Menu

Παύλος Μυλωνάς: Ασπίδα μας η διαφάνεια

Στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να μετασχηματισθεί η Εθνική Τράπεζα με βασικό άξονα τη διαφάνειά και την τήρηση των κανόνων ηθικής αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΤΕ, Κ. Μιχαηλίδης από το βήμα της ΓΣ των μετόχων.

Την ίδια στιγμή έντονες ήταν οι αντιδράσεις έξω από το κτίριο όπου πραγματοποιείται η ΓΣ από δεκάδες συνταξιούχους οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την παύση της επιχορήγησης από πλευράς της τράπεζας προς το επικουρικό ταμείο (ΛΕΠΕΤΕ).

«Απαιτείται θέληση και πειθαρχία. Καλούμαστε να ανατρέψουμε παρωχημένες πρακτικές και αντιλήψεις και για αυτό συστήνουμε επιτροπή ηθικών αξιών και εταιρική κουλτούρας. Η αλλαγή που θέλουμε για την τράπεζα πρέπει να ξεκινήσει από εμάς τους ίδιους», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΤΕ και δεσμεύθηκε ότι η τράπεζα θα ανοίξει τα φτερά της, θα ανακτήσει τον ιστορικό της ρόλο και θα γίνει η πρώτη τράπεζα με έντονη την κοινωνική της διάσταση.

«Οι αλλαγές δεν είναι εύκολες, είναι όμως εφικτές. Στο μέλλον θέλουμε να λέμε ότι ο Ιούλιος του 2018 θα είναι μια από τις πιο περήφανες στιγμές της Εθνικής», τόνισε.

Ο νέος CEO

Λαμβάνοντας το λόγο ο νέος CEO, Π. Μυλωνάς αναφέρθηκε στις προοπτικές της τράπεζας, στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει αλλά και στο θέμα των συνταξιούχων. «Το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν το ποσό που τους αναλογεί μας θλίβει. Ένα χρόνο παλεύουμε να βρεθεί μια λύση. Διαβεβαιώνω ότι η διοίκηση και εγώ θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας. Θα συνεχίσουμε το διάλογο, ωστόσο θέλω να επισημάνω ότι η εύρεση λύσης θα χρειαστεί θάρρος και εύλογους συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές».

Εν συνεχεία ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην οικονομία, όπως η αύξηση του ΑΕΠ (κυρίως λόγω των εξαγωγών), στις τιμές των ακινήτων, ενώ υπάρχει σημαντική πτώση της αβεβαιότητας.

Ωστόσο υπάρχει μια σειρά προκλήσεων καθώς το spread του δεκαετούς ομολόγου έχει περιοριστεί αλλά παραμένει υψηλό και αυτό διότι οι επενδυτές θα νιώσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μόνο αν συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι η Εθνική έχει ισχυρό ισολογισμό που της επιτρέπει διάθεση ρευστότητας στην αγορά, έχει μηδενίσει τον ELA και βρίσκεται εντός των στόχων που έχει υποβάλλει στον SSM για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

«Παρά την πρόοδο της οικονομίας το μέλλον επιφυλάσσει σημαντικές προκλήσεις και η ανάπτυξη περνά μέσα από τη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα», τόνισε.

Οι θυγατρικές

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ έχει ολοκληρωθεί σε σημαντικό βαθμό παρά τις ανατροπές στην πώληση της ασφαλιστικής, της θυγατρικής στη Ρουμανία και της θυγατρικής στην Κύπρο.

Για την Κύπρο προανήγγειλε ότι η θυγατρική θα σπάσει σε δυο μέρη, σε ένα υγιές και στο κακό κομμάτι που θα εμπεριέχει κόκκινα δάνεια και το οποίο θα μεταφερθεί σε εξειδικευμένη εταιρεία.

Για την Εθνική Ασφαλιστική εγγυήθηκε ότι θα συνεχίσει να προστατεύει την ομαλή λειτουργία της όποια λύση και να προκριθεί. Κλείνοντας τόνισε πως «τώρα είναι η στιγμή να αφήσουμε πίσω μας τα βάρη του παρελθόντος. Να χτίσουμε ένα ισχυρό οργανισμό. Το να πάμε μπροστά είναι μονόδρομος, το στοίχημα είναι μεγάλο αλλά και η ανάγκη για αλλαγή είναι επιτακτική. Ασπίδας μας η διαφάνεια.

Το νέο μοντέλο επιβάλει μεταβολή της Εθνικής στην πρώτη επιλογή για τον Έλληνα», υπογράμμισε.

 
Last modified onFriday, 27 July 2018 02:19
back to top