Menu

Ξανά σε «κατηφόρα» οι ευρωπαϊκές αγορές

Τρενάκι του φόβου θυμίζουν οι παγκόσμιες αγορές τις τελευταίες ημέρες. Το νέο sell-off , σύμφωνα με αναλυτές προκλήθηκε από τις αυξανόμενες αποδόσεις ομολόγων και τους φόβους αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων.

Σοβαρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα προσηλωμένο στην αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές μετοχών και παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έδειχναν ψυχραιμία και έκαναν ήπιες κινήσεις.  Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx και υποχωρεί 1,1%, ενώ ο FTSE στο Λονδίνο έχει απώλειες 0,6%. Στο Παρίσι ο CAC καταγράφει απώλειες 1,2%, στη Μαδρίτη ο IBEX υποχωρεί 1,2%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,3%. 

Αναλυτές αποδίδουν την εικόνα των τελευταίων ημερών αφενός στο ότι τα μεγάλα χρηματιστήρια προέρχονται από ένα πολυετές ανοδικό σερί και αφετέρου στις επιπρόσθετες πιέσεις που δημιουργούν οι στρατηγικές πονταρίσματος στη χαμηλή μεταβλητότητα. Εχοντας γίνει οι βίαιες κινήσεις των προηγούμενων ημερών οι συγκεκριμένοι επενδυτές οδηγήθηκαν σε ρευστοποιήσεις επιτείνοντας την πτώση.

Traders σημειώνουν ότι τα funds που ασχολούνται με αυτές τις στρατηγικές κάνουν τις κινήσεις τους συνήθως στο τέλος της συνεδρίασης. Αυτό ως ένα βαθμό εξηγεί την εικόνα κατάρρευσης που έδειξε η Wall Stteet χθες την τελευταία μισή ώρα. Εκτιμούν ωστόσο ότι η εικόνα θα ομαλοποιηθεί.

Στο επίκεντρο των επενδυτών σήμερα, τελευταία ημέρα της εβδομάδας, κέρδη και εταιρικά στοιχεία. Η γαλλική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Amundi ανακοίνωσε δυνατά κέρδη και αύξηση εσόδων για το 2017, ενώ έβαλε νέο στόχο ανάπτυξης μετά την αγορά της Pioneer Investments από την ιταλική τράπεζα UniCredit κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Το εισόδημα πριν τους φόρους ήταν 1,15 δισ. ευρώ το 2017, σε άνοδο 35,8% από 844 εκατ. ευρώ το 2016 – τα αποτελέσματα αφορούν δραστηριότητα 12 μηνών της Amundi και έξι μηνών της Pioneer Investments.

Στο μέτωπο των δεδομένων, η παραγωγή από τον τομέα της μεταποίησης της Γαλλίας σημείωσε μικρή άνοδο 0,3% το Δεκέμβριο μετά από μια επιβράδυνση του προηγούμενου μήνα, ενώ είχε έντονη αύξηση στο τρίμηνο. 

Τη σκυτάλη της πτώσης μετά τη Wall Street πήραν οι μεγάλες ασιατικές αγορές. Στο Τόκιο ο Nikkei υποχωρεί 2,3%, στις 21.382 μονάδες, ενώ ο Hang Seng καταγράφει απώλειες 3,91%, στις 29.261 μονάδες. Στην Κίνα ο Shanghai υποχωρεί κατά 5,9%, στις 3.067 μονάδες και σε χμηλά εννέα μηνών. Ισχυρές απώλειες σημειώνουν οι εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό όπως οι Samsung, Toyota, ενώ στην Κίνα οι ασφαλιστικές καταγράφουν πτώση άνω του 7%.

Με βαριές απώλειες έκλεισε χθες η Wall Street καθώς επιμένουν ανοδικά τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,85% και η απόδοση του 30ετούς ομολόγου κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,14%. Νωρίτερα το επιτόκιο του 10ετούς είχε ανέλθει σε πολυετή υψηλά στο 2,88%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 4,15% ή 1.033 μονάδων στις 23.859, ο S&P κατέγραψε πτώση 3,75% στις 2.581 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 3,9% στις 6.777 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, τo ευρώ μπορεί να βρίσκεται σε πορεία για τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Οκτώβριο - εν μέσω παγκόσμιου selloff και πιεσμένων επενδυτών - αλλά βγαίνει κερδισμένο μέχρι στιγμής στη χρονιά. 

Το ευρωπαϊκό νόμισμα με μικρά κέρδη 0,2% βρίσκεται στο 1,2267 δολάριο, έχοντας χάσει 1,47% σε σχέση με το δολάριο αυτή την εβδομάδα. Μέχρι τώρα όμως αυτή τη χρονιά, παραμένει 2,28% υψηλότερα. Το δολάριο σε σχέση με έξι σημαντικά νομίσματα, παραμένει σχεδόν αμετάβλητο στα 90,27, μετά τα κέρδη 1,1% αυτή την εβδομάδα. Το αμερικανικό νόμισμα χάνει 2,1% μέχρι στιγμής φέτος.

Στην αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν μείωση για έκτη μέρα σήμερα μετά την ανακοίνωση των σχεδίων του Ιράν να αυξήσει την παραγωγή και το ρεκόρ της αμερικανικής παραγωγής, που προσθέτει ανησυχίες για απότομη αύξηση στις παγκόσμιες προμήθειες.  Το brent με απώλειες 0,54% βρίσκεται στα 64,46 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό με μείωση 0,82% είναι στα 60,65 δολάρια ανά βαρέλι. 

Τα futures δείχνουν πτώση του Dow 0,11%.

back to top