Menu

Αντιδράσεις από κόμματα και φορείς για το λουκέτο στις συνεταιριστικές τράπεζες

Έντονες αντιδράσεις από κόμματα της Αντιπολίτευσης, αλλά και φορείς προκάλεσε η απόφαση της ΤτΕ για ανάκληση της άδειας λειτουργίας των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Εύβοιας.

Για καίριο πλήγμα –έπειτα από το κλείσιμο άλλων 3 πέρυσι- σε ένα θεσμό ιδιαίτερης σημασίας για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι ο θεσμός των συνεταιριστικών τραπεζών και γενικότερα το συνεταιριστικό κίνημα αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Να δοθεί παράταση για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, ώστε να καλύψουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ζητά η ΔΗΜΑΡ.

«Οι ΜμΕ της Δ.Μακεδονίας χάνουν το αποκούμπι τους με το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας», λένε χαρακτηριστικά οι τοπικοί φορείς, επισημαίνοντας ότι χάνουν μια σημαντική πηγή ρευστότητας.

Πάντως η διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε την ίδρυση νέου πιστωτικού συνεταιρισμού εντός του 2014, ο οποίος θα αναλάβει να καλύψει -έστω στον μικρό βαθμό που τού αναλογεί- το κενό απ το "λουκέτο" στη τράπεζα, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρός της, Γιάννης Αποστολίδης, μιλώντας στο -ΜΠΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος

Κοινή Δήλωση των Βουλευτών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη, Υπεύθυνων ΕΕΚΕ Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ,σχετικά με την ανάκληση της άδειας τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών

«Η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Εύβοιας αποτελεί ένα ακόμα καίριο πλήγμα – έπειτα από το κλείσιμο άλλων 3 πέρυσι - σε ένα θεσμό ιδιαίτερης σημασίας για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας» τονίζουν σε κοινή δήλωση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, υπεύθυνοι Οικονομικών και Ανάπτυξης αντίστοιχα.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιριστικές τράπεζες θα μπορούσαν να είχαν επιλυθεί αν τους δίνονταν όχι χρήμα – αφού τα 48 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης πήγαν σε 4 εμπορικές τράπεζες – αλλά τουλάχιστον χρόνος για να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες. Αντ’ αυτού, επελέγη μια λύση η οποία επιφέρει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες:

- στους μεριδιούχους των τραπεζών

- στους εργαζόμενους, καθώς μόνο λίγοι από αυτούς θα προσληφθούν στην Alpha Bank

- στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των περιοχών που έχουν λάβει δάνεια και θα κληθούν να τα αποπληρώσουν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αλήθεια, γιατί πέρα από τις καταθέσεις δεν μεταφέρθηκαν και τα ενήμερα δάνεια στην Alpha Bank;

-στο ίδιο το κράτος, καθώς η εξυγίανση των 3 τραπεζών συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με το ποσό που θα απαιτούνταν για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

-στο θεσμό των συνεταιριστικών τραπεζών συνολικά, καθώς δημιουργεί συνθήκες απαξίωσής τους» τονίζουν ακομη.

«Είναι προφανές ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ενδιαφέρονται ή ίσως και να αντιμετωπίζουν εχθρικά το θεσμό των συνεταιριστικών τραπεζών. Δεν έλαβαν κανένα μέτρο θεσμικού χαρακτήρα για την στήριξη της προσπάθειας των τραπεζών και διαρκώς κωλυσιεργούσαν στις προτάσεις που κατέθεταν οι διοικήσεις τους. Επιμένουν σε ένα μοντέλο με 4 ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες, το οποίο είναι ίδιο με εκείνο που οδήγησε στην κρίση.»

» Για τον ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, ο θεσμός των συνεταιριστικών τραπεζών και γενικότερα το συνεταιριστικό κίνημα αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.»

» Η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας έχει ανάγκη τις συνεταιριστικές τράπεζες ως ένα συμπληρωματικό πυλώνα χρηματοδότησης που θα καλύπτει τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών –που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να το κάνουν οι ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες- μέσα σε ένα πλουραλιστικό μοντέλο ανάπτυξης» καταλήγουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΑΡ: θα ζημιωθεί το Δημόσιο

«Η άμεση εκκαθάριση των τριών συνεταιρικών τραπεζών, που δεν καλύπτουν τα εποπτικά κριτήρια που έχουν τεθεί, στη παρούσα φάση και με τις υπάρχουσες συνθήκες θα έχει ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο και να πληγεί ο θεσμός των συνεταιριστικών τραπεζών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

Η ΔΗΜΑΡ «θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί νέος χρόνος παράτασης για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, ώστε να καλύψουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με ταυτόχρονη τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου ως ακολούθως:

· Αύξηση από 2% σε 5% του ορίου συμμετοχής κάθε μέτοχου

· Απεριόριστο ποσοστό συμμετοχής για πιστωτικά ιδρύματα

· Χρήση νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων κεφαλαιακής ενίσχυσης π.χ. προνομιούχα συνεταιριστικά μερίδια»

Η Δημοκρατική Αριστερά «στηρίζει σταθερά την υγιή εξυγίανση και ανάπτυξη των συνεταιριστικών τραπεζών, λαμβάνοντας υπόψη τις επιχειρηματικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες των τοπικών οικονομικών κοινωνιών».

back to top