Menu

Μια "Χριστουγεννιάτικη Iστορία",που έζησα τα πρώτα μου Χριστούγεννα στην ΕΤΕ!

Το 1964 έχοντας τοποθετηθεί στην Εθνική Τράπεζα στο Κιάτο και έχοντας ήδη συμπληρώσει δυο μήνες και κάτι, θα γιόρταζα για πρώτη φορά με χαρά το Χριστουγεννιάτικο διήμερο σαν Τραπεζικός υπάλληλος!

Την τρίτη ημέρα, προσερχόμενος στο Κατάστημα, πήγα με χαρά να ανταλλάξω τις καθιερωμένες ευχές με τον Διευθυντή μου, αλλά το χέρι μου έμεινε μετέωρο καθώς αντί να μου δώσει το χέρι του, άκουσα ένα «εξάψαλμο» που με ξάφνιασε και με στενοχώρησε πάρα-πολύ!
Στην συνέχεια άκουσα και την αιτία, πως την δευτέρα των Χριστουγέννων δεν είχα πάει να δουλέψω, όπως οι άλλοι συνάδελφοί μου για να βγάλουν τους τόκους των Καταθέσεων!
ete palio ktirio1Για τους νεότερους θα πρέπει να σημειώσω πως τότε η μηχανολογιστική υποστήριξη εκάλυπτε μόνο το Κέντρο και τα Επαρχιακά Καταστήματα ήσαν υποχρεωμένα με δική τους ευθύνη να βγάζουν τους τόκους καταθέσεων και χορηγήσεων!
Θυμάμαι ακόμα εκείνα τα λόγια του, αντί ευχών να με επιπλήττει στον πληθυντικό της ευγένειας λέγοντας:
-Εχθές κ. τάδε δεν ήρθατε να βγάλουμε τους τόκους των Καταθέσεων, ενώ ο κ. Παρασκευόπουλος που έχει τα διπλάσια χρόνια από σένα ήταν εδώ!
Και του απάντησα ήρεμα:
-Μα κ. Διευθυντά νόμιζα πως ήταν αργία! Και δέχθηκα κι άλλη επίπληξή γι αυτό που του είχα πει!
-Ορίστε τώρα χθεσινός υπάλληλος μας κάνεις και πνεύμα!
Τα χρόνια βεβαίως πέρασαν και γνωριστήκαμε καλύτερα, αφού φυσικά εν τω μεταξύ σε λίγες μόλις ημέρες είχαμε «συμφιλιωθεί» και είχανε ξεχασθεί όλα!
Μάλιστα μετά πολλά χρόνια όταν με βρήκε στην Αθήνα σε άλλο Κατάστημα φρόντισε να με πάρει πάλι στο δικό του και με αξιοποίησε ανάλογα με τις τότε γνώσεις μου!
Φυσικά με τον διάλογο που παρέθεσα, σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελα να σπιλώσω την μνήμη εκείνου του πρώτου Διευθυντού μου! Απλά τα γράφω για τους κυρίους Φραγκιαδάκηδες, που είναι στα πράγματα και που αντικατέστησαν όλα τα στελέχη της Διοικήσεως με εξωσχολικούς και δεν φρόντισαν ποτέ να μάθουν την ιστορία των ανθρώπων της Τράπεζας που διευθύνουν!
Κανείς δεν θα τους πληροφορήσει πως εμείς δουλέψαμε και απλήρωτες Κυριακές σε εξαήμερες εβδομάδες, και πως όταν η Αστυνομία κάποιες φορές μας έπιανε να δουλεύουμε πέρα του ωραρίου, εμείς πηγαίναμε στα Δικαστήρια να υποστηρίξουμε την Τράπεζα! Φυσικά κανείς δεν θα τους πληροφορήσει πως εν γνώσει μας δουλέψαμε και άπειρες «απλήρωτες» υπερωρίες!
Είμαστε εμείς οι συνταξιούχοι που εδώ και ένα χρόνο, μας πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων, μειώνοντας δραστικά τις αποδοχές μας, που είχαν συμφωνηθεί 70 χρόνια πρωτύτερα και που η Τράπεζα όλα τα χρόνια έκανε τις κρατήσεις για τον ΛΕΠΕΤΕ, τον λογαριασμό που η ίδια η Τράπεζα διαχειριζόταν, μέχρι να βγούμε στην σύνταξη!
Στο μυαλό μου όμως μόλις ήρθαν και κάποιοι άτυχοι συνάδελφοι, που όπως όλοι μας, δοκιμαστήκαμε ετούτα τα μνημονιακά χρόνια κάνοντας συνεχώς προσαρμογές στην ζωή μας, αλλά δυστυχώς εκείνοι δεν άντεξαν και έφυγαν από ξαφνικούς θανάτους βρίσκοντας το βαθύ χέρι της Τράπεζας στις τσέπες μας!
Είναι άδικο κύριοι Φραγκιαδάκηδες, γιατί εμείς την μεγαλώσαμε αυτή την Τράπεζα, προσελκύοντας και εξυπηρετώντας τους πελάτες μας, και την πονάμε ακόμα όπως και τους πελάτες της!
Εσείς δυστυχώς δεν μπήκατε στον κόπο να ξεφυλλίσετε την ιστορία της! Κλείνετε Καταστήματα ταλαιπωρείτε τους πελάτες, στέλνοντάς τους σε άλλα μακρύτερα! Και τώρα οι νοητές ουρές των συναλλαγών με νούμερα μακραίνουν!
Και αν είναι ακριβείς οι πληροφορίες μου, εντελώς ψυχρά δίνετε εντολές στα Καταστήματα, το συναλλακτικό κοινό που θα βρίσκεται μέσα μετά το κλείσιμο της πόρτας, όταν η εξυπηρέτησή τους θα παραβίαζε το εντός ορίων κλείσιμο του Ταμείου να τους βγάζουν έξω!
Και όμως θα μπορούσε να το είχατε διευθετήσει με την Κυβέρνηση και τους Επόπτες Εργασίας, (αφού εσείς συρρικνώσατε την Τράπεζα), πληρώνοντας απλά κάποιες υπερωρίες σε όσους εξ ανάγκης υπαλλήλους θα παρέμειναν να εξυπηρετούν τους πελάτες που βρίσκονται μέσα και φυσικά έχουν πάρει αριθμό!
Εναλλακτικά θα μπορούσε τα μηχανήματα που δίνουν τους αριθμούς, να τα προγραμματίζετε να σταματούν εφ’ όσον αυτά βλέπουν τον πιθανό χρόνο παραμονής του πελάτη!
Αλλά αυτά ποιος να σας τα πει, αφού κανείς σας δεν πέρασε ποτέ από κανένα Κατάστημα ούτε σαν πελάτης αλλά ούτε και κάνοντας τυχαία ένα απλό πέρασμα από τους χώρους εργασίας!
Εκτός και έχετε τοποθετηθεί για κάποιο άλλο λόγο!

ΗΛΙΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ(Συνταξιούχος ΕΤΕ)

 

back to top