Menu

Τσακαλώτος: Ψέμα και συκοφαντία ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φώναζαν «να καεί η Βουλή»

Τσακαλώτος: Ψέμα και συκοφαντία ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φώναζαν «να καεί η Βουλή»

Η άρνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου να απαντήσει επί οκτώ μήνες σε ερώτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής προκάλεσε άγρια κόντρα στη Βουλή τη Δευτέρα.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποχώρησε από τη συνεδρίαση και κατήγγειλε τον κ. Τσακαλώτο και τον ΣΥΡΙΖΑ για τα συνθήματα που φώναζαν στη διάρκεια του κινήματος των αγανακτισμένων.

Αφορμή ήταν τα όσα έγιναν στην Θεσσαλονίκη με τον βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Αριστείδη Φωκά. «Ήσασταν οι πρώτοι  διδάξαντες», είπε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Φυσικά πρέπει να καταδικάσουμε αυτά που είπε ο κ. Φωκάς αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πρώτος διδάξας. Αν δεν το σιγοτραγουδούσε ο κ Τσακαλώτος, το σιγοτραγουδούσε η πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα το σύνθημα ‘’να καεί η Βουλή’’. Αυτό που είπε ο Φωκάς ήταν καταστροφικό αλλά και ο κ. Τσακαλώτος ήταν ένας απ’ αυτούς που ήταν στην πλατεία Συντάγματος και φώναζαν το ίδιο. Ως αντίδραση για το γεγονός ότι επί έξι μήνες ο κ. Τσακαλώτος δε μου απαντούσε στην ερώτηση μου, θα αποχωρήσω από τη διαδικασία και ελπίζω και εσείς κ. πρόεδρε να μην επιτρέπετε στον κάθε υπουργό να εμφανίζεται στη Βουλή μετά από οχτώ μήνες».

Πριν αποχωρήσει ο κ. Κωνσταντινόπουλος, παίρνοντας αφορμή από την προηγούμενη σύγκριση που έκανε ο κ. Τσακαλώτος με τον Λάκι Λουτσιάνο και τη Νέα Δημοκρατία, ανέφερε ότι «το να λέει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι εναντίον της φοροδιαφυγής, όταν ως αντιπολίτευση καλούσε τους πολίτες να μην πληρώσουν τους φόρους τους, είναι σαν να δηλώνει ο Εσκομπάρ ότι θα πρέπει να φυλακίζονται οι διακινητές ναρκωτικών».

Με έντονο τρόπο αντέδρασε ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι ποτέ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ δεν φώναξαν στην πλατεία αυτό το σύνθημα.

«Δεν ξέρω αν η άγνοια του κ. Κωνσταντινόπουλου είναι μεγαλύτερη για τη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής ή για το φαινόμενο των πλατειών που δεν ήταν μόνο ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό. Η συκοφαντία του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φώναζε αυτό το σύνθημα είναι ψέμα και είμαι πολύ περήφανος που ιδιαίτερα η δική μας η νεολαία, όταν υπήρχαν στην πλατεία φασιστικά στοιχεία, πήγαν εκεί με ιρλανδέζικες, πορτογαλικές και ισπανικές σημαίες και προσπάθησαν μέσα από δύσκολες συνθήκες να αλλάξουν αυτή την πραγματικότητα. Να φύγει δηλαδή η λογική Ελλάδα εναντίον της Γερμανίας και άλλων χωρών και να γίνει η διαδήλωση ένα  διεθνιστικό πράγμα που έβαζε τα θέματα της ευρωζώνης στην ουσία τους. Εχω ακούσει πολλές φορές αυτή τη συκοφαντία για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη νεολαία του, είναι ψέμα, το ξέρουν αυτοί που το λένε ότι είναι ψέμα και πρέπει να ξέρουν και να μάθουν τι ήταν οι πλατείες, δεν ήταν μόνο στην Αθήνα αλλά και στη Βαρκελώνη και στη Μαδρίτη και σε πολλές άλλες χώρες. Ηταν ένα κίνημα εναντίον των περιφερειακών ανισοτήτων και των κοινωνικών ανισοτήτων. Ποτέ τα δικά μας παιδιά στη πλατεία δεν φώναξαν αυτό το σύνθημα».

Όσον αφορά το γεγονός γιατί ο ίδιος δεν ήρθε για τόσους μήνες να απαντήσει στην ερώτηση του κ. Κωνσταντινόπουλου, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι το θέμα πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν αφορά το υπουργείο Οικονομικών, αλλά την Τράπεζα της Ελλάδος και προέτρεψε τον κ. Κωσταντινόπουλο να διαβάζει πριν έρθει στη Βουλή για να ξέρει τι ρωτάει.

«Όλες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις εποπτεύονται από την Ττράπεζα της Ελλάδος και η Εθνική τράπεζα πουλάει μια θυγατρική για λόγους που έχουν να κάνουν με το επιχειρησιακό της σχέδιο, γι’ αυτό και δεν ερχόμουνα όλο αυτό το διάστημα. Δεν είναι δικό μας θέμα, ούτε εμείς οργανώνουμε την πώληση, ούτε κάνουμε κάτι άλλο. Καλό είναι ο κ. Κωνσταντινόπουλος να κάνει λίγο homework, να διαβάζει και να ξέρει τι ρωτάει».

back to top