Menu

Πώς οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τις σημερινές αβεβαιότητες

ΧΡΗΜΑ 3994477Η δράση της χρηματιστηριακής αγοράς της περασμένης εβδομάδας δεν θα αποτελέσει έκπληξη για τους ανθρώπους που παρακολουθούν στενά τη συμπεριφορά των επενδυτών, ιδιαίτερα για εκείνους που σπουδάζουν συμπεριφορικά χρηματοοικονομικά.

Επίσης, θα επαναβεβαιώσει τις ήδη προσαρμοσμένες προσδοκίες που έχουν επηρεάσει τους επενδυτές για να αγοράσουν την πτώση - μια συμπεριφορά που έχει μειώσει σημαντικά τόσο τη διάρκεια όσο και την έκταση των πωλήσεων στην αγορά.

Σε μια εβδομάδα αξιοσημείωτων κινήσεων στις αγορές σταθερού εισοδήματος και συναλλάγματος, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης των 10ετών αμερικανικών ομολόγων σε χαμηλά 2017 και της αποδυνάμωσης του δολαρίου σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί σε σχεδόν τρία χρόνια, οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες ανέκαμψαν εντυπωσιακά από μια δύσκολη πρώτη ημέρα συναλλαγών. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος, ενώ ο S&P υποχώρησε μόλις 0,6% και ο δείκτης VIX έφθασε μόλις στο 12,1. Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές άφησαν πάλι πίσω τους μεγάλα ανεπίλυτα ζητήματα σχετικά με τις πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας, σημαντικές πραγματικές και προβλεπόμενες ζημιές από δύο τερατώδεις τυφώνες, προστιθέμενη αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική ηγεσία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω στην ιαπωνική ανάπτυξη.

Βεβαίως, υπήρξαν επίσης ευνοϊκά νέα την περασμένη εβδομάδα για τις αγορές. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, ενώ μια συμφωνία έκπληξη μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των Δημοκρατικών του Κογκρέσου απέσυρε το φάντασμα της παραβίασης του ανώτατου ορίου του χρέους τον Οκτώβριο και της εξάντλησης κεφαλαίων από την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, οι παρατηρήσεις των αξιωματούχων της Fed ανέβαλαν τις προβλέψεις των επενδυτών για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων, μειώνοντας την πιθανότητα που αποδίδει η αγορά σε μια αύξηση τον Δεκέμβριο σε ποσοστό μόλις 30%.

Αξιολογώντας με βάση τα πλεονεκτήματά τους, ο καθαρός αντίκτυπος αυτών των εξελίξεων είναι να προκαλέσει αμφιβολίες σχετικά με τις οικονομικές, πολιτικές και γεωπολιτικές προοπτικές του κόσμου. Πράγματι, ακόμη και τα ευνοϊκά γεγονότα ήρθαν με τροποποιήσεις. Για παράδειγμα, η ΕΚΤ αναθεώρησε επίσης τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι όλα καλά στον κυκλικό οικονομικό ορίζοντα της Ευρώπης. Και υπάρχει μια σημαντική διαφορά απόψεων μεταξύ των πολιτικών σχολιαστών ως προς το αν η συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους ενισχύει ή υπονομεύει την πιθανότητα έγκαιρης έγκρισης από το Κογκρέσο των αναπτυξιακών φορολογικών μεταρρυθμίσεων και υποδομών.

Αυτό που απέδειξε για μια ακόμη φορά η δράση της αγοράς την περασμένη εβδομάδα ήταν η βούληση των επενδυτών να αποφύγουν την ασυνήθιστη ασάφεια. Παραμένουν βαθιά παρηγορημένοι από την ιδέα ότι οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να καλύπτουν τα νώτα τους, ότι τα εταιρικά μετρητά θα συνεχίσουν να πέφτουν στις αγορές μέσω μερισμάτων και εξαγορών μετοχών και, σε μικρότερο βαθμό, ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται εν μέσω μιας συγχρονισμένης ανάκαμψης. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια μια τέτοια πίστη έχει ανταμείψει πλουσιοπάροχα τους επενδυτές που έχουν προετοιμαστεί να αγοράσουν την πτώση, ανεξάρτητα από τις αιτίες της.

Όσο έγκυροι κι αν είναι αυτοί οι παράγοντες (και υπάρχει περιθώριο συζήτησης για τους τρεις), δεν μειώνουν άμεσα τις αβεβαιότητες που θέτει η γεωπολιτική και η εθνική πολιτική. Στην πραγματικότητα, αντί να προσπαθήσουν να τους εσωτερικοποιήσουν, οι χρηματιστηριακές αγορές ουσιαστικά τους αγνοούν - επειδή είναι εγγενώς δύσκολο να τους αποτιμήσουν και επειδή μέχρι τώρα έτειναν να έχουν περιορισμένες μόνιμες επιπτώσεις ιστορικά.

Αυτή η στάση της αγοράς είναι γνωστή στους σπουδαστές των συμπεριφορικών χρηματοοικονομικών. Αναφέρεται σε στοιχεία νευροεπιστήμης και ψυχολογίας που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των επενδυτών και, σε μια επιθυμία να επιστρέψουν σε μια ζώνη άνεσης, μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις των κινδύνων. Αλλά είναι και μια στάση που είναι ευάλωτη σε ξαφνικά μεγάλα σημεία απόκλισης, ειδικά εάν μία ή περισσότερες από τις αβεβαιότητες εξελίσσονται με σημαντικά αρνητικό τρόπο.

Μέχρι τώρα, οι επενδυτές είχαν δίκιο να συμπληρώνουν τις δομικές και κοσμικές στρατηγικές χαρτοφυλακίου τους με μια καλή δόση τακτικής θέσης. Με αυτόν τον τρόπο ανέλαβαν την ανάθεση αβεβαιότητας σε ιδρύματα (δηλαδή σε κεντρικές τράπεζες) και σε ένα οικονομικό και χρηματοδοτικό πρότυπο (αυτό της νέας κανονικής χαμηλής μεταβλητότητας) που τους ενθάρρυνε να αναλάβουν μεγαλύτερη έκθεση στην αγορά και μεγαλύτερο κίνδυνο ρευστότητας. Για να καταστεί αυτή η προσέγγιση αποδοτική μακροπρόθεσμα, τουλάχιστον ένας από δύο πρόσθετους παράγοντες πρέπει να υλοποιηθεί με την πάροδο του χρόνου: βελτίωση των υποκείμενων βασικών στοιχείων που θα επικυρώνει τις υφιστάμενες τιμές των περιουσιακών στοιχείων ή επαρκής ευελιξία και αντοχή των επενδυτών, που θα τους επιτρέψει να αποτιμήσουν πιο ρεαλιστικά τον ρευστό κόσμο στον οποίο ζούμε.

back to top