσει τα παιδιά μετανάστες ακολουθεί τις εντατικές προσπάθειες απέλασης όλων των εργαζομένων χωρίς έγγραφα. Το Κογκρέσο έχει έξι μήνες για να εγκρίνει νομοθεσία για τους λεγόμενους «Dreamers», ενώ υπάρχουν αναφορές για μεγάλο φόβο στις κοινότητες των μεταναστών, με ανθρώπους να προσπαθούν να κρυφτούν στις σκιές.

Αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις σε αρκετούς κλάδους, ιδιαίτερα στις κατασκευές, όπου οι εργαζόμενοι χωρίς νόμιμη εργασία καλύπτουν δυσανάλογο ποσοστό από την πιο δύσκολη και βρώμικη δουλειά. Το ερευνητικό κέντρο Pew εκτιμά ότι το 15% των εργαζομένων οικοδομών είναι χωρίς έγγραφα. Οι κατασκευαστές κατοικιών και οι κατασκευαστικές εταιρείες αναφέρουν σοβαρές ελλείψεις σε ορισμένους κλάδους.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η καταστροφή από τον τυφώνα Harvey θα απαιτήσει ένα έργο ανασυγκρότησης ύψους μέχρι και 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα μια άλλη καταιγίδα, η Irma, κινείται μέσα από την Καραϊβική και προς την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ. Παρ’ ότι το Κογκρέσο είναι πιθανό να εξουσιοδοτήσει γρήγορα τα χρήματα για την καταστροφή του Harvey, μια ανεπάρκεια στο εργατικό δυναμικό θα εμποδίσει σοβαρά τις προσπάθειες ανασυγκρότησης.

Οι μετανάστες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Νέας Ορλεάνης και της ακτής του Κόλπου του Μισισιπή μετά τον τυφώνα Κατρίνα το 2005. Το έργο στο Χιούστον και σε άλλες πόλεις του Τέξας αναμένεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερο αυτή τη φορά και το περιβάλλον για τους μετανάστες είναι πολύ πιο εχθρικό σήμερα υπό τον Τραμπ ήταν υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης Μιτς Λαντριέ, ο οποίος δεν κατείχε τη θέση κατά τη διάρκεια του Κατρίνα, αλλά ήταν εκεί για μέρος της ανακατασκευής, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η «ανοικοδόμηση της Νέας Ορλεάνης δεν θα συνέβαινε τόσο γρήγορα χωρίς τη βοήθεια της κοινότητας μεταναστών». Πρόσθεσε: «Πολλοί μετανάστες, φυσικά, έμειναν και έχουν γίνει μέρος αυτής της κοινότητας».

back to top