Logo
Print this page

Παρί και Νεϊμάρ ντριμπλάρουν το Financial Fair Play

Οι περισσότεροι έχουν-έχουμε την ίδια απορία. Πώς θα καταφέρει η Παρί να τιθασεύσει αυτά τα 222 εκατ. ευρώ αναλογικά με το Financial Fair Play και φυσικά δεν είναι μόνο αυτά. Στο ποσό τη ρήτρας του Βραζιλιάνου σούπερ σταρ θα πρέπει να προστεθούν και τα 60 εκατ. που θα κοστίσει ο ίδιος μαζί με την εφορία στο club για κάθε ένα από τα πέντε χρόνια του συμβολαίου του. Δηλαδή η απίστευτη πρόσθεση έχει να κάνει με το 222+300=522. Ο Νεϊμάρ σε πρώτη φάση φαίνεται πως θα κοστίσει στην Παρί λίγο περισσότερο από μισό δις και εκεί είναι που αναμένεται να εμπλακεί αναμφίβολα η UEFA και η σχετική επιτροπή διαφάνειάς της.

Oταν πριν από επτά χρόνια ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Μισέλ Πλατινί έστηνε το μηχανισμό του «FFP», σκοπός του ήταν να ελέγξει με θετικό τρόπο τα οικονομικά των συλλόγων, ώστε αυτά να είναι υγιή και να μην καταρρεύσουν από τα χρέη. Ορισε επομένως, ότι τα έξοδα σε βάθος τριετίας δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα έσοδα για περισσότερα από πέντε εκατ. ευρώ. Σε αυτό πρόσθεσε ακόμα 30 εκατ. στην τριετία, τα οποία θα μπορούσε ο εκάστοτε πρόεδρος να βάλει από την τσέπη του. Και πάλι όμως το deal του Νεϊμάρ είναι τόσο εξωπραγματικό που δεν βγαίνουν τα κουκιά με το συγκεκριμένο μέτρημα.

Η μεταγραφή του είχε κανονιστεί καιρό πριν ανακοινωθεί. Ο λόγος της όποιας καθυστέρησης είχε να κάνει με το στρατό νομικών και οικονομολόγων που οργάνωσε η Παρί, για να μετρήσουν ξανά και ξανά τους νόμους, τα παραθυράκια και τους αριθμούς. «Δεν έχω την παραμικρή ανησυχία για την UEFA, επειδή έχουμε καλύψει όλες τις πτυχές του “FFP” και όταν φτάσει η στιγμή, αυτό θα το διαπιστώσουν άπαντες», εξηγούσε με υπερηφάνεια και ηρεμία ο πρόεδρος των Παριζιάνων, Νασέρ Αλ Κελαϊφί.

Financial Fair Play

Τι ακριβώς όμως σημαίνει αυτό; Και πώς η Παρί κάνει πράξη το απόφθεγμα του Ουίλιαμ Σέξπιρ, που θέτει την κατάσταση ως εξής: Όταν το χρήμα προηγείται, όλες οι πόρτες ανοίγουν»; Ας εξηγήσουμε πρώτα τον πιο βασικό από τους κανόνες του «FFP». Με βάση αυτόν τα 522 εκατ. (ρήτρα, μισθός, εφορία) θα διαιρεθούν ισόποσα στα πέντε χρόνια του συμβολαίου του. Δηλαδή η Παρί θα πρέπει για κάθε χρόνο να βρίσκει τον τρόπο να χωράει στην ετήσιο προϋπολογισμό της τα 104,4 εκατ.

Για φέτος θεωρητικά είναι καλυμμένη, έχοντας φροντίσει σύμφωνα με τους νομικούς της να υπάρχει χώρος για την πρώτη σεζόν, Στην επόμενη θα πρέπει να κάνει πωλήσεις της τάξης των 50 εκατ. Ακόμα όμως και να μην προχωρήσει σε αυτή τη στρατηγική, υπάρχουν τα παραθυράκια που της επιτρέπουν να διευθετεί για κάθε χρόνο το ζήτημα και αυτά ανοίγουν διάπλατα μέσω του Κατάρ.

Και κάπου εκεί είναι που εμπλέκεται το διαβόητο «Qatar Sports Investment» και μπερδεύει κάπως τα δεδομένα ή αν θέλετε αντιθέτως, ξεκαθαρίζει εντελώς την κατάσταση. Τα πάντα κινούνται μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού του εμιράτου. Κυκλοφορεί ήδη κάτι που είναι περισσότερο από φημολογία και αναμένεται να επιβεβαιωθεί, όταν φανεί και επίσημα ποιος θα καταθέσει τα χρήματα στο λογαριασμό της Μπαρτσελόνα.

Το Κατάρ μέσω των οργανισμών του ουσιαστικά φέρεται να είναι εκείνο που θα δώσει στον Νεϊμάρ τα 222 εκατ, ώστε να τα πληρώσει ο ίδιος από μόνος του την Μπάρτσα και να μείνει ελεύθερος, ώστε να μην εμπλακεί καθόλου η Παρί σε αυτό και να μην έχει αυτό το τεράστιο ποσό να την ταλαιπωρεί με το «FFP» (σ.σ.: το ίδιο θα συμβεί και με την προμήθεια των 40 εκατ. που θα πάρει ο πατέρας του παίκτη). Ο Βραζιλιάνος επιθετικός έχει συμφωνήσει να γίνει πρέσβης του εμιράτου για το Μουντιάλ του 2022 που θα φιλοξενηθεί εκεί. Μερικές φωτογραφίες, φυλλάδια, βιντεάκια promotion και η Παρί θα εμφανίζεται ότι πληρώνει ακόμα και τα μισά από τα χρήματα που θα εισπράττει ο παίκτης. Ακόμα και για το μισθό του δηλαδή.

Τέτοιου είδους εμπλοκές θα υπάρξουν σίγουρα και θα είναι ποικιλότροπες. Δεν γίνεται αλλιώς. Οι Παριζιάνοι που φέτος εμφάνισαν έσοδα 10 εκατ. ευρώ, δεν θα μπορούσαν από μόνοι τους με τίποτα να αιτιολογήσουν ένα τέτοιο ασύλληπτο μεταγραφικό κόστος. Το Κατάρ έχει τη δυνατότητα και τον τρόπο να προσφέρει ζεστό χρήμα και μέσω άλλων χορηγιών, ακόμα και για το γήπεδο ή τη διαφήμιση στη φανέλα της προπόνησης, είτε δίνοντας στο club μέρος του promotion για το Μουντιάλ, είτε, είτε…

Η UEFA θα εμπλακεί στην υπόθεση όταν ολοκληρωθεί η μεταγραφική περίοδος. Θεωρητικά η Παρί κινδυνεύει από χρηματικό πρόστιμο έως και αποκλεισμό από το Champions League. Στην πραγματικότητα όμως τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να συμβεί. Το χρήμα θα ακολουθήσει τη διαδρομή Περσικός Κόλπος-Ελβετία-Παρίσι και ο Νεϊμάρ θα έχει την ευκαιρία να κάνει τα… δικά του χορτάρι. Αλλωστε δεν χωράει αμφιβολία ότι όπως συμβαίνει και στην πολιτική, έτσι και στον κόσμο της μπάλας, δύο πράγματα έχουν σημασία: το πρώτο είναι τα λεφτά και δεν μπορώ να θυμηθώ ποιο είναι το δεύτερο…

Πηγή: gazzetta.gr

Template Design © ΒΝ Creative Internet.