Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Μειώθηκαν κατά 79% τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια στην Κύπρο

Στη συνεδρίαση του

Eurogroup

συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Μεταξύ άλλων, το Eurogroup ενημερώθηκε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για τα κύρια συμπεράσματα της 9ης αποστολής παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης στην Κύπρο.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκθεση της αποστολής, της οποίας τα συμπεράσματα είναι παρόμοια με αυτά της κυβέρνησης.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών τονίζεται ότι ο υπουργός, αναφέρθηκε ειδικότερα στην αντιμετώπιση της κληρονομιάς των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνοντας ότι παραμένει η σημαντικότερη προτεραιότητά μας.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί από το 2014 στην μείωση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων. Ενδεικτικά, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν από 28 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014 σε περίπου 6 δισ. ευρώ στο μέσο του 2020. Πρόκειται για μια μείωση της τάξης του 79% η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Σημειώνεται ότι, ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 50%.

Τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν ένα από τα προβλήματα που ανέδειξε η χρηματοοικονομική κρίση αφού ενδεικτικά το ποσοστό μη εξυπηρέτησης νέων δανείων μετά το 2016 ανέρχεται μόλις στο 2% και συγκρίνεται ευνοϊκά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αναμφίβολα, τόνισε ο κος Πετρίδης, η επίλυση ενός ζητήματος που έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου, θα χρειαστεί ικανοποιητικό χρόνο και συλλογική προσπάθεια προς οριστική επίλυσή του. «Είναι για αυτό το λόγο που η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που εξακολουθούν να βρίσκονται εντός του τραπεζικού συστήματος το οποίο ο υπουργός ανέπτυξε σε λεπτομέρεια στους ομολόγους του. Στόχος είναι όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειωθούν στο μισό εντός χρονικού ορίζοντα 2 ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, είπε ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ, κύριος στόχος της πολιτικής της Κύπρου παραμένει η διαφύλαξη της μακροοικονομικής σταθερότητας προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, στόχος είναι η διατήρηση μιας δημοσιονομικής πολιτικής προσανατολισμένης προς θετικά πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να διευκολύνουμε την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους με ικανοποιητικό ρυθμό.

Ειδήσεις σήμεραΚορωνοϊός: Στα 1044 τα νέα κρούσματα – 600 διασωληνωμένοι, 85 θάνατοιΑρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για κορωνοϊό: Φοβήθηκα πολύ και πόνεσα πολύ, όπως όλοι οι άνθρωποιΣτο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας οι καταγγελίες για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο banksnews-.gr

Related posts

Συντάξεις Ιανουαρίου: Εβδομάδα πληρωμών για όλα τα Ταμεία – Δείτε τις ημερομηνίες

banksnews

ΟΑΕΔ: Αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας σε Καρδίτσα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο

banksnews

Υπουργείο Οικονομικών: Αυτό είναι το νέο σχέδιο προστασίας της α’ κατοικίας

banksnews

ΣτΕ: Αύριο η απόφαση της Ολομέλειας για τις περικοπές των συντάξεων

banksnews

Νέος πρόεδρος του Δ.Σ. της Attica Bank ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος

banksnews

Ακίνητα: Οκτώ ανατροπές στη φορολογία και τις μεταβιβάσεις το 2020

banksnews

Wall Street: Διακόπηκε για 15 λεπτά η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης λόγω «limit down»

banksnews

ΔΝΤ: Ο κοροναϊός «κτυπά» και την παγκόσμια οικονομία

banksnews

Τζεντιλόνι: Υπάρχει εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

banksnews