Menu

«Παρούσα» σε πέντε ξένες αγορές δηλώνει η Eurobank

Σε ισχυρό συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στην οργανική κερδοφορία, αλλά και στην ανάπτυξη των εργασιών του ομίλου τα επόμενα χρόνια, αναδεικνύεται για την Eurobank η διατήρηση της παρουσίας της σε πέντε ξένες αγορές: Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία, Λουξεμβούργο και Ηνωμένο Βασίλειο, με συνολικό ενεργητικό 10,8 δισ. ευρώ, καταθέσεις 8,9 δισ. ευρώ και χορηγήσεις 5,8 δισ. ευρώ.

Το 50% της κερδοφορίας της τράπεζας προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητες και στόχος είναι τα κέρδη να φθάσουν τα 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, τα επόμενα έτη. Εξ ου και ο όμιλος προβλέπει ότι την τριετία 2018-2020 η κερδοφορία των θυγατρικών του εξωτερικού θα ενισχυθεί έτι περαιτέρω ενώ στοχεύει, εφόσον υπάρξουν ευκαιρίες, στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του με αιχμή την αγορά της Βουλγαρίας.

Η στήριξη της κερδοφορίας της τράπεζας από τις δραστηριότητες του εξωτερικού είναι ζωτικής σημασίας για την χρονική περίοδο που ακολουθεί έως ότου η ελληνική αγορά παράξει εκ νέου κέρδη για τον τραπεζικό τομέα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Eurobank είναι η ελληνική τράπεζα που κατόρθωσε – εξαιτίας της ανακεφαλαιοποίησής της το 2015 με αποκλειστικά ιδιωτικά κεφάλαια – να κρατήσει, αν και προέβη σε πωλήσεις, παρουσία στις περισσότερες αγορές του εξωτερικού, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι ελληνικές τράπεζες έναντι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG comp).

«Παρούσα» σε πέντε ξένες αγορές δηλώνει η Eurobank

«Κάναμε τη διαφορά»

Η παρουσίαση της δυναμικής του ομίλου στις εν λόγω αγορές έγινε στην Κύπρο από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Σταύρο Ιωάννου (στην πρώτη φωτο)-υπό την αρμοδιότητά του οποίου βρίσκονται οι διεθνείς δραστηριότητες - και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Κύπρου Μιχάλη Λούι (πρώτος από δεξιά στη δεύτερη φωτο), παρουσία στελεχών της θυγατρικής.

«Κινηθήκαμε αντίθετα από τους άλλους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους. Αντιδράσαμε γρήγορα, αναλαμβάνοντας δράση πολύ νωρίς στις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η κρίση», τόνισε ο κ. Ιωάννου, στρατηγική απόφαση που σύμφωνα με τον ίδιο αποδίδει ήδη καρπούς. Σε ερώτηση αν τα επικείμενα stress tests δύναται να βάλουν σε κίνδυνο τις εν λόγω θυγατρικές ενόψει πιθανών νέων δεσμεύσεων στην DGcomp ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε: «Δεν ανησυχούμε για τις διεθνείς δραστηριότητες».

«Παρούσα» σε πέντε ξένες αγορές δηλώνει η Eurobank

Προοπτικές και ευκαιρίες…

Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών του εξωτερικού τα στελέχη της διοίκησης τόνισαν πως με δεδομένη τη δύναμη που διαθέτει η Postbank Βουλγαρία δεν αποκλείεται εφόσον υπάρξουν ευκαιρία να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την παρουσία του ομίλου στην συγκεκριμένη αγορά. Δυναμική αναμένεται να είναι η ανάπτυξη και της Eurobank Κύπρου, καθώς η οικονομία του νησιού τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης 4% και υπόσχεται σημαντικά κέρδη.

Οι τομείς στους οποίους αναμένεται να αποδώσουν σημαντικά οι θυγατρικές είναι: Στις κατασκευές και τη ναυτιλία (σ.σ. ήδη εξαιτίας του Brexit ισχυρές ναυτιλιακές επιχειρήσεις αποκτούν έδρα στην Κύπρο) η Κύπρος, στην γεωργία η Σερβία και στην ενέργεια η Βουλγαρία. Όσο για την θυγατρική στο Λουξεμβούργου και την μονάδα στο Λονδίνο αποτελούν τα κέντρα διαχείριση υψηλής ιδιωτικής περιουσίας (κινητής και ακίνητης), κυρίως Ελλήνων.

Κύπρος

Η Eurobank Κύπρου δραστηριοποιείται κυρίως στο Wholesale banking και συγκεκριμένα στους τομείς όπως οι μεγάλες επιχειρήσεις, η διαχείριση περιουσίας ιδιωτών (Wealth Management), η τραπεζική διεθνών εταιρειών, οι διεθνείς κεφαλαιαγορές και το Shipping. Η τράπεζα θα δώσει στρατηγική προτεραιότητα στο τομέα του wealth management, στον οποίο έχει ήδη δεσπόζουσα θέση στην τοπική αγορά.

Βουλγαρία

Η Postbank είναι η 5η μεγαλύτερη τράπεζα στην Βουλγαρία. Η Eurobank μέσω της Postbank μπορεί να εξυπηρετήσει τις πάνω από 200 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην τοπική αγορά, αλλά και ξένες εταιρείες που έχουν παρουσία στην Βουλγαρία. Το ατού του ομίλου είναι ότι ο όμιλος της Eurobank θα αποτελεί, μετά και την άμεση αποχώρηση της τράπεζας Πειραιώς, την μοναδική ελληνικών συμφερόντων τράπεζα στην συγκεκριμένη αγορά.

Σερβία

Η Eurobank AD Beograd είναι σταθερά κερδοφόρα και έχει σημαντικό μερίδιο αγοράς στις χορηγήσεις (σ.σ. 1 δισ. ευρώ). Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της ανέρχεται στο 28% και διαθέτει εξαιτίας της οικονομικής της κατάστασης τη δυνατότητα να αναζητήσει στρατηγικές ευκαιρίες για ταχύτερη επέκταση δεδομένων των κινήσεων συγκέντρωσης που ήδη παρατηρούνται στην αγορά της Σερβίας.

back to top