Menu

Τράπεζες: ΑΜΚ για έξι συνεταιριστικές τον Οκτώβριο

Οι συνεταιριστικές τράπεζες σε Δυτική Μακεδονία, Δωδεκάνησα, Εύβοια, Ήπειρο, Πελοπόννησο και Σέρρες καλούν επενδυτές να μετέχουν στην προσπάθεια. Στόχος να συνεχίσουν τη λειτουργία. Τα σχέδια για "τράπεζα μικρομεσαίων".

Σε αγώνα δρόμου για την εύρεση από τις τοπικές κοινωνίες 58 -63 εκατ. ευρώ μέσω της αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου επιδίδονται 6 συνεταιριστικές τράπεζες μέσα στον Οκτώβριο ώστε να καλύψουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Πρόκειται για τις συνεταιριστικές σε Δυτική Μακεδονία, Δωδεκάνησα, Εύβοια, Ήπειρο, Πελοπόννησο και Σέρρες, οι οποίες θα καλέσουν παλιούς και νέους συνεταιριστές-μετόχους να επενδύσουν από 4-17 εκατ. ευρώ προκειμένου να διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους και να αποφευχθεί ο κίνδυνος μελλοντικής εκκαθάρισης.

Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν αυξήσεις κεφαλαίου από τις υπόλοιπες 7 συνεταιριστικές οι οποίες πληρούν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά θα αναζητήσουν κεφάλαια για περαιτέρω ανάπτυξη.

Την ίδια ώρα, τα στελέχη των συνεταιριστικών τραπεζών -οι επισφάλειες των οποίων είναι στο 25% του συνόλου- εμφανίζονται αισιόδοξα ότι θα καλυφθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και θα προχωρήσουν τα σχέδια για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων παράλληλα με τις αλλαγές που προωθούνται στο θεσμικό πλαίσιο. Για να επιτευχθεί ο στόχος της δημιουργίας τράπεζας για τις ΜμΕ οι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών τραπεζών, που βρίσκονται σε επαφές με την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, απευθύνουν έκκληση προς τα μέλη των ΜμΕ να στηρίξουν τις αυξήσεις.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ν. Μυρτάκης αναφερόμενος στη δημιουργία Τράπεζας για τους Μικρομεσαίους, σημείωσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει τις εξελίξεις καθώς δεν δημιουργείται νέα τράπεζα στην ελληνική αγορά, αλλά προσαρμόζονται οι υφιστάμενες συνεταιριστικές στις ανάγκες των μικρομεσαίων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς σχολίασε ότι το νέο σχήμα με βάση τις υγιείς συνεταιριστικές θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τη στήριξη όλων των επαγγελματιών βιοτεχνικών μικρομεσαίων της χώρας και με τη στήριξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων και μπορεί να καταστεί μοχλός ανάπτυξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος σε αυτήν την προσπάθεια ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σημείωσε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Συνεταιριστική Πίστη σε συνδυασμό με την εθνική κάλυψη της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και των επιμελητηρίων είναι σε θέση να δημιουργήσει μια Τράπεζα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Τονίζουμε ότι η προτεινόμενη Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν έχει σκοπό να επικαλύψει δομές όπως το ΕΤΕΑΝ ή το Jeremie Holding Fund. Αντιθέτως, στόχος θα είναι η αξιοποίηση των παραπάνω δράσεων και όχι η διεκδίκηση μεριδίου αγοράς από τις εμπορικές τράπεζες, αλλά η διευκόλυνση της ρευστότητας των μικρομεσαίων στο πλαίσιο των κανόνων εποπτείας και σε υγιείς ανταγωνιστικές βάσεις».

Εκτός από τις επαφές με την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα συναντήσεις με εκπροσώπους του Ιδρύματος Ταμιευτηρίων της Γερμανίας, το οποίο έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να συστήσει Ταμιευτήρια στην Πελοπόννησο και στη Μακεδονία μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ν. Μυρτάκης: "Με οποιοδήποτε τραπεζικό ίδρυμα με παρόμοια χαρακτηριστικά ενδιαφερόμαστε να συνεργαστούμε, και με το Ίδρυμα Ταμιευτηρίων της Γερμανίας μας ενδιαφέρει να αποκτήσουμε μια γραμμή ρευστότητας αν και οι Γερμανοί θέλουν αυτόνομη παρουσία ενώ έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα πάνε σε πόλεις που έχουν παρουσία οι συνεταιριστικές. Πιλοτικά, οι Γερμανοί θα ξεκινήσουν σε ένα εξάμηνο. Μας θεωρούν συγγενή τραπεζικά ιδρύματα και ίσως σε κάποιες εργασίες λιανικής να υπάρξει συνεργασία ή σε κεντρικό επίπεδο αντλώντας ρευστότητα, αλλά δεν θα συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Μικρομεσαίων".

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με εκπροσώπους του Ιδρύματος Ταμιευτηρίων της Γερμανίας είχαν χθες Τετάρτη και εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ. Συγκεκριμένα, η ηγεσία της ΕΣΕΕ, στο πλαίσιο της αναζήτησης και εύρεσης εναλλακτικών λύσεων στο μείζον πρόβλημα που μαστίζει τη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πραγματοποίησε συνάντηση στα γραφεία της στις 2 Οκτωβρίου με τον εκπρόσωπο του Ιδρύματος Ταμιευτηρίων της Γερμανίας, κ. Engel. Το εν λόγω ίδρυμα (Sparkassenstiftung für internationale Koordination) βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την ΕΣΤΕ (Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος) και εξετάζει την πιλοτική λειτουργία τοπικών χρηματοπιστωτικών καταστημάτων της σε κάποιες συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας.

Η βασική ιδέα στην οποία στηρίζεται o συνολικός σχεδιασμός του project, της Savings Banks Foundation for International Cooperation (SBFIC), όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ το πρωί της Πέμπτης, δεν διαφέρει από τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των Ελληνικών Συνεταιριστικών Τραπεζών, αφού απώτερος σκοπός είναι η αξιοποίηση των τοπικών τραπεζικών καταθέσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες των ΜΜΕ, που έχουν την έδρα τους σε συγκεκριμένες περιφέρειες.

 

back to top