Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Creta Farms: Αποδέχεται το σχέδιο των τραπεζών ο Κων. Δομαζάκης

Δημοσιεύθηκε: 22 Ιουλίου 2019 – 10:52

Την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με τις τράπεζες για την εξεύρεση λύσης για την Creta Farm ανακοίνωσε ο εις εκ των δυο βασικών μετόχων της εισηγμένης Κων. Δομαζάκης, μετά και τη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη. 

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Κων. Δομαζάκης, «με αίσθημα απόλυτης ευθύνης προς τους εργαζόμενους της Creta Farm και τους μετόχους της εταιρίας υπέγραψα σήμερα το MOU με το οποίο πρώτον εκκινεί διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή, δεύτερον τοποθετείται CRO/Monitoring Trustee και τρίτον οι τράπεζες δεσμεύονται ότι θα ενεργοποιήσουν τα πιστοδοτικά όρια προεξόφλησης απαιτήσεων ή και factoring.

Η απόφασή μου αυτή ελήφθη με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το καλό της CretaFarm για την οποία έδωσα όλη την ψυχή μου τα τελευταία τριάντα χρόνια. Δεν υπολόγισα ούτε τα όσα έχουν γίνει σε βάρος μου , ούτε τα ψεύδη και τη συκοφαντία. Γιατί πίστευα και πιστεύω ότι στη ζωή ισχύει πάντα το απόφθεγμα του Ευριπίδη «Τους πόνους γαρ αγαθοί τολμώσι, δειλοί δ’ εισίν ουδέν ουδαμού» δηλαδή ότι «τους αγώνες τολμούν οι ανδρείοι ενώ οι δειλοί δεν είναι τίποτα και πουθενά».

Μαζί με τους εργαζομένους της εταιρίας δημιουργήσαμε προϊόντα πρωτοποριακά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι εργαζόμενοι της Creta Farm ήταν και παραμένουν το βασικό μας όπλο καθώς και στις καλές και τις δύσκολες στιγμές απέδειξαν ότι μπορούν να υπερβούν τον εαυτό τους και να βάλουν πάνω από όλα τη συλλογική προσπάθεια για να έχει μέλλον αυτή η εταιρία. Και σίγουρα δεν είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η εταιρία. Σίγουρα όμως είναι εκείνοι στους οποίους οφείλουμε πολλά για ότι ακόμα και υπό τις σημερινές συνθήκες η εταιρία συνεχίζει να υπάρχει.

Θεωρώ ότι πλέον με την τοποθέτηση CRO και την διασφάλιση μέσω του MOU της συνεχούς ενημέρωσης των μετόχων και των πιστωτών δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε να υπάρξει έλεγχος στην οικονομική διαχείριση της εταιρίας στοιχείο απαραίτητο ώστε ο επενδυτής να γνωρίζει σαφώς που καλείται να επενδύσει.

Θεωρώ ότι πλέον δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να μην διασωθεί η εταιρία πράγμα που ήταν και παραμένει κύριο μέλημά μου. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην διασωθούν οι θέσεις εργασίας και να λειτουργήσει η εταιρία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ήταν και παραμένει άποψή μου ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με επενδυτή το ταχύτερο δυνατό καθώς κάθε ημέρα που περνά λειτουργεί σε βάρος της εταιρίας και υπέρ του ανταγωνισμού ο οποίος μάλιστα δεν έχει να επιδείξει προϊόντα ανάλογα της Creta Farm.

Σήμερα έγινε ένα βήμα που μπορεί να οδηγήσει και πάλι την Creta Farm στην ανάπτυξη και να λάβει και πάλι η εταιρία τη θέση που τις αξίζει. Θα συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις όπως έκανα έως σήμερα να δοθεί η άριστη λύση για τους μετόχους και τους εργαζόμενους της εταιρίας. Είναι η τελευταία ευκαιρία για την Creta Farmκαι θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να μην πάει χαμένη.

Κ. ΔΟΜΑΖΑΚΗΣ»

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: «Χαρακτήρα «τελεσιγράφου» έχει το σημερινό πρωϊνό ραντεβού των μετόχων της Creta Farm, Μάνου και Τάκη Δομαζάκη, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργού Αδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να συναινέσουν στο ΜοU που έχουν επεξεργαστεί οι πιστώτριες τράπεζες της εταιρείας.

Είχε προηγηθεί το Σάββατο 20 Ιουλίου συνάντηση του Υπουργού με εκπροσώπους των πιστωτριών τραπεζών αλλά και τον ίδιο τον κ. Κωνσταντίνο (Τάκη) Δομαζάκη, καθώς και επικοινωνία με τον κ. Μάνο Δομαζάκι, με θέμα την υπογραφή συμφωνίας εξυγίανσης και εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία.

Δεδομένου ότι οι πιστώτριες τράπεζες στηρίζουν το συγκεκριμένο σχέδιο, και ο Μάνος Δομαζάκις έχει ήδη συμφωνήσει με τις τράπεζες και τους όρους τους, (τόσο κατά δήλωση στον Υπουργό, όσο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euro2day.gr), η μόνη προϋπόθεση για να αρχίσει να έχει “ανάσες ρευστότητας” η εταιρία και να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της, είναι να συμφωνήσει- όπως ζητούν οι τράπεζες- και ο έτερος μέτοχος του 40% Κων. Δομαζάκη.

Το Euro2day.gr επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον Κ. Δομαζάκη, χωρίς ωστόσο ανταπόκριση. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος με ανυπόστατες καταγγελίες (δεν αποδείχθηκε ότι είχε δανείσει ποτέ την εταιρεία σύμφωνα με το πόρισμα της PwC) ουσιαστικά οδήγησε τη μετοχή σε αναστολή και έβαλε την εταιρεία σε πρωτοφανή κρίση, με αναμενόμενη κατάληξη τα προβλήματα ρευστότητας που απειλούν να διακόψουν τη λειτουργία της, θέτωντας σε κίνδυνο περίπου 850 θέσεις εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση η «διορία» που έχει δοθεί στους βασικούς μετόχους της εταιρείας, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς «ασφυξίας» από την έλλειψη ρευστότητας, είναι έως σήμερα το πρωί στις 10 ενώπιον του Υπουργού, προκειμένου να προκύψει συμφωνία αμφότερων των μετόχων.

Υπενθυμίζεται ότι οι όροι των τραπεζών (οι οποίες έχουν συνολική απαίτηση της τάξης των 109 εκατ.ευρώ, μετά και την τελευταία ρύθμιση δανεισμού) αφορά στη διενέργεια δικανικού ελέγχου, στη μεταφορά σημάτων και πατεντών από κυπριακή θυγατρική στην κατοχή της μητρικής εταιρίας, την τοποθέτηση Monitoring Trustee, ή CRO που θα ελέγχει την οικονομική κατάσταση της εταιρίας, αλλά και τη συναίνεση των μετόχων για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, που θα αναλάβει τον έλεγχο της εισηγμένης.

Related posts

Διακρίσεις για Avis στον διαγωνισμό Mobility Awards 2019

banksnews

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις στην Ε.Ε. για την εμπλοκή των Kινέζων στο 5G

banksnews

Συστάθηκε η ΔΕΠΑ Υποδομών

banksnews

Leave a Comment