Menu

Ν. Μυρτάκης : Μεγάλη συμμετοχή στην αύξηση των κεφαλαίων των Συνεταιριστικών Τραπεζών

Την αισιοδοξία ότι ο στόχος των Συνεταιριστικών Τραπεζών για συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 63 εκατ. ευρώ εντός του Νοεμβρίου θα επιτευχθεί, εκφράζει σε συνέντευξή του στο in.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος κ. Νικόλαος Μυρτάκης.

Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει πως ο όμιλος των γερμανικών ταμιευτηρίων  Deutsche Sparkassen und Giroverband έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα και έχει έλθει σε συμφωνία με την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος για τη δημιουργία καταστημάτων σε περιοχές όπου δεν δραστηριοποιούνται οι Συνεταιριστικές.

Ο επικεφαλής της ΕΣΤΕ ξεκαθαρίζει πως η στρατηγική ανασυγκρότηση των Συνεταιριστικών Τραπεζών είναι θέμα που χειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη αλλαγών στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ώστε να επιτραπεί η συμμετοχής των ΟΤΑ στα κεφάλαια των Συνεταιριστικών Τραπεζών.

 

ΕΡ: Κύριε Μυρτάκη δώστε μας  μια συνοπτική εικόνα για την κατάσταση των ελληνικών Συνεταιριστικών Τραπεζών σήμερα .To πόσες και ποιες είναι, πόσο μεγάλο είναι το δίκτυο καταστημάτων τους, πόσους υπαλλήλους απασχολούν, αλλά και πόσες καταθέσεις και χορηγήσεις διαθέτουν.

 

ΑΠ : Σήμερα λειτουργούν 13 Συνεταιριστικές Τράπεζες και συγκεκριμένα οι: Δράμας, Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευβοίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Παγκρήτια, Πελοποννήσου, Πιερίας, Σερρών και Χανίων. Το δίκτυό τους ανέρχεται σε 163 καταστήματα, μη συμπεριλαμβανομένων των 25 καταστημάτων της Πανελλήνιας Τράπεζας ΑΕ, η οποία ανήκει στον Όμιλο Συνεταιριστικών Τραπεζών. Ο αριθμός του προσωπικού των Συνεταιριστικών Τραπεζών ανέρχεται σε 1.132 άτομα. Οι καταθέσεις σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στις 30 Σεπτεμβρίου 2013 ανέρχονταν σε 2,95 δισ. ευρώ και οι χορηγήσεις σε 3,28 δισ. ευρώ, με το ενεργητικό τους να ξεπερνά τα 3,65 δισ. ευρώ.

 

ΕΡ: Δεδομένων των μεγεθών που μας αναφέρατε και γνωρίζοντας πως ήδη από το προηγούμενο εξάμηνο οι Εποπτικές Αρχές έχουν ζητήσει την προσαρμογή του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών Συνεταιριστικών Τραπεζών σε συγκεκριμένα εποπτικά όρια εντός προθεσμιών που εκπνέουν μέσα στο Νοέμβριο θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για το ποιες είναι οι καθαρές κεφαλαιακές ανάγκες των Συνεταιριστικών Τραπεζών σήμερα και πως κινείται η διαδικασία εξεύρεσης των κεφαλαίων αυτών.

 

ΑΠ: Όπως έχει δημοσιοποιηθεί από την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας με βάση επίσημα στοιχεία του Α’ εξαμήνου του 2013, οι κεφαλαιακές ανάγκες των Συνεταιριστικών Τραπεζών δεν ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 63 εκατ. ευρώ. Το ποσό δε, που αναλογεί σε κάθε τράπεζα είναι σχετικά μικρό και ως εκ τούτου επιτεύξιμο. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά καθώς η συμμετοχή στην αύξηση των κεφαλαίων είναι μεγάλη. Με βάση αυτή την πληροφόρηση και το γεγονός ότι οι Συνεταιριστικές Τράπεζες, έχουν συνδεθεί με τις τοπικές κοινωνίες και έχουν την εμπιστοσύνη τους, θεωρείται ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί.

 

ΕΡ: Έχετε ενδείξεις πως η πρωτοβουλία που έχετε αναλάβει ως Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας για συμμετοχή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων του Δημοσίου στο κεφάλαιο των συνεταιριστικών τραπεζών θα τελεσφορήσει;

 

ΑΠ: Είναι γνωστό ότι οι Συνεταιριστικές Τράπεζες δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία των τοπικών οικονομικών φορέων Επιμελητήρια, με σκοπό τη στήριξη και ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και ότι πολλές από τις τραπεζικές εργασίες συνδέονται με τις δραστηριότητες των φορέων αυτών. Θεωρείται αυτονόητη η βούληση συμμετοχής των ΟΤΑ στα κεφάλαια των Συνεταιριστικών Τραπεζών, όμως το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δυστυχώς δεν την επιτρέπει. Ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι, οι προτάσεις μας για την τροποποίηση των διατάξεων του Ν. 1667/86 θα πρέπει να τύχουν θετικής ανταπόκρισης από την Πολιτεία. Εξάλλου σε πολλές περιφέρειες οι ΟΤΑ έχουν εκφραστεί δημόσια υπέρ της συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίων.

 

ΕΡ: Πληροφορίες και δημοσιεύματα φέρνουν την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας να συνομιλεί με τον Όμιλο Deutsche Sparkassen und Giroverband τον όμιλο των γερμανικών τοπικών ταμιευτηρίων, ο οποίος θέλει να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική περιφέρεια. Επιβεβαιώνετε αυτές τις πληροφορίες; Θα μπορούσε να ευδοκιμήσει μια τέτοια συνεργασία και υπό ποιες προϋπόθεσης;

 

ΑΠ: Όντως έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον όμιλο Sparkassen να επεκτείνουν, με βάση το γερμανικό μοντέλο των ταμιευτηρίων,  την δραστηριότητας τους στην Ελλάδα. Έχει πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος με τους εκπροσώπους του Ομίλου Deutsche Sparkassen und Giroverband, κατά την διάρκεια των οποίων επιβεβαιώθηκε η δημιουργία καταστημάτων, σε περιοχές όπου δεν δραστηριοποιούνται οι Συνεταιριστικές Τράπεζες έτσι ώστε να αποφευχθεί ο μεταξύ μας ανταγωνισμός.

 

Παράλληλα εξετάζεται η πιθανότητα ενδεχόμενης συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Συνεταιριστικών Τραπεζών και των Sparkassen σε διάφορα επίπεδα τραπεζικών εργασιών, όμως το όλο θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Πιστεύουμε ότι κάτω από κάποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα μία τέτοια συνεργασία.

 

ΕΡ: Η συνεργασία αυτή είναι θα επωφελής ; Δεν θεωρείτε πως ενδεχόμενη δραστηριοποίηση των Sparkassen στην Ελλάδα θα απομείωνε την ισχύ των ελληνικών Συνεταιριστικών Τραπεζών, ότι δηλαδή θα μείωνε το μερίδιό τους στην αγορά; Δεδομένου ότι στοχεύετε σε μελλοντική συνεργασία με τους ΟΤΑ, κάτι που κάνει παραδοσιακά και η Sparkassen, θα μπορούσε αυτή η εξέλιξη να σας επηρεάσει;

 

ΑΠ: Ενδεχομένως η είσοδος νέων παικτών, κάτω από εντελώς διαφορετικές οικονομικές συνθήκες, να δημιουργούσε έντονο πρόβλημα ανταγωνισμού. Όμως κάτω από τις παρούσες οικονομικές συγκυρίες  και τα προβλήτα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος,  θεωρούμε ότι είναι προτιμότερο η ενίσχυση των υφιστάμενων τραπεζικών σχημάτων και όχι η δημιουργία νέων σε ένα περιβάλλον που συμφωνήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους ο περιορισμός του σε λιγότερα σχήματα.

 

 

ΕΡ: Τρόικα και Τράπεζα της Ελλάδος εμφανίζονται να έχουν μια συγκεκριμένη άποψη για τον τρόπο που θα πρέπει να γίνει η στρατηγική ανασυγκρότησή των ελληνικών Συνεταιριστικών Τραπεζών. Πιστεύετε πως η άποψη αυτή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ή ως ΕΣΤΕ έχετε αντιπροτάσεις ;

 

ΑΠ: Αποτελεί Μνημονιακή υποχρέωση, με υλοποίηση σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα η χάραξη στρατηγικής ανασυγκρότησης των Συνεταιριστικών Τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος έγκαιρα ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης για την αναδιάρθρωση του κλάδου των Συνεταιριστικών Τραπεζών σε έγκριτη εταιρεία. Η εν λόγω μελέτη έχει ήδη ολοκληρωθεί και ξεκίνησε η υλοποίησή της.

 

Σύμφωνα με την μελέτη αυτή προτείνονται οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές που αφορούν σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, διευκόλυνσης συνεργασιών και προσαρμογής στις απαιτήσεις των Εποπτικών Αρχών καθώς και οι οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές στην κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας και βιώσιμης λειτουργίας του θεσμού κοινή στρατηγική, κοινές οργανωτικές δομές και δίκτυο.

 

Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση της ανασυγκρότησης του συνεταιριστικού κλάδου είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης των συνεταιριστικών κεφαλαίων. Πιστεύω ότι οι προτάσεις των Συνεταιριστικών τραπεζών και η στρατηγική που έχει χαράξει η Τράπεζα της Ελλάδος θα συζητηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

ΕΡ: Στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ΕΤΕπ εμφανίζονται πολύ ικανοποιημένα με τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους με την Παγκρήτια Τράπεζα, τονίζοντας μάλιστα πως η ρευστότητα που έχει δοθεί προς την πραγματική οικονομία κινείται στα επιθυμητά επίπεδα. Υπάρχουν σχέδια για επέκταση αυτής της συνεργασίας;

 

ΑΠ : Η συνεργασία της ΕΤΕπ με την Παγκρήτια έχει ξεκινήσει από το 2007 και έχει αποδειχθεί επιτυχημένη. Γεγονός, που της επιτρέπει να αναλαμβάνει μέσω της ΕΤΕπ και νέα χρηματοδοτικά προϊόντα, που βελτιώνουν τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων. Φυσικό επακόλουθο αποτελεί  η συνέχιση αυτής της συνεργασίας και σε νέα χρηματοδοτικά προγράμματα και προϊόντα που συνδέονται με την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την απασχόληση των νέων.

Συνέντευξη:

back to top